MakczuPikczu Opublikowano Piątek o 23:24 Udostępnij Opublikowano Piątek o 23:24 Witam, od kilku dni poszukuję nowego roweru i przypadkiem trafiłem na to forum - stwierdzam że to chyba najlepsze forum rowerowe w polskim internecie. Pomocne i przejrzyste. Sprawa wygląda tak, od 20 lat śmigam na Bulls Cross Rider 28 cali. Głównie asfalt więc mam oponki założone dosyć wąskie. Jakiś czas temu była przeprowadzka i mam w okolicy kilka fajnych lasów, problem w tym że 90% ścieżek w tych lasach to spory piach, bardzo spory, tak zwana 'piaskownica', i mój bulsik po prostu leci na bok na tych wąskich oponach. Szukam czegoś co by lepiej dało radę na tym piachu, chodzi tylko o ten piach, (na asfalt zostawiam tego bullsa co mam), nie zamierzam szaleć po rowach, za stary na to jestem 😉 żeby oczywiście nie iść na łatwiznę przeszukałem forum dosyć mocno i do tej kwoty powtarzają się najczęściej poniższe modele. Który z nich będzie najlepszym wyborem w stosunku ceny co do jakości? no i na ten piach 😉 Do tej kwoty jest tu polecanych sporo różnych modeli i ciężko mi wybrać najlepszy. 41 lat, 95 kg, 185 cm. Z góry dzięki za wszelką pomoc. 1. Kellys Gate 30 2. Indiana X-Pulser 5.9 3. Torpado Storm x7 / x8 / x9 4. Rockraider EXPL 540 / race 700 / XC 120 5. Giant talon 1 / 2 6. Orbea onna 7. Cube Atention 8. Merida Big Nine / Big Trail 9. Cannondale Trial Odnośnik do komentarza
CriseQ Opublikowano Sobota o 08:07 Udostępnij Opublikowano Sobota o 08:07 Wróciła promocja na EXPL 540 - przez aplikację wyrwiesz go za 2600 zł. Mi nie podpasowal, ale są tu osoby, którym pasuje i są z niego zadowolone. Bierz go i masz tysiąc w kieszeni. Odnośnik do komentarza
mike21 Opublikowano Sobota o 08:42 Udostępnij Opublikowano Sobota o 08:42 Jesli piach jest głębszy niż te 5cm to swobodnie przejedziesz tylko FatBike'iem z 5" gumami. Mam podobny teren w swoim lesie i nawet plusowe gumy (2,8") toną i nie ma jazdy. Odnośnik do komentarza
MakczuPikczu Opublikowano Sobota o 09:47 Autor Udostępnij Opublikowano Sobota o 09:47 Godzinę temu, mike21 napisał(a): Jesli piach jest głębszy niż te 5cm to swobodnie przejedziesz tylko FatBike'iem z 5" gumami. Mam podobny teren w swoim lesie i nawet plusowe gumy (2,8") toną i nie ma jazdy. przyznam że nie mierzyłem miarką 😉 być może jest max 5 być może więcej, a może kupić jakiś z tych wyżej wymienionych i jak nadal będzie się 'zapadał' to po prostu wymienić gumy na szersze? Tylko czy szersze do nich wejdą? Trzeba by było sprawdzić prześwit ... Odnośnik do komentarza
MakczuPikczu Opublikowano Sobota o 09:49 Autor Udostępnij Opublikowano Sobota o 09:49 1 godzinę temu, CriseQ napisał(a): Wróciła promocja na EXPL 540 - przez aplikację wyrwiesz go za 2600 zł. Mi nie podpasowal, ale są tu osoby, którym pasuje i są z niego zadowolone. Bierz go i masz tysiąc w kieszeni. głównie nastawiałem się na tego kellys gate 30, ale jasne każdego w dobrej cenie wezmę pod uwagę. a w której aplikacji ten 540? Odnośnik do komentarza
CriseQ Opublikowano Sobota o 09:50 Udostępnij Opublikowano Sobota o 09:50 4 minuty temu, MakczuPikczu napisał(a): głównie nastawiałem się na tego kellys gate 30, ale jasne każdego w dobrej cenie wezmę pod uwagę. a w której aplikacji ten 540? Normalnej od Decathlon. Skoro nastawiłem się już na konkretny rower to kup ten, o którym myślisz. Później zawsze się to kończy niezadowoleniem jak się wybierze coś innego 😉 Odnośnik do komentarza
MakczuPikczu Opublikowano Sobota o 09:53 Autor Udostępnij Opublikowano Sobota o 09:53 19 minut temu, CriseQ napisał(a): Normalnej od Decathlon. Skoro nastawiłem się już na konkretny rower to kup ten, o którym myślisz. Później zawsze się to kończy niezadowoleniem jak się wybierze coś innego 😉 no tak, ale to głównie że ma fajne kolorki i najwięcej osób tu polecało, ale wiadomo forum jest od wielu lat, ceny i osprzęt się zmieniają, jeśli powiedzmy inny rower w podobnej cenie będzie miał dużo lepszy osprzęt, to nie robi mi to większej różnicy. Jeśli lepszy jest ten 540 to bez problemu jego wezmę. Odnośnik do komentarza
Greg29 Opublikowano Sobota o 10:22 Udostępnij Opublikowano Sobota o 10:22 Nie pamiętam kiedy ostatni raz był tu wspominany Kellys Gate 30, za to Expl 540 i inne Torpado Stormy co chwilę. Nie żeby Gate 30 był złym rowerem bo sam go mam, jeszcze we wcześniejszej wersji z 2021 roku z napędem Deore 2x10. Ten obecny ma lepsze hamulce niż mój bo mt410 a nie mt200 jak w moim i amor też jest lepszy bo Rock Shox Recon chociaż w wersji Silver a ja mam podstawowego powietrznego Suntoura. Ale mój był wypustem Covidowym, więc składanym z tego co było na rynku 😁. Ten nowy Gate 30 ma trochę wąskie opony jak na piachy bo tylko 29"x2,1", ja mam teraz założone 2,35" i jakoś sobie radzą. Wcześniejsze, fabryczne Schwalbe Rapid Roby 2,25" wcześniej wymiękały w piachu ale były też już łyse na środku. W sumie to Expl 540 nie jest zły (chociaż osobiście uway, że napęd 1x10 to trochę zbyt duży kompromis) i za 2600 zł nic lepszego nie kupisz ale bym chyba wolał dołożyć do czegoś co mi się podoba i bym kupił Kellysa 😁 Miej tylko na uwadze, że napędy 1xx szybko "zjadają" najmniejsze zębatki w kasecie a kaseta i łańcuch 1x12 jest dużo droższa niż 1x10. Na szczęście można wymieniać pojedyńcze zębatki Odnośnik do komentarza
MakczuPikczu Opublikowano Sobota o 10:46 Autor Udostępnij Opublikowano Sobota o 10:46 54 minuty temu, CriseQ napisał(a): Normalnej od Decathlon. Skoro nastawiłem się już na konkretny rower to kup ten, o którym myślisz. Później zawsze się to kończy niezadowoleniem jak się wybierze coś innego 😉 dzwoniłem właśnie do Decathlon, pan mi miło wytłumaczył że ta promocja to ściema i poniżej 2999 nigdy by tego roweru nie sprzedali 😉 Odnośnik do komentarza
CriseQ Opublikowano Sobota o 10:49 Udostępnij Opublikowano Sobota o 10:49 2 minuty temu, MakczuPikczu napisał(a): dzwoniłem właśnie do Decathlon, pan mi miło wytłumaczył że ta promocja to ściema i poniżej 2999 nigdy by tego roweru nie sprzedali 😉 To może był błąd. Zrzut robiłem wczoraj. Tak czy siak 2999 to podobno dobra cena za niego, tak się tu wypowiadają eksperci. Ja go kupiłem i mi nie podpasowal, wybrałem Cube Attention. Odnośnik do komentarza
MakczuPikczu Opublikowano Sobota o 11:00 Autor Udostępnij Opublikowano Sobota o 11:00 11 minut temu, CriseQ napisał(a): To może był błąd. Zrzut robiłem wczoraj. Tak czy siak 2999 to podobno dobra cena za niego, tak się tu wypowiadają eksperci. Ja go kupiłem i mi nie podpasowal, wybrałem Cube Attention. Może nie ściema ale podobno oni mają jakiś zapis w regulaminie że w każdej chwili promocji mogą zamienić produkt na inny czy coś - w tym sensie ściema że oni walą ściemę żeby klientów przyciągać po czym zmieniają promocje po 1 dniu 😉 . No nieważne, raczej go wezmę bo jest dostępny w sklepie niedaleko mnie, szkoda że nie ma w jakimś sklepie tych wszystkich rowerów żeby sprawdzić który by najlepiej przypasował bo tak jeździć w 10 miejsc sprawdzać każdy to nie mam za bardzo czasu. A co miał nie tak że nie podpasował? Odnośnik do komentarza
CriseQ Opublikowano Sobota o 11:03 Udostępnij Opublikowano Sobota o 11:03 Teraz, MakczuPikczu napisał(a): Może nie ściema ale podobno oni mają jakiś zapis w regulaminie że w każdej chwili promocji mogą zamienić produkt na inny czy coś. No nieważne, raczej go wezmę bo jest dostępny w sklepie niedaleko mnie, szkoda że nie ma w jakimś sklepie tych wszystkich rowerów żeby sprawdzić który by najlepiej przypasował bo tak jeździć w 10 miejsc sprawdzać każdy to nie mam za bardzo czasu. A co miał nie tak że nie podpasował? Nie odpowiadała mi pozycja na nim, męczyłem się i było mi niekomfortowo mimo teoretycznie dobrego rozmiaru, mocno przenosiłem ciężar na nadgarstki. Kierownica 740mm też dla mnie za szeroka. Na Cube tych problemów nie mam. Odnośnik do komentarza
MakczuPikczu Opublikowano Sobota o 11:35 Autor Udostępnij Opublikowano Sobota o 11:35 32 minuty temu, CriseQ napisał(a): Nie odpowiadała mi pozycja na nim, męczyłem się i było mi niekomfortowo mimo teoretycznie dobrego rozmiaru, mocno przenosiłem ciężar na nadgarstki. Kierownica 740mm też dla mnie za szeroka. Na Cube tych problemów nie mam. a jakie masz wymiary ciała? Odnośnik do komentarza
CriseQ Opublikowano Sobota o 11:46 Udostępnij Opublikowano Sobota o 11:46 9 minut temu, MakczuPikczu napisał(a): a jakie masz wymiary ciała? 182 cm, przekrok 85cm. Odnośnik do komentarza
CriseQ Opublikowano Sobota o 11:46 Udostępnij Opublikowano Sobota o 11:46 Zobacz sobie post uniwersalny kompan do wycieczek, tam jest cały elaborat i wypowiedzi osób, które się znajdą lepiej niż na, które mi doradzały. Stałem przed tym samym wyborem co Ty. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi