Skocz do zawartości

Który cross dla niezapalonego rowerzysty?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, zastanawiam się nad wyborem roweru (budżet 2500 zł), doszedłem do dwóch potencjalnych możliwości:

Mam 178 cm wzrostu, rower miałby głównie służyć do jazdy po Poznaniu i okolicach. Jestem dosyć wysportowany, więc 60–80 kilometrów wchodzi w grę jako dystans weekendowych wycieczek. Stevens 5x, z tego co się dowiedziałem, jest trochę lepszy, za to Rockrider daje więcej spokoju, jeżeli chodzi o komfort gwarancyjny (tutaj się naczytałem trochę nieprzychylnych opinii pod adresem Centrum Rowerowego, z którego zamawiałbym Stevensa). Do kosztu zakupu Stevensa muszę doliczyć jeszcze 200–300 zł opłaty za złożenie roweru w serwisie stacjonarnym. Ku której opcji lepiej się skłonić?

Opublikowano

Przejechałem dziesiątki tysięcy kilometrów na tego typu rowerach. Nie mam już i mieć nie będę. Czemu?
Bo hardtail MTB robi wszystko to samo ale ma zwykle lepsze wyposażenie a przede wszystkim porządny amortyzator. I można nim wygodnie jeździć po lesie.
Pytanie brzmi czy amortyzator jest Tobie potrzebny?
U mnie w Warszawie przydaje się na krawężnikach i do zjazdu po co mniejszych schodach. Ale nie jest konieczny.
Te rowery które podlinkowałeś mają amortyzator z gównolitu i hamulce i tarcze hamulcowe z gównolitu.
Wolałbym kupić używany rower z amortyzatorem powietrznym i z hamulcami v-brake albo porządnymi hydraulicznymi.
Tu masz wybór między dżumą i cholerą.
Każdy z tych rowerów nadaje się do jazdy po mieście ale żaden z nich się nawet nie zbliża do przyzowitości.

Rowerem który był Gold Standardem rowerów typu cross był zawsze Radon Scart Light na amorze RockShox Paragon Gold i z napędem Deore. Ale już go nie produkują no i był znacznei droższy. Stevens miał podobny model. Ogólnie Niemcy produkowali dobre rowery tego typu. U nich cross to był zawsze bardzo popularny rower do turystyki. Ja miałem m.in austriackiego Bullsa, którego kupiłem za 1500 i dwa Specialized, Crosstrail i Crossover, które kupowałem po ok. 2000.