mariocoletti Opublikowano 21 godzin temu Udostępnij Opublikowano 21 godzin temu Hej, szukam pomocy w wyborze roweru MTB w przedziale cenowym 7-10k PLN, ale bardziej to chyba pomocy / zdrowego rozsądku, spojrzenia innej osoby. Mam blisko do Kampinosu, lasów w Legionowie, wału wiślańskiego i lasku bielańskiego. Raz w miesiącu jestem również w rodzinnych stronach - Góry Świętokrzyskie, a więc 85% to Mazowsze, a 15% to Świętokrzyskie. --- tę część można pominąć 😄 --- Obecnie jeżdżę na GRAVELU - Kross Esker 6.0, który na Mazowszu spisuje się doskonale, jednak niestety w Świętokrzyskim.. patrząc na las jest mi smutno, że zwyczajnie nie mogę wjechać. Mam tam fajne rozkopane drogi, małe rzeczki, pełno kamieni, czy korzeni i po prostu raz próbując.. zmęczyłem się - przynajmniej wiem, że widelec karbonowy jest naprawdę wytrzymały! Oprócz "problemów" terenowych, dochodzi też ostatnio problem z czasem. Nie satysfakcjonuje mnie wyjechanie GRAVELEM, na 20-30 km, bo się nawet nie zmęczę i nie wyjadę z miasta, a sam jestem... lekko sportowym kolarzem romantycznym - lubię pojeździć spokojnie 20-22km/h, ale jak wejdzie słaby trening na nogi, to lubię ostro upalać sprzęt i wymęczyć się (🤔). Kocham naturę i działa na mnie odstresowywująco, a większa wartość mają dla mnie krótkie wyjścia na rower 20-30-50-60km, ale za to częste, ze sporadycznymi wyjazdami 100-150km raz na miesiąc. Aktualnie celuje w sprzedaż ESKERA i zakup MTB HT lub FULL-a. Niestety wydaje mi się, że przeskoczenie z GRAVELA na FULL-a, to ponowne wskoczenie ze skrajności w skrajność. Rozsądek podpowiada HT, bo zamontuje sobie rogi oraz lemondke, a marzenia za FULL-em. Pytanie, czy za rok znów nie będę pisał postu, w którym będę irytował się na cenę utrzymania roweru albo to, że zawiasy skrzypią. Lubię dbać i dłubać w rowerze, ale chyba jednak FULL, to ponad moje siły. Zastanawiałem się też nad zostawieniem GRAVELA i zakupie FULL-a, wtedy mam maszyny z dwóch różnych końców. ------ Proszę o polecenie rowerów HT, bo to raczej one będą tym złotym środkiem - gdzieś pomiędzy FULL-em, a GRAVELEM. Jestem wysportowaną osoba, aktywną, ale szukam pozycji raczej wygodnej, wyprostowanej. Nie lubię mieć wrażenia napięcia mięśni tłoczni brzusznej, wyciągnięcia. Do tego też mam bardzo mobilne barki i czasami przesadzam, co prowadzi do kontuzji. - 186cm wzrost, 88cm przekrok w spodenkach bez wkładki - 95-105kg - Rama - nie wiem jak wytrzymały jest karbon, trochę się boje, że załatwię rower w pierwszym roku opierając go źle o jakiś znak albo ławkę, podmuch wiatru pyk i tyle było, ale z drugiej strony chciałbym iść już w stronę bardziej konkretnych maszyn i mieć swoje "cacko" - Wygląd - bardzo podobają mi się Treki Procalibry oraz kolory z palety Ridleya w konfiguratorze. - Zależy mi na zdalnej blokadzie - Chciałbym, aby był lekki 10-12kg jest możliwe w tym przedziale cenowym i z moją wagą? Moje aktualne wybory, to: - https://www.bike-discount.de/en/radon-jealous-8.0-3 nie podoba mi się, że łańcuch z przodu nie jest zabezpieczony i może spaść wgryzając się w karbon. - https://www.bike-discount.de/en/radon-jealous-al-10.0-3 - https://www.lvr-cycles.com/fr/vtt-semi-rigides/8517-38122-vtt-carbone-focus-raven-88-deore-xt-12v-bluegreen-glossycarbon-raw-glossy-29-2025.html#/1-taille-s/420-couleur-noir_et_turquoise dość duża waga jak na karbon - https://www.decathlon.pl/p/rower-gorski-mtb-xc-rockrider-race-900-gx-eagle-kola-mavic-crossmax-rama-karbon/_/R-p-330242 słyszałem, że jednak lepiej brać model 700, bo w tym białym 900 karbon jest cienki jak papier oraz widziałem fotki jak pękał przy nawet 76kg zawodnikach (https://www.decathlon.pl/p/rower-gorski-mtb-xc-rockrider-race-740-karbonowa-rama-recon/_/R-p-323483?mc=8731767&snrai_campaign=DJ65Yr4xNFmv&snrai_id=2624b191-fc00-43c2-bef2-8c1dcde6cae0) O ile na osprzęcie zrobię research, to nie znam się w ogóle na geometrii, która jest wygodna, która sportowa. Życzę miłego dnia i przepraszam, że się rozpisałem. Odnośnik do komentarza
wierzbajol Opublikowano 21 godzin temu Udostępnij Opublikowano 21 godzin temu Radon AL10 to akurat rama alu, ale osprzętowo temu rowerowi imo nic nie brakuje. W temacie full'a jakiś "chwilę" temu było promo i ten rockrider kosztował 7,5k https://www.decathlon.pl/p/rower-gorski-mtb-rockrider-xc-race-900-s-slx-xt-karbonowa-rama/_/R-p-353905 wolałbym tego full'a w promo vs podlinkowane rockrider'y HT. Ostatnio po tym jak byłem świadkiem jak kumpel połamał ramę carbon w giant'cie stwierdziłem, że jeśli kiedykolwiek kupię carbon to tylko aby mieć jak najmniejsze problemy z gwarancją - czyli pewnie bym się ograniczył do trek'a, giant'a, cannondale'a bo chyba tylko Ci oferują wieczystą gwarancję na ramę 🤔 Odnośnik do komentarza
mariocoletti Opublikowano 20 godzin temu Autor Udostępnij Opublikowano 20 godzin temu 35 minut temu, wierzbajol napisał(a): Radon AL10 to akurat rama alu, ale osprzętowo temu rowerowi imo nic nie brakuje. W temacie full'a jakiś "chwilę" temu było promo i ten rockrider kosztował 7,5k https://www.decathlon.pl/p/rower-gorski-mtb-rockrider-xc-race-900-s-slx-xt-karbonowa-rama/_/R-p-353905 wolałbym tego full'a w promo vs podlinkowane rockrider'y HT. Ostatnio po tym jak byłem świadkiem jak kumpel połamał ramę carbon w giant'cie stwierdziłem, że jeśli kiedykolwiek kupię carbon to tylko aby mieć jak najmniejsze problemy z gwarancją - czyli pewnie bym się ograniczył do trek'a, giant'a, cannondale'a bo chyba tylko Ci oferują wieczystą gwarancję na ramę 🤔 Tak wiem, że aluminium. Nie ograniczam się tylko do karbonu. Zwłaszcza, że między AL, a CF jest niezła różnica, a osprzętowo AL nie odstaje. Co do samego karbonu, nie mam problemu z tym, że zjeżdżając z górki na mojej ulubionej trasie wywalając się rama pęknie. Ból tyłka miałbym jakbym zostawił rower oparty o np.: drzewo i poszedł kupić wodę albo zrobić zdjęcie, zawieje albo ktoś popchnie i.. nie ma ramy w dość głupi sposób.. Myślę ciągle o tym FULL-u i zostawieniu GRAVELA, ale.. no nie wiem. Z rowerów FULL, to przeglądałem: - https://www.decathlon.pl/p/rower-gorski-mtb-all-mountain-rockrider-feel-700s/_/R-p-342744 - https://www.bike-discount.de/en/radon-skeen-trail-al-8.0-2 - https://www.bike-discount.de/en/radon-skeen-trail-al-8.0-3 - https://sprint-rowery.pl/rower-gorski-polygon-siskiu-t8 Myślałem, że wybieram HT zdroworozsądkowo, a tu pierwsza polecajka na FULLA 😄😄. edit: ten race900, to nie jest czasem mocno sportowa XC rama? Odnośnik do komentarza
Veriv Opublikowano 15 godzin temu Udostępnij Opublikowano 15 godzin temu Nie, to komfortowa rama. Ale nie dla Ciebie moim zdaniem(podbudowanym na posiadaniu podobnego), za duzo ważysz. Delikatny amortyzator, delikatne łożyska. ...jest cos co przynajmniej patrząc po specyfikacji pasuje, nazywa się to Trek Supercaliber. Full ktory lata jak hardtail. Tylko nie wiem jak tam z wytrzymałością i jakczytam o rogach i lemondce... to mi az smutno. W Świętokrzyskich masz zdaje sie Jeleniowskie Ścieżki. Nigdy tam nie bylem, bo to dla mnie gdzies tak samo daleko jak granica Czech z Austrią. Ale słyszałem same zachwyty. Na wypad raz w miesiącu zostawił bym tego gravela w domu i kupił tego feel 700s w karbonie. Jest w swietnej cenie. Raz się żyje, raz w miesiącu to wystarczająco często jak dla mnie. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 13 godzin temu Udostępnij Opublikowano 13 godzin temu Mam kumpla, który mieszka w Warszawie ale pochodzi z Bodzentyna i jest tam często na weekend. Ode mnie kupił Speca Chisela, hardtaila, którym jeździ po KPN. W Górach Świętokrzyskich jeździ na Treku Fuelu. Jak chcesz mieć jeden rower do jazdy po wszelkim terenie leśnym łącznie z górami to tylko full. Z nowych w tym budżecie to masz chyba tylko alu. I to raczej tzw. bieda fulle, które koledzy doradzą lepiej ode mnie. Ja parę dni temu chciałem zamienić naszego karbonowego gravela na którym nikt nie jeździ na tego fulla ale się nie dogadaliśmy. Rower górski Specialized Epic Evo Comp 2022 L mtb XC bonusy ZAMIANA Warszawa Wawer • OLX.pl Dobrze wykonana rama karbonowa dobrego producenta jest znacznie bardziej wytrzymała niż alu. Zdjęcie mojej ustawki z chłopakami z Świętokrzyskiego w KPN. Od prawej mój Spec Epic hardtail, mój były Spec Chisel hardtail, Spec Stumjumper i jakiś full Canyona. Odnośnik do komentarza
mariocoletti Opublikowano 12 godzin temu Autor Udostępnij Opublikowano 12 godzin temu 2 godziny temu, Veriv napisał(a): Nie, to komfortowa rama. Ale nie dla Ciebie moim zdaniem(podbudowanym na posiadaniu podobnego), za duzo ważysz. Delikatny amortyzator, delikatne łożyska. ...jest cos co przynajmniej patrząc po specyfikacji pasuje, nazywa się to Trek Supercaliber. Full ktory lata jak hardtail. Tylko nie wiem jak tam z wytrzymałością i jakczytam o rogach i lemondce... to mi az smutno. W Świętokrzyskich masz zdaje sie Jeleniowskie Ścieżki. Nigdy tam nie bylem, bo to dla mnie gdzies tak samo daleko jak granica Czech z Austrią. Ale słyszałem same zachwyty. Na wypad raz w miesiącu zostawił bym tego gravela w domu i kupił tego feel 700s w karbonie. Jest w swietnej cenie. Raz się żyje, raz w miesiącu to wystarczająco często jak dla mnie. Ogólnie przy mojej masie odradzano mi serie RACE z Decathlonu. Jedynego Supercalibra, którego znalazłem, to.. maszyny zaczynające się od 18k PLN +++ 😄. To nie jest dumper zrobiony specjalnie pod ten rower? A co jest złego w rogach i lemondce na HT? Rogi są wygodne, a lemondę szybko zdejmę. Znaczy jak mam zostawić GRAVELA, i kupić HT to się mija z celem dla mnie. To są zbyt podobne rowery. Jak zostaje GRAVEL, to tylko FULL. Tak znam, najczęściej jednak korzystam z uroków całego Parku Śieradowieckiego. Co sądzisz o podlinkowanych FULL-ach? - https://www.decathlon.pl/p/rower-gorski-mtb-all-mountain-rockrider-feel-700s/_/R-p-342744 - https://www.bike-discount.de/en/radon-skeen-trail-al-8.0-2 - https://www.bike-discount.de/en/radon-skeen-trail-al-8.0-3 - https://sprint-rowery.pl/rower-gorski-polygon-siskiu-t8 - Giant Trance Jak wygląda ich komfort? Odnośnik do komentarza
mariocoletti Opublikowano 12 godzin temu Autor Udostępnij Opublikowano 12 godzin temu Godzinę temu, jajacek napisał(a): Mam kumpla, który mieszka w Warszawie ale pochodzi z Bodzentyna i jest tam często na weekend. Ode mnie kupił Speca Chisela, hardtaila, którym jeździ po KPN. W Górach Świętokrzyskich jeździ na Treku Fuelu. Jak chcesz mieć jeden rower do jazdy po wszelkim terenie leśnym łącznie z górami to tylko full. Z nowych w tym budżecie to masz chyba tylko alu. I to raczej tzw. bieda fulle, które koledzy doradzą lepiej ode mnie. Ja parę dni temu chciałem zamienić naszego karbonowego gravela na którym nikt nie jeździ na tego fulla ale się nie dogadaliśmy. Rower górski Specialized Epic Evo Comp 2022 L mtb XC bonusy ZAMIANA Warszawa Wawer • OLX.pl Dobrze wykonana rama karbonowa dobrego producenta jest znacznie bardziej wytrzymała niż alu. Zdjęcie mojej ustawki z chłopakami z Świętokrzyskiego w KPN. Od prawej mój Spec Epic hardtail, mój były Spec Chisel hardtail, Spec Stumjumper i jakiś full Canyona. Temat sprowadza się do tego, że chce mieć rower do wszystkiego, a większość czasu spędzam w Warszawie, a raz w miesiącu jestem w Świętokrzyskim. Myślałem, że HT będzie odpowiednim wyborem, bo mogę wjechać nim do lasu i w Warszawie i w mojej mieścinie, a do tego nadaje się też trochę i na dłuższe wypady po 100km. Chciałbym zaznaczyć, że nie skaczę na FULL-u. Po prostu lubię zwiedzać las, i sam góral, to bardziej możliwość głębszej penetracji ścieżek, a z FULL-em, to jeszcze głębiej. Jeżeli GRAVEL ma zostać do WWA, to wchodzi w grę zakup tylko FULL-a. HT i GRAVEL, to za bardzo podobne rowery. Co powiesz o podlinkowanych przez mnie FULL-ach? - https://www.decathlon.pl/p/rower-gorski-mtb-all-mountain-rockrider-feel-700s/_/R-p-342744 - https://www.bike-discount.de/en/radon-skeen-trail-al-8.0-2 - https://www.bike-discount.de/en/radon-skeen-trail-al-8.0-3 - https://sprint-rowery.pl/rower-gorski-polygon-siskiu-t8 - Giant Trance Jak wygląda ich komfort? Zdziwiłem się bardzo, że mówicie o FULL-ach, a nie HT do mieszanego stylu jazdy. Myślałem, że odczarowałem się z FULL-a i zacząłem myśleć zdroworozsądkowo, a i nawet byłem zadowolony, że chociaż raz w życiu normalnie przemyślałem. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 12 godzin temu Udostępnij Opublikowano 12 godzin temu Park Sieradowicki to raczej na hardtaila czy gravela. Jeździłem tam hardtailem ze znajomymi. Nic tam trudnego wymagającego fulla nie było. Lemondka do fulla to jak dla mnie trochę nie halo. Aczkolwiek posiadałem kiedyś w crossie 🙂 Rogi też. Ale w lesie rogi są niebezpieczne. Można zaczepić o krzaki czy gałęzie i się wyglebić. W terenie prawie nikt już rogów nie stosuje. Na asfalcie tak. Co prawda słynny Pete Stetina pobił rekord przejazdu gravelowej trasy White Rim Trail w USA na fullu z lemondką. Więc jak ktoś chce to czemu nie? 🙂 Supercaliber to jest full wyścigowy z mikro dumperem. Ja bym w takie coś nie szedł. Tylko w normalnego fulla XC czy trailowego ze 120/130 skoku z normalnym zawieszeniem. Ponieważ dużo ważysz to raczej z amorem z porządnymi goleniami typu Fox 34 czy jakiś RockShox co ma 35 mm. Jak ważyłem 100 kg to Fox 32 giął się pode mną we wszystkie strony. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 11 godzin temu Udostępnij Opublikowano 11 godzin temu HT jako rower w lekki teren jest dobry. Full do KPN jest lepszy. Natomiast są tu pewne zastrzeżenia które trzeba poczynić. Zakup fulla jest droższy. Utrzymanie fulla jest droższe. Im więcej ważysz tym mniejszy komfort na HT. Bezpieczeństwo i przyczepność na singlach na fullu jest większa. Komfort jest znacznie większy. Uniwersalność fulla jest większa. Więc trzeba rozważyć czy jesteśmy skłonni zapłacić więcej za zakup i utrzymanie fulla czy nie. Ja w terenie mieszanym zawsze wolę jechać na HT niż na gravelu. Nawet nad Zegrze dopóki nie zrobili asfaltu jazda wzdłuż Kanałku Żerańskiego wolałem jechać HT niż gravelem. Dla mnie gravel bez amortyzatora, który posiadam to jest rower do jazdy po mieście, nad jeziorko, na Kaszuby, w Góry Świętokrzyskie ale do jeżdżenia po asfalcie i lekkich szutrach. Jakbym miał jechać po brukach przez Wykus to za cholerę bym się tam nie pchał na gravelu tylko na HT. Jazda fullem po KPN to jest większy fun. Ale ten większy fun kosztuje. Ja mam wiele różnych rowerów ale nie mam fulla. Bo koszty utrzymania go są jednak znaczne. Natomiast z wiekiem nie jestem już skłonny jechać w góry na HT jak kiedyś. Chciałbym mieć szerszą oponę dającą większy komfort kosztem wagi. I lepsze zawieszenie żeby po pół dnia jazdy po korzeniach nie napieprzał mnie kręgosłup. Ale nie jestem osobą, która lubi jeździć w terenie mieszanym. Raczej jeżdżę albo szosa z okazjonalnymi gładkimi szutrami albo HT po KPN. Nie mieszam tych nawierzchni za bardzo. Więc to są rozkminy, które warto rozważyć. Odnośnik do komentarza
mariocoletti Opublikowano 11 godzin temu Autor Udostępnij Opublikowano 11 godzin temu 12 minut temu, jajacek napisał(a): Park Sieradowicki to raczej na hardtaila czy gravela. Jeździłem tam hardtailem ze znajomymi. Nic tam trudnego wymagającego fulla nie było. Lemondka do fulla to jak dla mnie trochę nie halo. Aczkolwiek posiadałem kiedyś w crossie 🙂 Rogi też. Ale w lesie rogi są niebezpieczne. Można zaczepić o krzaki czy gałęzie i się wyglebić. W terenie prawie nikt już rogów nie stosuje. Na asfalcie tak. Co prawda słynny Pete Stetina pobił rekord przejazdu gravelowej trasy White Rim Trail w USA na fullu z lemondką. Więc jak ktoś chce to czemu nie? 🙂 Supercaliber to jest full wyścigowy z mikro dumperem. Ja bym w takie coś nie szedł. Tylko w normalnego fulla XC czy trailowego ze 120/130 skoku z normalnym zawieszeniem. Ponieważ dużo ważysz to raczej z amorem z porządnymi goleniami typu Fox 34 czy jakiś RockShox co ma 35 mm. Ja ważyłem 100 kg to Fox 32 giął się pode mną we wszystkie strony. Nie ma opcji na GRAVELA w Sieradowicki , a przynajmniej po tych ścieżkach gdzie jeżdżę. Mojego ostatniego HT sprzed 6 lat tak wytrzepało tam niemiłosiernie, a jak wjechałem GRAVELEM, to miałem dosyć. Supercaliber nie jest nawet w moim budżecie. Fuel też mi się nie podoba osprzętowo, 10-11k PLN, a jest tan prawdę rama. Najbardziej przemawia do mnie ten: - https://sprint-rowery.pl/rower-gorski-polygon-siskiu-t8 Dobre amorki, wygląd jest git. Mogę go przymierzyć w sklepie obok, mają całą rozmiarówkę. Hamulce do wymiany na coś lepszego i kapcie zmniejszyłbym średnice szerokość trochę i bieżnik. Odnośnik do komentarza
mariocoletti Opublikowano 11 godzin temu Autor Udostępnij Opublikowano 11 godzin temu 13 minut temu, jajacek napisał(a): HT jako rower w lekki teren jest dobry. Full do KPN jest lepszy. Natomiast są tu pewne zastrzeżenia które trzeba poczynić. Zakup fulla jest droższy. Utrzymanie fulla jest droższe. Im więcej ważysz tym mniejszy komfort na HT. Bezpieczeństwo i przyczepność na singlach na fullu jest większa. Komfort jest znacznie większy. Uniwersalność fulla jest większa. Więc trzeba rozważyć czy jesteśmy skłonni zapłacić więcej za zakup i utrzymanie fulla czy nie. Ja w terenie mieszanym zawsze wolę jechać na HT niż na gravelu. Nawet nad Zegrze dopóki nie zrobili asfaltu jazda wzdłuż Kanałku Żerańskiego wolałem jechać HT niż gravelem. Dla mnie gravel bez amortyzatora, który posiadam to jest rower do jazdy po mieście, nad jeziorko, na Kaszuby, w Góry Świętokrzyskie ale do jeżdżenia po asfalcie i lekkich szutrach. Jakbym miał jechać po brukach przez Wykus to za cholerę bym się tam nie pchał na gravelu tylko na HT. Jazda fullem po KPN to jest większy fun. Ale ten większy fun kosztuje. Ja mam wiele różnych rowerów ale nie mam fulla. Bo koszty utrzymania go są jednak znaczne. Natomiast z wiekiem nie jestem już skłonny jechać w góry na HT jak kiedyś. Chciałbym mieć szerszą oponę dającą większy komfort kosztem wagi. I lepsze zawieszenie żeby po pół dnia jazdy po korzeniach nie napieprzał mnie kręgosłup. Ale nie jestem osobą, która lubi jeździć w terenie mieszanym. Raczej jeżdżę albo szosa z okazjonalnymi gładkimi szutrami albo HT po KPN. Nie mieszam tych nawierzchni za bardzo. Więc to są rozkminy, które warto rozważyć. Mnie w FULL-ach przeraża jedno - zacznie coś skrzypieć i weź to panie teraz znajdź, zawiasy, pancerze no porażka. Serwis? Myślę, że jakbym zrobił sam serwis raz w roku, od A do Z w zimę, kiedy jeździ się mniej, to nie ma problemu, ale jak mam więcej serwisować (czas), niż jeździć, bo akurat co wyprawę dostanie mi się do zawiasu piach albo błoto, to ja dziękuje. Wolę trochę mniejszy komfort na HT. Nie lubię oszczędzać roweru. Jeżdżę wszędzie, wjadę wszędzie. Miesiąc temu próbowałem się rozpędzić na GRAVELU i przejechać przez rzekę.. niestety spadłem, mocno go wypłukało. Ale to nie jest tak, że nie dbam. Rozebrałem stery, rozkręciłem korbę do suportu. Przeczyściłem założyłem nowy smar. Tyle, że w GRAVELU, to jest max 1h pracy, a w FULL-u? Serwis FULL-a jest drogi, i to fakt, ale czy zakup aż tak? Full POLYGONA podoba mi się bardzo, a kosztuje 9k PLN, a HT od Radona 6.5k PLN. Czy 1.5k PLN różnicy, to dużo? EDIT: Tak, Wykus 😛 Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 11 godzin temu Udostępnij Opublikowano 11 godzin temu Jak nie jeździłeś na fullu to sugeruję pożyczyć w Decathlon Rent i się przejechać po KPN. Bo teoria teorią a praktyka praktyką. Ten full z Decathlonu wygląda z sensem. Ale waży tonę. Ten Siskiu też waży tonę. Ponad 15 kg i wygląda na rower zjazdowy. I jeszcze ma dwa różne koła. W życiu bym tego nie kupił. Te Radony wyglądają dobrze ale ważą niewiele mniej. Bo 14 z kawałkiem. Skonfigurowane są dobrze. Zastosowanie droppera w KPN jest znikome. Używam tylko w jednym miejscu. Natomiast rozkminialiśmy tu problem wagi. I być może jest ona przereklamowana. Wynikało z teoretycznych wyliczeń że na pętli w KPN mającej 25 km i 250 metrów przewyższenia, na rowerze 3 kg cięższym pojedziesz 2-4 minuty wolniej przy 85 kg wagi. Natomiast miałem kiedyś rower ważący 15 kg i jeździło się nim tragicznie. Ale był niskiej klasy. Na ostrych zjazdach w górach dropper jak najbardziej. Pytanie tylko czy będziesz jeździł w ogóle w takim trudnym terenie skoro dotychczas tego nie robiłeś? Dlatego sugeruje pożyczyć i HT i fulla z Decathlonu. Bo może się okazać że full to jest overkill w Twoim przypadku. Odnośnik do komentarza
Veriv Opublikowano 11 godzin temu Udostępnij Opublikowano 11 godzin temu Rogi to gotowy przepis na katastrofę. I w zyciu prywatnym i w nowoczesnym rowerze mtb. Szeroka kierownica, zahaczysz o drzewo rogami i sie na drzewie zatrzymasz, np obojczykiem. Z kierownica, jeszcze taka ze sliskimi koncowkami jest szansa sie bezkarnie odbić. Te fulle co podlnkowałes to nie dla Ciebie, to są cięzkie rowery gdzie cierpliwie podjeżdżasz, a zjeżdżanie przypomina wysilek jak na crossficie. Jesli full to lekki, tak jak wspomniany lekki Top Fuel, lub Rockrider feel700s w karbonie(jest w Twoim budżecie, wazy 13kg..). Wypożycz na testy cos podobnego, pojezdzij. Nie wydawaj 10k w ciemno. Wtedy bedziesz wiedziec czy chcesz lekki full xc, rower z wiekszym skokiem czy moze jednak hardtail. Odnośnik do komentarza
mariocoletti Opublikowano 11 godzin temu Autor Udostępnij Opublikowano 11 godzin temu 15 minut temu, jajacek napisał(a): Jak nie jeździłeś na fullu to sugeruję pożyczyć w Decathlon Rent i się przejechać po KPN. Bo teoria teorią a praktyka praktyką. Nie, nigdy nie miałem FULL-a pod tyłkiem, jedynie co to w sklepie. Sprawdzałem Dec Rent, i nie ma tam w ogóle FULL-a w Warszawie. To jest jedyny FULL - https://rent.decathlon.pl/l/rower-gorski-mtb-rockrider-am-50s-all-mountain-rozm-m/629f25cc-fa30-4232-a024-08e3340ceddd Waga, to jedno, a druga sprawa, to 100kg max wagi. 15 minut temu, jajacek napisał(a): Ten Siskiu też waży tonę. Ponad 15 kg i wygląda na rower zjazdowy. I jeszcze ma dwa różne koła. W życiu bym tego nie kupił. Te Radony wyglądają dobrze ale ważą niewiele mniej. Bo 14 z kawałkiem. Skonfigurowane są dobrze. Zastosowanie droppera w KPN jest znikome. Używam tylko w jednym miejscu. Nie, ma koła 29"x2, po prostu jest możliwość zakupu roweru w 27 i 29. Zjazdówka? Z tego co znam Polygona, to Polygon Collosus to są rowery do ujeżdżania w dół lub mocnego enduro. A ten co linkowałem, to jest trailówka wg sprzedawcy i producenta. Jeżeli mocno patrzymy na wagę, no to nie znajdę roweru lżej jak TONA, w przedziale 7-10k. 16 minut temu, Veriv napisał(a): Rogi to gotowy przepis na katastrofę. I w zyciu prywatnym i w nowoczesnym rowerze mtb. Szeroka kierownica, zahaczysz o drzewo rogami i sie na drzewie zatrzymasz, np obojczykiem. Z kierownica, jeszcze taka ze sliskimi koncowkami jest szansa sie bezkarnie odbić. W takim razie zapomnę o nich, bo widzę już dużo negatywnych opinii. 16 minut temu, Veriv napisał(a): Jesli full to lekki, tak jak wspomniany lekki Top Fuel, lub Rockrider feel700s w karbonie(jest w Twoim budżecie, wazy 13kg..). Wypożycz na testy cos podobnego, pojezdzij. Nie wydawaj 10k w ciemno. Polecasz jakąś wypożyczalnie w Warszawie? W Decathlon Rent nie ma FULL-a, a i HT są słabe. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 11 godzin temu Udostępnij Opublikowano 11 godzin temu Ja miałem to szczęście że jestem zaprzyjaźniony ze sklepem CozmoBike. I dzięki nim przetestowałem wiele rowerów. Możesz zadzwonić do nich czy mają jakąś testówkę w Izabelinie. Albo zadzwonić do Speca na Ponczową czy coś mają. Obok nich jest dobry teren do testów. Z fulli, które testowałem to ten Spec Epic Evo co podlinkowałem z OLX mi się najbardziej podobał. Miał sportowy ale jednak bardzo komfortowy charakter. Na karbonowych kołach waży 10,5 kg. Więc na porządnych alu 10,8 kg. Sądzę że te 4 kg różnicy będzie jednak odczuwalne na podjazdach. Z tych co podlinowałeś, to trzeba powiedzieć że ten Radon jak za tę cenę jest super skonfigurowany. Pike to bardzo dobry amor trail/enduro i pod tę wagę idealny. I torchę tańszy w serwisie niż Fox. Osprzęt dobry, dobre heble i koła. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi