Skocz do zawartości

Cannondale Synapse Save

Rekomendowane odpowiedzi

Jeżeli rzeczywiście to jest nowy model i wchodzi tam 35c, to i tak nie ma sensu robić jakiś kombinacji z kołami.

35 mm to za mało żeby mówić o jakimkolwiek komforcie w terenie. Takie manewry z kołami działają w przypadku Gravela, gdzie wchodzą szerokie opony i rzeczywiście pozwalają na jazdę poza asfaltem.

Zamiast tego, proponuję kupić dobre opony szosowe, które mają odpowiednią wkładkę i pozwolą na zjazd poza asfalt bez bardzo dużego ryzyka złapania kapcia. Na coś większego niż lekki szuter i tak nie ma co się zapuszczać.

Inna sprawa, że jak wsadzisz tam 35c, to podejrzewam że miejsca w widelcu/ramie będzie totalnie na styk. Nie jest to problem na asfalcie, ale w terenie wystarczy kamiem/patyk i będziesz miał przeorany lakier. Nie wspominam nawet o błocie.

Sam mam szosą Road+, która mieści 35c. Pojeździłem trochę po szutrze, ale nie jest to coś do czego się chce celowo wracać. Jak się trafi na trasie taki łącznik, to się przejedzie, ale jazdy po tym regularnie sobie nie wyobrażam.

Kupno roweru szosowego, jeżeli od razu się planuje regularną jazdę poza asfaltem, to totalna pomyłka.

Trochę jakby kupić samochód sportowy, z planem że będzie się go regularnie tłukło przez środek pola. Niby można, tylko jaki to ma sens?

PS: zostały wspomniane opony CX, które mają maksymalnie 33 mm. No i wszystko się zgadza, tylko przełaj to z natury rower wyścigowy i tam komfort jest sprawą drugorzędną. Może kapcia nie złapiesz, ale wytłucze Cię totalnie.

Dziękuję bardzo. To mój pierwszy rower tego typu. Wcześniej jeździłem na Kross Trans Alp od wielu lat. Poszukuję nowych rowerowych doznań już dzisiaj wiem że tego roweru nie da się połączyć z trenem. Czeka mnie zakup grawela. Ale wspomnianym model zostawiam bo jest bardzo dynamiczny i pozwoli mi spelnić marzenia startu w triathlonie. Pozdrawiam Wszystkich, którzy opowiedzieli na pytanie 🥊💪