Izza000 Opublikowano Piątek o 12:24 Udostępnij Opublikowano Piątek o 12:24 Hej, szukam roweru MTB ale żeby dało się założyć bagażnik. Ma przejechać las i podjazdy ale też żeby się w miarę wygodnie na nim przejechało 60 km. Mam 153 cm wzrostu i tu jest problem. Fajną opcją wydawał mi się rower liv tempt 1 rama xs ale w przekroku jest na styk. Jedyna rama która jest na mnie dobra jeśli chodzi o przekrok to trek marlin xs, ale nie jestem przekonana do żadnego konkretnego modelu jeśli chodzi o osprzęt. Doradzicie coś? Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano Piątek o 12:33 Udostępnij Opublikowano Piątek o 12:33 Musisz szukać rowerów w rozmiarze XS. Niektórzy prodecenci mają też XXS na zamówienie. Sugeruję koła 27,5 Ponieważ jesteś drobna to też zapewne mało ważysz. Amortyzatory nie powietrzne są zwykle pod 75 kg wagi. I nie będzie pod tobą pracować. Jaki budżet? Odnośnik do komentarza
Izza000 Opublikowano Piątek o 12:35 Autor Udostępnij Opublikowano Piątek o 12:35 najlepiej do 4000, ale jak będzie rower marzenie to mogę przekroczyć. No tak waga poniżej 60 kg. Niestety często nawet xs jest za duże i tak szukam roweru wyłącznie z kołami 27,5. Szukam konkretnych propozycji, bo już przeszłam z 7 sklepów rowerowych i już powoli nie mam pomysłów na co patrzeć 😞 Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano Piątek o 12:48 Udostępnij Opublikowano Piątek o 12:48 Nie mam takich potrzeb więc się kompletnie nie interesuję tą kategorią rowerów. Zobaczyłbym co tam mają w Decathlonie i w Centrum Rowerowe. Po co chodzić jak jest internet? Trzeba namierzyć a potem obejrzeć. Tak swoją drogą kupiliśmy jakiś czas temu mojej kumpeli używanego Krossa karbonowego na kołach 27,5 cala, napędzie Shimano XT, amortyzatorze RockShox SID i super lekkich aluminiowych kołach za równo 5k. Ważył 10,0 kg. Ale rozmiar ok. 16 cali. Ona ma 164 wzrostu. Z tym że był to rower wyścigowy, nie pod bagażnik. A wcześniej miał jakiegoś rzęcha 14-15 kg z amortyzatorem co się nie uginał i wcisnęli jej 17,5 cala ramę. Odnośnik do komentarza
Greg29 Opublikowano Piątek o 16:55 Udostępnij Opublikowano Piątek o 16:55 Bagażnikiem bym się tak mocno nie przejmował bo są bagażniki mocowane do sztycy podsiodłowej i bagażniki mocowane na tylnym trójkącie oraz ich hybrydy. Szukaj rowerów z obniżeniem rury poziomej, tzn. z rurą wygiętą do dołu. Zmierz sobie przekrok, żeby można było wstępnie w necie zrobić selekcję. Generalnie kobiety mają proporcjonalnie dłuższe nogi niż mężczyźni więc przy tym samym wzroście mogą mieć wyżej górną rurę ale z drugiej strony mają krótszy korpus więc współczesne rowery mtb, które mają geometrię nastawioną na wyścigi, mogą być za długie. Szukaj tak zwanych rowerów mtb rereacyjnych - będą miały bardziej przyjazną geometrię, ale niestety z reguły będą miały gorszy osprzęt. Przykładami rowerów mtb rekreacyjnych są Cube oraz Rockrider Expl 540 z Decathlonu - wersja damska, ta bordiwa, ma węższą kierownicę i szersze siodełko niż wersja męska, rama jest ta sama. Ma on też inserty do mocowania bagażnika i sztywne osie, czego nie mają te rekreacyjne, niższe modele Cube Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano Piątek o 17:13 Udostępnij Opublikowano Piątek o 17:13 Sorry ale muszę to zrobić sprostowanie. Firma Specialized latami badała to info o rzekomo innych proporcjach kobiet i mężczyzn i na podstawie dziesiątków tysięcy przypadków uznała je za bzdurę. W konsekwencji wycofała się ze sprzedaży innych rowerów dla kobiet i mężczyzn. Ta wygięta dolna rura to kolejna bzdura. Wszystkie moje koleżanki mają rowery MTB z normalnymi rurami. Damski Scott Contessa Scale RC, który ma moja kumpela ma taką samą geometrię jak model męski tylko inne kolorki i siodełko. Co do reszty się zgadzam. Odnośnik do komentarza
Greg29 Opublikowano Piątek o 17:28 Udostępnij Opublikowano Piątek o 17:28 Faktycznie, poczytałem trochę i się okazuje, że powielałem jakieś mity z tymi dłuższymi nogami 😁 Tu np. o tym piszą: https://magazynbike.pl/2021/05/23/drobna-roznica-w-kolarstwie-mezczyzn-i-kobiet/ Ale piszą też, że kobiety mają słabszy korpus i wola bardziej wyprostowaną pozycję a przez to potrzebuja krótsze mostki i przez to też siedzą bardziej z tyłu siodełka i potrzebują krótsze siodełka. Znalazłem też taki rower, Orbea Onna na kołach 27,5". Ma dobry napęd Deore 1x11, powietrzny amor i chyba też inserty na bagażnik: https://www.centrumrowerowe.pl/rower-mlodziezowy-orbea-onna-27-xs-10-pd31917/ Na innych stronach można znaleźć taniej Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano Piątek o 17:34 Udostępnij Opublikowano Piątek o 17:34 Ten Onna ma sens. Budowę kobiety oczywiście mają inną. Inaczej zbudowaną miednicę, biust który trzeba nosić i przez co niektóre plecy bolą. Ale to z ramą roweru nie ma nic wspólnego. A czy wolą bardziej rekreacyjną pozycję? Zapewne tak samo jak ja czy Ty nie chcemy już w naszym wieku wyścigowej 🙂 Odnośnik do komentarza
Izza000 Opublikowano Piątek o 18:36 Autor Udostępnij Opublikowano Piątek o 18:36 Patrzyłam już na Onna - jest za dużo, jedyna rama która była dobra to xs Treka Merlin Odnośnik do komentarza
Greg29 Opublikowano Piątek o 18:49 Udostępnij Opublikowano Piątek o 18:49 Patrzyłaś na Onna w rozmiarze 14" XS? I był za duży? To może ten https://www.centrumrowerowe.pl/rower-mtb-ghost-lanao-pro-27-5-pd48027/?v_Id=259852 Co prawda ma gorszy amor bo niby też Judy Silver ale sprężynowy a nie powietrzny ale za to ma lepszy napęd bo 1x12. No i inserty na bagażnik też są Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi