wentura Opublikowano Wtorek o 22:16 Udostępnij Opublikowano Wtorek o 22:16 Mam z pozoru blachy problem w rowerze szosowym, po wyczyszczeniu i nasmarowaniu łańcucha zaczyna skrzypieć po przejechaniu 10km, a później im więcej km tym bardziej donosiły hałas. Problem w tym, że Łańcuch jeszcze nie jest wyciągnięty na 0,7 - lecz pracował ostatnie 300km z korbą nie w pełni kompatybilną z nim i resztą napędu bo 11-rzędową, a reszta napędu i łańcuch jest 10-rzędow. Zmieniłem na korbę odpowiednią 10-rzędową i łańcuch dalej skrzypi i moje pytanie czy do wymiany jest łańcuch mimo, że nie przekracza 0,7 wyciągnięcia, czy może być to przyczyna kasety, ale na nieużywanych biegach w kasecie tak samo skrzypi. Łańcuch ma przejechane 2700km, a kaseta 3300km. Miski suport OK bez luzów jakieś 3500km. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano Środa o 03:26 Udostępnij Opublikowano Środa o 03:26 A smarujesz łańcuch? Odnośnik do komentarza
wentura Opublikowano Środa o 07:14 Autor Udostępnij Opublikowano Środa o 07:14 Smaruje dobrym olejkiem co 140km, oraz dobrym drogim odtłuszczaczem wcześniej odtłuszczam i czyszczę. Mam podejrzenie, primo że jakimś cudem prawe łożyska w suporcie są suche, a dwa może to być pęknięcie ramy, ale raczej nie obawiało by się to po 10km i pod naciskiem stojąc raczej byłby to trzaski a nie skrzypienie. Po trzecie jednak może się okazać, że korba 11s do napędu 10s może powodować jednak uszkadzanie łańcucha ponieważ ewidentnie jest na niej luźny na bokach i po prostu nie siedzi tak stabilnie jak na 10s. Odnośnik do komentarza
wentura Opublikowano Środa o 07:20 Autor Udostępnij Opublikowano Środa o 07:20 Patowa sytuacja, bo wymieniłem pedały look na nowe bo prawy miał trochę większy luz, oraz wróciłem do korby 10s i nic, więc próbuje to dalej rozkminiać. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano Środa o 10:44 Udostępnij Opublikowano Środa o 10:44 Korba 11 w napedzie 10s jest bez zadnego znaczenia. Wszystkie korbt 9/10/11 sa kompatybilne. Mam takie miksy wszystkiego od lat. Wiec zapewne nie lancuch skrzypi tylko jakies inne elementy. Odnośnik do komentarza
wentura Opublikowano Środa o 11:39 Autor Udostępnij Opublikowano Środa o 11:39 Sprawę wziąłem jeszcze raz na warsztat i jadąc bez trzymanki nic nie skrzypi, ewidentnie stery. Rura sterowa jest ok 5mm niżej od mostka a powinna być 1mm. Dolne łożysko jest nowe ok wymiar identyczny jak stare i stery chodzą w porządku, ale sprawdzę jeszcze górne łożysko czy aby nie na odwrót włożone. Stery miski mają zintegrowane z ramą, dolne maszynowe górne zwykłe. Odnośnik do komentarza
wentura Opublikowano Środa o 14:29 Autor Udostępnij Opublikowano Środa o 14:29 Łożyska jeszcze raz przesmarowałem, zamontowane poprawnie, smar z rury sterowej wytarty i czekam teraz na podkładkę 3mm, która powinna pasować idealnie pod mostek tak, że rura sterowa będzie 1mm niżej niż mostek i jak to nie pomoże to jest wielce prawdopodobne że padł widelec chodź pęknięć nigdzie nie widać, lecz kiedyś miałem dzwona i kierownica była mocno powginana i z czasem mogło coś wyjść dodatkowo. Plus taki, że wstawiłem jeszcze raz korbę R7000 i ziołem z niej małą tarcze więc waga korby poniżej 700g i jest to odczuwalne w stosunku do RS400. Odnośnik do komentarza
wentura Opublikowano 8 godzin temu Autor Udostępnij Opublikowano 8 godzin temu Rura sterowa z mostkiem odpowiednio zlicowana. Skrzypienia niema są delikatne jaszcze trzaski, ale znacznie rzadziej. Konkluzja taka, że nowe łożyska na kilkunastoletnich bieżniach więc teoretycznie z czasem dźwięki powinny się niwelować. Zobaczę jak to się jaszcze w trasie zachowywać będzie. Przyznam że opiłki i bród na gwincie śruby dociskającej stery, może warto to w przyszłości wyczyścić. Odnośnik do komentarza
wentura Opublikowano 7 godzin temu Autor Udostępnij Opublikowano 7 godzin temu Zobaczę jak to będzie w trasie, ale na oku mam ten sam model widelca w dobrym stanie może będzie warto zmienić, bo na skręcaniu bocznym nie ma żadnych dźwięków tylko podczas jazdy na wprost i naciskaniu na pedały. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi