Skocz do zawartości

gwarancja na ramę

wierzbajol

Rekomendowane odpowiedzi

Hejka,

Rozkminka w temacie gwarancji na ramy.

Po ostatnim fuck up'ie mojego kolegi z giant'em xtc carbon zastanawia mnie kwestia "wieczystej" gwarancji na ramę.

Z tego co czytam to Trek, Giant, Cannodale taką oferują - z powyższego przykładu wiem, że Giant nie robił jakichkolwiek problemów z wymianą - oddał uszkodzony rower, zrobili przekładkę na nową ramę i cześć.

Ciekaw jestem jak to wygląda np. w Trek, Cannondale, ale przy zakupie spoza PL, ale nadal z UE - czy w razie ew. fuck up'u z ramą można w najbliższym autoryzowanym punkcie złożyć reklamację? 

tutaj jest jeden temat odnośnie https://www.forumrowerowe.org/topic/271881-cannondale-gwarancja-w-innym-kraju/ nie mogę teraz znaleźć, ale kojarzę post na pepper, że komuś uznali gwarancję w PL po zakupie poza PL 🤔

Jedno to to co piszą a drugie jak te gwarancje rozpatrują.
Chyba rzadko które firmy respektują gwarancję spoza PL.
Generalnie Spec i Trek znane są z proklienckiego podejścia.
Koledze wymieniono 12-letnią ramę Trek, która pękła.
Drugiemu ramę Speca Roubaix na nowszy model z powodu dekolarcji.
Znam przypadki, że Trek odmówił wymiany. Była cała seria rowerów MTB w których pękały główki ramy i Trek nie bardzo chciał wymieniać.
W Giant Polska pani prezes zalecała swego czasu spychologię gwarancyjną. Szczególnie jak mieli przemagazynowanie. Nie wiem jak teraz.
Canondale ma gwarancję w Czechach i z tego co wiem słynie ze spychologii gwarancyjnej.
W Scott koledze wymienili pękniętą ramę. Ale jak mu pękła drugi raz w zbliżony sposób to już nie.
Dokładnie tak samo było w Canyonie.
Nie wiem ile lat daje Merida. Chyba 5. Wymieniali koledze ramą raz czy dwa. 
Będąc autoryzowanym punktem nie przyjąłbym na reklamację roweru pochodzącego spoza polskiej dystrybucji.
Ale o szczegóły trzeba już pytać u polskiego przedstawiciela o ile taki jest.

Generalnie jest tak, że masz wieczystą gwarancję na pierwszego zarejestrowanego (najczęściej przez www) właściciela. No i teraz co do kraju, to trek, spec, cannondale nie robi różnicy, jaki to kraj oby jak rejestracja w UE to oddajesz go w sklepie "ASO" w UE, lub wysyłasz sam (kontakt z oficjalnym dystrybutorem).

A co do rozpatrywania gwarancji to jest bardzo, bardzo różnie. Te duże firmy najczęściej problemu żadnego nie robią, a często nawet chcą się dogadać (szczegóły potem), co do mniejszych to często jest durny zapis w stylu, że jeżeli rower był używany w zawodach sportowych, to gwarancja nie obowiązuje (jeszcze kilka,kilkanaście lat temu nawet merida i giant to miały zapisane, teraz nie wiem jak jest).

Ja osobiście miałem 2 przygody z ramami.

Cannondale po prostu wymienił mi praktycznie cały rower po ponad 4 latach. Nowszy na tej samej grupie, tylko też nowszej. Więc super. 

Spec w divergu, gdzie pękła mi rura od widelca dała mi wybór, albo czekam chyba 5 miesięcy na nową (był początek sezonu), lub zwraca mi koszty samej ramy, a reszta zostaje dla mnie. Dostałem ponad 4 tysie za aluminiową ramę z widelcem a graty zostały dla mnie.