Skocz do zawartości

[Fitness rower ~do 6 tys] sportowiec/miasto

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Trochę się gubię w tym wątku.
Różnica między oponą 35 mm a oponą 38 mm jest żadna.
Różnice pojawiają się dopiero jak do roweru typu gravel wchodzą opony MTB, 2 cale czyli jakieś 50 mm.
Jakiś tu amok mamy z tymi gravelami i oponami w tym wątku.
Całe lata po mieście i zimą jeżdżono na rowerach przełajowych.
Czyli takich które były protoplastą gravela.
Tam w związku z przepisami do wyścigów zawsze jest opona 33 mm. I wystarczała do wszelkich zastosowań.
Jeździłem na takiej i w przełajówce i w rowerze fitness.
Więc 35 mm jakie wejdzie do tej szosy to świat i ludzie.
Jeżdziłem na 35 mm w fitnessie i tej przełajówce. 
A w rowerach trekkingowych np. na Schwalbe Marathon 35 mm
Obecnie jeżdżę na oponie 42 mm w tej przełajówce.
Czemu? Bo tak jest wygodniej. Ale oczywiście kosztem prędkości. I mam 60 lat.
30 lat temu na rowerze cross i fitness miałem oponę 28 mm. I tak jeździłem po mięscie bo była szybka.
Wiec nie róbmy tu jakiegoś wielkiego aj waj że 35 się do miasta nie nadaje. Nadaje się jak najbardziej. 
Teraz mam szerszą i wolniejszą oponą na niskim ciśnieniu.
Ale jadę na tym rowerze 20 km/h i prędkość nie ma dla mnie w nim znaczenia.

Jakbym chciał jeździć 30 km/h to na pewno nie kupiłbym gravela, który jest rowerem mułowatym z założenia.
Natomiast karbonowy rower szosowy jest sztywniejszy i szybszy. I nie ma żadnej amortyzacji.
Nie da się mieć szybkiego roweru, komfortowego i amortyzowanego. Albo to albo tamto.
Gravel też nie ma amortyzacji. Jego amortyzacja opiera się na szerszej oponie i upuszczeniu ciśnienia.
Co to tego czy gravel jest szybszy od roweru fitness?
Tak, jest. Wynika to niemal wyłącznie z pozycji.
Prosta szeroka kierownica daje szeroką i wysoką pozycję generującą znacząco wyższe opory wiatru.
Na kierownicy typu baranek pod wiatr możesz używać dolnego chwytu w którym masz mocno pochylone plecy ale znacznie mniejsze opory wiatru.

Natomiast problem jest taki że sam nie wiesz czego chcesz i jaki rower potrzebujesz.
Dlatego popieram opinię żeby wypożyczył szosę i gravela z Decathlonu jak masz taką możliwość.
Żeby potem nie było rozczarowania po zakupie.

Opublikowano
2 godziny temu, jajacek napisał(a):

Co to tego czy gravel jest szybszy od roweru fitness?
Tak, jest. Wynika to niemal wyłącznie z pozycji.
Prosta szeroka kierownica daje szeroką i wysoką pozycję generującą znacząco wyższe opory wiatru.
Na kierownicy typu baranek pod wiatr możesz używać dolnego chwytu w którym masz mocno pochylone plecy ale znacznie mniejsze opory wiatru.

Przypominam, że autor wątku szuka roweru tylko i wyłącznie do miasta, żeby dojeżdżać na basen i siłownię a my zaczynamy się doktoryzować i urywać pojedyncze waty na oponie 35c vs. 38c albo zysk 2 sekund na 2 km ze względu na baranka i pozycję aero. On nie będzie jechał 20 km pod wiatr. Kupowanie karbonowej szosy jako commutera to lekki przerost formy nad treścią. Nadal uważam, że do takich zastosowań najlepszy będzie fitness. Ale co kto chce, to nie moje pieniądze...

A poza tym, tak jak pisałem wcześniej do tej szosy Cube Attain GTC nie wchodzą opony 35c - internety twierdzą, że jest to model z 2021 roku i max jaki ludzie tam montowali z zachowaniem bezpiecznego odstępu od widełek to 32c:

Screenshot_2026-06-03-00-00-30-487_com.google.android.googlequicksearchbox-edit.thumb.jpg.74c0d6b95ef58dd063ea1bceaa285f7e.jpg

Screenshot_2026-06-02-23-59-54-879_com.google.android.googlequicksearchbox-edit.thumb.jpg.7cdfd2745022bdc5c5e4f9ced69d09a8.jpg

Opublikowano

Ja nie namawiam autora wątku na żaden rodzaj roweru.
Uważam że wchodzą w grę fitness, gravel i szosa endurance czy all road.
Za 5k może kupić jak wynika z wątku słabego lub przeciętnego fitnessa lub  gravela.
Za 4,5k może kupić bardzo dobrze wyposażoną karbonową szosę w kolorze, który mu się podoba i mieć zajebistego ścigacza.

Są dwie kwestie do wyjaśnienia. Szerokośc opon i pozycja.
W kwestii szerokości opon do modelu 2022 wchodziły na luziku opony 32 mm i jak widać ze zdjęcia wejdą też bez problemu przelajowe 33 mm gdyby zaszła tak potrzeba. Zakładam że model 2021 miał taką samą ramę ale tego nie sprawdzałem.

image.png.177a21a9284da8c445d32c42e64f9629.png

image.png.83b6c56950711f50bff68bb0d38726fc.png

Nie widzę też powodu nie wierzyć Łukaszowi z Bikestacji, jeśli mówi, że wejdą szosowe 35 mm.
Oficjalna specyfikacja mojej ramy mówi 28 mm, jeżdżę na 29,2 mm. Wejdą mi niektóre 30 mm.
Zawsze można zmienić kierownicę na prostą jakby komuś się baranek nie podobał i nadal mieć szybkiego ścigacza.
Mój kumpel ma karbonową przełajówkę Focusa a oponami 33 mm i prostą kierownicą i jest to u niego rower do miasta i którym jeździ ze mną na wyjazdy typu lekki bikebacking, typu Kaszuby czy Góry Świętokrzyskie. Nawet po Alpach nim jeździł. 

Opublikowano

Hmm, moglibyscie prosze rozwinac kwestie decatlona? wspominaliscie cos o mozliwosci - wynajecia tam roweru -> co to znaczy?

Dodatkowa kwestia, od paru dni rowniez sie zastanawiam -> w jaki sposob sa udzielane rabaty na rowery w sklepach.

Powiedzmy ze rower kosztuje 12 tys zl, jest przecena na 10 tys zl. Wchodzimy do sklepu i powinnismy sie targowac o rabat? Czy rabat jest zalezny indywidualnie od pracownika (w co watpie)-> raczej od wytycznych jego szefa/prowizji ? Na jakie rabaty mozna liczyc i czy zawsze na X model dla kazdego klienta w tym samym dniu jest udzielany taki sam?

Zawsze mnie to zastanawialo. Dopytuje dodatkowo poniewaz na bikestacji zaoferowali mi dodatkowo w pakiecie darmowa dostawe+aluminiowa prosta kierownice. Nie probowalem negocjowac ceny. Rozmawialem z Panem Rafalem telefonicznie.

Dziekuje 🙂