Pepe75 Opublikowano 26 Lutego Opublikowano 26 Lutego @Wojcio jaki jest mniej więcej koszt konwersji na pasek ? Zmieniałeś korbę czy tylko blat ?
Wojcio Opublikowano 27 Lutego Opublikowano 27 Lutego Zrobiłem „na bogato” na komponentach Gates CDX (są inne tańsze) i kosztowało to prawie 340euro. Korba Alfine została. Żeby to działało trzeba kupić do piasty starszy (wycofany, ale dostępny) model zębatki do linii paska 43,7 mm, nowe zębatki będą wymagały innej korby. Przyznam się, że choć doktorat z Gatesa i dobór części zrobiłem sam, to dla pewności skorzystałem z pomocy warsztatu, który to robi na codzień. Zębatka 24, korba 50 i pasek 118. Kupowałem w Bike 24 gdzie części są tak sobie opisane.
Pepe75 Opublikowano 27 Lutego Opublikowano 27 Lutego 2 godziny temu, Wojcio napisał(a): Zrobiłem „na bogato” na komponentach Gates CDX (są inne tańsze) i kosztowało to prawie 340euro. Korba Alfine została. Żeby to działało trzeba kupić do piasty starszy (wycofany, ale dostępny) model zębatki do linii paska 43,7 mm, nowe zębatki będą wymagały innej korby. Przyznam się, że choć doktorat z Gatesa i dobór części zrobiłem sam, to dla pewności skorzystałem z pomocy warsztatu, który to robi na codzień. Zębatka 24, korba 50 i pasek 118. Kupowałem w Bike 24 gdzie części są tak sobie opisane. Dzięki, fajna sprawa z tym paskiem - nie mam miejsca na kolejny rower, ale taką zimówkę to chciałbym mieć.
Wojcio Opublikowano 27 Lutego Opublikowano 27 Lutego Tak, to świetny rower na zimę - kupiłem go jeszcze za 1499PLN - długie, głębokie błotniki, dobre oświetlenie i ogólnie przyzwoite komponenty (w tej cenie korba na zewnętrznych łożyskach, Alfine 8, czy markowe światła i błotniki!). Pasek eliminuje problem korozji łańcucha. Wymienić trzeba było też pedały na bardziej agresywne, by się nie ślizgały. Ktoś pytał o siodełko - dla mnie zaskakująco wygodne, choć tak nie wygląda, a w innych rowerach na siodełkach "fabrycznych" nie jeżdżę. Jednak zimowe opony, pasek i przekładnia w piaście to trochę większe opory - w porównaniu do roweru "letniego" z szybkimi oponami na mleku i zwykłą przerzutką z woskowanym łańcuchem czuć różnicę i widać wyraźnie w czasach dojazdu.
Kusiu Opublikowano 13 Marca Opublikowano 13 Marca W dniu 27.02.2026 o 08:49, Wojcio napisał(a): Zrobiłem „na bogato” na komponentach Gates CDX (są inne tańsze) i kosztowało to prawie 340euro. Korba Alfine została. Żeby to działało trzeba kupić do piasty starszy (wycofany, ale dostępny) model zębatki do linii paska 43,7 mm, nowe zębatki będą wymagały innej korby. Przyznam się, że choć doktorat z Gatesa i dobór części zrobiłem sam, to dla pewności skorzystałem z pomocy warsztatu, który to robi na codzień. Zębatka 24, korba 50 i pasek 118. Kupowałem w Bike 24 gdzie części są tak sobie opisane. Potwierdź proszę, że numery części to odpowiednio CT1124XMN - zębatka CT11505aa - blat Czy oprócz zębatki, korby i paska były potrzebne jakieś inne części?
Wojcio Opublikowano 14 Marca Opublikowano 14 Marca Kupiłem te 3 rzeczy: https://www.bike24.pl/produkty/141146 https://www.bike24.pl/produkty/141322 https://www.bike24.pl/produkty/930036 W oznaczeniach jest bałagan, są stare i nowe kody. Jak widać nie ma odniesienia do Twoich oznaczeń. Instalował serwis, ale nie mówił o żadnych innych częściach choć powiedział „trzeba było pokombinować „. Części wybrałem sam, a swoją odpowiedzialność i udało się . Ta zębatka na tył to wycofany model ale jeszcze dostępny. Z nowym modelem potrzebujemy korby Gates by zgadzała się linia.
Rekomendowane odpowiedzi