KocieLapki Opublikowano 11 Maja Opublikowano 11 Maja Cześć, Rozglądam się nad zakupem roweru z myślą o wakacyjnych wyjazdach 1 lub kilku dniowych. Nie zalezy mi bardzo na ogromnej ilości mocowań. Bardziej wolałabym aby rower miał ładny kolor 🙈 obecnie najbardziej jestem zainteresowana: Cube Nuroad EX Trek Checkpoint ALR 4 Gen 3 KTM Gravelator 10 Canyon Grizl CF 6 Specialized Diverge E5 Który rower z tej listy wybrać? Lub może to zwarzyć jakąś alternatywę?
jajacek Opublikowano 11 Maja Opublikowano 11 Maja Pewnie jakieś 50% dziewczyn w mojej okolicy ma Bianchi. Z powodu koloru 🙂 Natomiast pytanie brzmi czy miałaś kiedyś rower szosowy lub gravela? Bo to nie jest rower dla każdego. I wbrew marketingowi w terenie kiepsko sobie radzi a i wygodnie na nim nie jest. Z tego też powodu mój kumpel, specjalista od podróży rowerowych jeździ tak jak poniżej. Akurat w tej chwili jadą z północy Portugalii na południe. Ale to jest wyprawa namiotowa.
jajacek Opublikowano 11 Maja Opublikowano 11 Maja Mi się z kolei zdarzało pojechać na 1-2 dni i na gravelu i na crossie. Dziś najchętniej też bym pojechał na MTB tak jak kolega. Diverge E5 na pewno bardzo dobra rama. Mam starego Crux E5 (na zdjęciu). Paru kolegów ma Diverge E5. Ramy z aluminium 6061 będą ciężkie i takie "dębowe", bez życia. Karbon lżejszy i sztywniejszy. Ale Canyon ma duże problemy z jakością rowerów.
KocieLapki Opublikowano 11 Maja Autor Opublikowano 11 Maja 3 godziny temu, Pepe75 napisał(a): wklej linki do poszczególnych modeli Niestety nie mogę już edytować postu więc wklejam tutaj Cube Nuroad EX https://www.cube.eu/pl-pl/cube-nuroad-ex-blueiris-n-lilac/129410 Trek Checkpoint ALR 4 Gen 3 https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-na-wyprawy/checkpoint/checkpoint-alr/f/F224-2/checkpoint-alr-4-gen-3/49973/5332843?aid[39899]=122747&step=1 KTM Gravelator 10 https://ktm-rowery.pl/produkt/gravelator-10/ Canyon Grizl CF 6 https://www.canyon.com/pl-pl/rower-gravel/przygoda/grizl/og/grizl-cf-6/4141.html Specialized Diverge E5 https://www.wysepka.pl/rowery-gravel/16536-37422-rower-gravelowy-specialized-diverge-e5.html#/574-rozmiar-54/4055-kolor-satin_cast_blue_metallic_sea_foam Godzinę temu, jajacek napisał(a): Pewnie jakieś 50% dziewczyn w mojej okolicy ma Bianchi. Z powodu koloru 🙂 Natomiast pytanie brzmi czy miałaś kiedyś rower szosowy lub gravela? Bo to nie jest rower dla każdego. I wbrew marketingowi w terenie kiepsko sobie radzi a i wygodnie na nim nie jest. Z tego też powodu mój kumpel, specjalista od podróży rowerowych jeździ tak jak poniżej. Akurat w tej chwili jadą z północy Portugalii na południe. Ale to jest wyprawa namiotowa. Dwa razy już wypożyczałam gravela i bardzo spodobała mi się bardziej leżąca postawa + gravel jest lżejszy od mojego obecnego crossa. raz wypożyczyłam właśnie KTMa a drugi raz Gianta roam.
jajacek Opublikowano 11 Maja Opublikowano 11 Maja Cube Najbardziej chamska rama, z alu 6061. Napęd i hamulce bez zarzutu. Pod warunkiem, że ktoś lubi 1x w takim rowerze. Ja nie. Zaletą jest bardzo nieskomplikowany system. Wadą duże koszty eksploatacji. Dobre koła, jeżdżę na kołach tej samej marki. Waga 10,3 na dętkach Trek ALR Wygląda że to rama z jakiegoś alu premium Nędzny napęd ale za to tani w eksploatacji Hamulce chyba ok ale nie znam Koła badziewiaki jak to w Treku. Waga 10,4 na tubeless Bardzo proklineckie warunki gwarancyjne KTM Chamska rama z alu 6061 Bardzo dobry napęd 2x I być może hamulce też, nie podają Ale tarcze do nich z gównolitu Koła brak info, zapewne jakieś dno jak nawet nie piszą Nędzne warunki gwarancyjne, jak zawsze w KTM Waga 11,2 czyli cięższy niż mój rower MTB z amortyzatorem, pedałami, koszyczkami i zapasową dętką 🙂 Canyon Rama carbon czyli najlepsza ze wszystkich i najlżejsza. Wysoka waga ramy i widelca jak na carbon sugeruje wysoką żywotność. Napęd kiepski IMO Hamulce mi nieznane Koła markowe ale bardzo ciężkie. Czyli należy założyć że budżetowe. Waga 9,9 kg Diverge Rama alu klasy premium Nędzny, ciężki napęd Hamulce mi nieznane ale hydrauliczne Nędzne koła Nędzne opony Waga 10,5 bo nędzne koła i nędzne opony. Dobra obsługa gwarancyjna Jest to bardzo subiektywna ocena ponieważ: - nie jestem fanem graveli - nie jestem fanem ram z alu 6061 - nie jestem fanem napędów 1x w takich rowerach - nie jestem fanem ciężkich, nędznych kół - nie jestem fanem ciężkich rowerów A mój rower sprzed 15 lat przerobiony z przełajówki na gravela waży mniej niż każdy z tych.
Pepe75 Opublikowano 11 Maja Opublikowano 11 Maja Jeszcze z wad można dodać, że poza Specem wszystkie rowery z linków mają pancerze puszczone przez stery - co generuje dodatkowe koszty serwisu. Na ramie Speca E5 nie jeździłem, ale gdybym miał mieć ramę alu w gravelu to wybierałbym taką gdzie wchodzą opony 50mm (2.00"). Jest zauważalna poprawa komfortu pomiędzy oponami 45mm, a 50mm. @KocieLapki ile masz wzrostu i jaki masz przekrok ? Czy dopuszczasz kupno używanego roweru ? W jakich rejonach kraju mieszkasz ? W jakim terenie będziesz zazwyczaj jeździć - asfalt, leśne drogi, polne drogi ? Jesteś kolarką romantyczną i lubisz spokojną jazdję czy masz żyłkę sportowca i lubisz pocisnąć ?
Rekomendowane odpowiedzi