kryptoszosowiec Opublikowano 29 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia Cześć, Mam buty szosowe Van Rysel Roadr 900. (źródło: road.cc) Jestem z nich bardzo zadowolony, ale mam jeden zasadniczy problem. Przy temperaturach wyższych niż powiedzmy 25 stopni, zaczyna mi się gotować stopa od dołu. Tak naprawdę dobrze jest do około 20 stopni, powyżej zaczyna się już robić ciepło, a przy 30 całkiem dosłownie mam wrażenie jakbym trzymał podeszwę stopy w piekarniku. Mam skarpetki Van Rysel, Luxa, Assos i we wszystkich jest to samo. Nigdy nie miałem takiego problemu z butami i właściwie mało kiedy narzekałem że jest mi za gorąco. Skoro problem zaczyna się od dołu stopy, pomyślałem o zmianie wkładek. Macie jakieś dobre, sprawdzone wkładki? Dobrze by było gdyby nie kosztowały worka kasy, bo jeżeli zmiana nie pomoże, trzeba będzie pomyśleć nad drugą parą butów. Odnośnik do komentarza
michalje Opublikowano 31 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia Ja przekładałem wkładki body geometry od speca z butów do butów, zawsze diametralnie poprawiały komfort, ale są drogie. Moja żona przekłada wkładki z butów biegówych, też tanie nie są... Obie opcje w Twoim wypadku się nie sprawdzą, nie dość, że dobierane indywidualnie, to i drogie. Spróbuj na początek kupić zwykłe wkładki do butów biegowych - letnie. Nie kosztują majątku, a są dość przewiewne. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 31 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia Temat złożony. Podobne odczucia do opisywanych miałem w najtańszych butach Specialized z nylonową podeszwą. Czy wkładka coś zmieni? Nie wiem. Od czasu jak zmieniłem buty najwyższy model Spec S-Works 7 problem się skończył. Ale mam jeden numer za duże celowo. Żeby zwiększyć komfort. Być może jest to więc kwestia podeszwy, być może kwestia wentylacji, być może kwestia wkładki. Rozważam zrobienie sobie wkładek pod moją stopę. Ale to kosztuje teraz u mojego bikefittera 400 zł. Mój syn od początku miał wkładki korekcyjne w butach szosowych. Na początku jakieś z Feet w nazwie chyba. Potem Specialized. Teraz ma te zrobione komputerowo. Jak się dużo jeździ to zawsze polecam bardziej inwestycje w komfort niż w osiągi sprzętowe. Szczególnie amatorom. Jego kolega ścigający się u nas w juniorach miał problem z ITBS czyli pasmem biodrowo-piszczelowym. Po zrobieniu takich wkładek mu przeszło. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi