Gambit Opublikowano 16 Lutego Opublikowano 16 Lutego Przede wszystkim, witam wszystkich. Poszukuję roweru MTB do jazdy rekreacyjnej, po mazowieckich drogach i lasach . W oko wpadła mi oferta Almy za 4k https://www.greenbike.pl/rower-gorski-orbea-alma-h20-29-deore-air-pedaly-gratis-p-7200.html Czy ten rower będzie ok? Wiem, że spowalniacze zamiast hamulców, natomiast tu moja wiedza się kończy. Ewentualnie może polecacie coś innego w cenie do ok. 5k?
jajacek Opublikowano 16 Lutego Opublikowano 16 Lutego Tragedii nie ma. Zależy ile ważysz i na ile dynamicznie chcesz jeździć. Przejechałem się kiedyś pętelkę na jakimś Scott z tym Judy jak ważyłem ok. 90 i nędznie mi się jechało. Amortyzacja w porównaniu do Reby czy Foxa nędzna. Ale punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Na co dzień jeźdżę na Foxie. Może na 80 kg jest ok. Ale mam wrażenie że na więcej nie. Ostatnio nie jestem na bieżąco z ofertą. Może koledzy coś podpowiedzią. Najlepszy hardtail w tym budżecie na jakim jeździłem to stary Specialized Chisel Expert z roku 2018. Miałem dwa takie z napędem 1x i 2x. Były zajebiste. Drugi, na którym mi się bardzo dobrze jeździło to Cube Reaction C:62 Race. Jeśli używka wchodzi w grę to warto się nimi zainteresować. Nasz kolega mechanik z forum twierdzi, że linia Silver RockShoxów to kompletna padaczka i nigdy by tego nie kupił. Ale on ma też inny punkt siedzenia 🙂 Rower, który testowałem był na Judy Gold. Zobacz co tam w Radonach i jak tam oferta w Media Expert na Torpado Storm X8 i X9.
Gambit Opublikowano 16 Lutego Autor Opublikowano 16 Lutego @jajacek Ważę ok 85kg, co do dynamiki to raczej nie wydaje mi się, żebym jeździł szybciej niż powiedzmy 30km/h, a pewnie wolniej. Co do torpado to jakoś mam opory do kupowania rowerów w marketach(może niepotrzebnie). Natomiast Radon wydaje się być w porządku https://www.radon-bikes.de/en/mountainbike/hardtail/jealous-al/jealous-al-90-2024/ Osprzęt GX Eagle, więc z tego co się orientuję to odpowiednik deore. Amortyzator SID SL 2P, masz z nim jakieś doświadczenie? Lepszy od tego Judy? Zupełnie nie mam pojęcia co to za hamulce magura, nie spotkałem się wcześniej.
jajacek Opublikowano 16 Lutego Opublikowano 16 Lutego RockShox SID Select i Fox StepCast Performance to najlepsze amortyzatory XC takie typu wyższa średnia półka. SID jest trochę tańszy w serwisie. To jest amortyzator wiele klas lepszy od Judy: Judy Silver -> Judy Gold -> Recon Silver -> Recon Gold -> Reba -> SID Radon jest zdecydowanie lepszym rowerem niż te Torpado o których pisałem z Media Expert. Aczkolwiek Torpado to nie jest marka marketowa. Rowery tej firmy startują w Pucharze Świata MTB. Radon firma mi znana od 20 lat. GX Eagle sprzęt klasy rekreacja plus na poziomie Deore. Miałem w Chiselu, bezproblemowy. Magura, niemiecka firma produkująca bardzo dobrej jakości hamulce odkąd pamiętam.
Gambit Opublikowano 16 Lutego Autor Opublikowano 16 Lutego @jajacek Dzięki za wskazówki, chyba pójdę w tego radona. Podpowiesz jeszcze w kwestii rozmiaru ramy? Wzrost 180cm, przekrok 80cm,wydaje mi się że 18" ale będę wdzięczny jak zerkniesz swoim eksperckim okiem 🙂
jajacek Opublikowano 16 Lutego Opublikowano 16 Lutego Ja mam 175 wzrostu, przekrok ok 85 i jedżę na 19 cali. A niby zalecany dla mnie rozmiar to M. Miałem kilka M i na L się lepiej jednak czuję. Masz krótki przekrok czyli długi tułów. Jeszcze jest pytanie jaki masz zasięg rąk na ścianie od początku palców jednej ręki do końca drugiej?
jajacek Opublikowano 16 Lutego Opublikowano 16 Lutego To ja bym szedł w 20 cali. Ja mam 182. Czyli +7 do wzrostu. Dlatego L mi pasuje. W M miałem za długi mostek. Ty masz +8-9 do wzrostu. W tabelce Radona jesteś na granicy 18 i 20 cali. Powinieneś mieć rower niski i długi. Czyli geometrię wyścigową.
Gambit Opublikowano 16 Lutego Autor Opublikowano 16 Lutego Mój odwieczny problem, zawsze pomiędzy rozmiarami 🤣 Ale to uważasz, że ten Radon będzie w takim razie ok? Czy lepiej się rozejrzeć za czymś z geometrią bardziej sportową?
jajacek Opublikowano 16 Lutego Opublikowano 16 Lutego Uważam że świetny wybór. Tylko kwestia rozmiaru. Jeśli geo 2024, które linkujesz jest takie jak 2025, to nie mam żadnych wątpliwości że 20 cali. Tu masz Jealous 2025 AL 18 i 20 cali i mój rower: Compare: Radon Jealous AL 6.0 2025: 18 -VS- Radon Jealous AL 6.0 2025: 20 -VS- Specialized Epic Hardtail Comp Carbon World Cup 2017: L -VS-
Gambit Opublikowano 28 Lutego Autor Opublikowano 28 Lutego Dzięki za wszystkie porady@jajacek Rower do mnie dotarł, jestem po pierwszej przejażdżce, wziąłem 20" tak jak sugerowałeś i był to bardzo dobry wybór, pozycja na rowerze mi odpowiada.
jajacek Opublikowano 28 Lutego Opublikowano 28 Lutego No to brawo! Podziel się uwagami i zdjęciem jak trochę pojeździsz
Bonnum Opublikowano 1 Marca Opublikowano 1 Marca @Gambit Gratuluję zakupu! Ile dni minęło od zamówienia do jego dostawy? Czy przegląd zdrowy / pierwszy musisz wykonać w warsztatach sygnowanych przez Radon?
Gambit Opublikowano 1 Marca Autor Opublikowano 1 Marca Rower przyszedł po 5 dniach. Co do przeglądu zerowego, to przyznam się, że nie wiem, nie znalazłem nigdzie informacji. Może ktoś z forum też ma radona i podzieli się wiedzą?
Rekomendowane odpowiedzi