kryptoszosowiec Opublikowano 59 minut temu Autor Opublikowano 59 minut temu Zostawiam aktualizację na wypadek gdyby ktoś się zastanawiał nad zakupem: Sprawa ośki została rozwiązana. Po wielu mailach i wizycie w serwisie CR, dostałem nową ośkę z oferty sklepu. Pewnie udało by się to rozwiązać znacznie szybciej, gdyby nie to że na stronie CR ma zdjęcie zupełnie innej osi niż realnie sprzedają. Na fotce jest oś tylna i to chyba poprzedniej generacji, a realnie jest to oś przednia 12mm. Niby kategoria do której jest dodana część się zgadza, ale nic więcej 🙂 Nadal mnie trochę zastanawia czemu CR za wszelką cenę próbowało rozwiązać problem samodzielnie, zamiast iść prosto do producenta (zgłosiłem reklamację), no ale nie wnikam, dostałem oś i temat jest zamknięty. Inne problemy? Gdy inserty widelca zamontuje się zgodnie z instrukcją, czyli najpierw się je wkłada, dokręca lekko śrubami dociskowymi a potem montuje koło, to osi nie da się wkręcić. Wkręty dociskowe przekrzywiają inserty, więc trzeba odwrócić kolejność i śruby dokręcić na końcu. Można znaleźć o tym trochę informacji w internecie. Rozwiązanie zaproponowane przez Rondo działa w idealnym świecie, gdzie wszystko jest spasowane na setki milimetra. Jeszcze lepiej jest z tylnym hakiem. Gdy rozbierałem rower, zauważyłem że śruby haka były luźne. Pomyślałem że w trakcie montażu ktoś zapomniał i tyle. Otóż nie tym razem 😉 Gdy dokręci się hak, nawet lekko, to nie da się wkręcić osi! Rozwiązaniem jest użycie sporej ilości kleju do gwintów żeby śruba pozostała w danej pozycji i zostawienie absolutnie minimalnego luzu na haku. Minimalny luz oznacza że hak siedzi sztywno i czuć minimalny ruch dopiero jak się złapie ramę, hak i porusza na boki. Gdy wkręci się nawet lekko ośkę, całość się usztywnia, więc nie powinno być to problemem. Wygląda na to, że coś jest trochę nierówne i po skręceniu całość traci osiowość. Czytałem o tym problemie ogólnie, bez wyszczególnienia że dotyczy tylko Rondo ale i innych firm. Jako wisienka na torcie, jeden z gwintów montażowych akcesoriów z tyłu ramy może nie jest zerwany, ale ewidentnie widać że jest coś z nim nie tak. Porażające jest to, że na etapie montażu ktoś wiedział o tych problemach, a i tak puścił rower dalej. Miałem spory problem żeby wykręcić przednią oś wyjmując rower z kartonu (wtedy jeszcze nie wiedziałem o sposobie ze śrubami dociskowymi). Oznacza to, że w fabryce ktoś wkręcił ją na chama i być może wtedy ukruszyła się pierwsza nitka gwintu. Jeżeli chodzi o tył, to jest bardziej niż oczywiste że nie można było wkręcić osi, ktoś poluzował hak i tak to zostawił. Jak to się mówi: pora na CSa. Zapłaciłem za ten rower 4200 zł, więc nie była to jakaś wielka kwota. Kupiłem go z nastawieniem użytkowania bez wielkiego przejmowania się, więc jakoś przeżyję te bolączki. Natomiast gdybym wiedział o takich problemach, w życiu bym go nie kupił. Prawdę mówiąc, gdyby nie to że od razu po zakupie go rozebrałem, to rozważyłbym zwrot. Mam też na głowie sporo innych spraw, więc poprostu odpuściłem i tyle. Ogólnie rower jest naprawdę ładny, zastosowane komponenty są naprawdę sensownej jakości mimo że teoretycznie to No Name. Porównując chociażby z Kross Esker 4.0, kierownica, mostek i sztyca to zupełnie inny poziom jakości. No ale jednak takie wpadki to nieco za dużo. Jestem w stanie sobie wyobrazić, że osoba bez większego doświadczenia by dość szybko zniszczyła obydwie osie.
Rekomendowane odpowiedzi