APZ Opublikowano Wtorek o 11:45 Udostępnij Opublikowano Wtorek o 11:45 Drodzy Forumowicze, proszę o podpowiedzi, który rower przystaje do następujących kryteriów: - rower na miasto, ścieżki rowerowe, - rama stalowa lub aluminiowa, wersja niska, damka lub prawie damka, - wąskie opony, - koła 28", - singlespeed, - V-brake lub nawet "kontra", - możliwość montażu tylnego bagażnika, - niska waga (jak są takie cuda), - bez amortyzatorów, - prosta kierownica (nie baranek), - budżet do około 3000 zł, ale im mniej, tym lepiej, - wygląd raczej stonowany. Niektóre kryteria można nagiąć. Szukam w necie, ale albo wyskakują jakieś "krowy" po blisko 20 kg, obwieszone wszystkim lub maszyny z wieloma przełożeniami (a nie będą używane w praktyce) albo rowery ekstrawagancko wyglądające, dla młodzieży. Takie coś znalazłem: ROWER MIEJSKI DAMSKI SINGLE SPEED FIXIE BLADE OSTRE KOŁO 28 CALI - 5902815471110 - 16552068760 - Allegro Może ktoś widział coś innego, abyśmy mieli wybór? Decathlon niby ma serię Elops, ale w Singapurze i na kołach 26". 🙂 Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano Wtorek o 11:56 Udostępnij Opublikowano Wtorek o 11:56 Mój młody takiego kiedyś chciał kupić: Dla Ciebie wszystko - sprawdź nowe oferty! Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano Wtorek o 11:57 Udostępnij Opublikowano Wtorek o 11:57 Ale do miasta to bym wolał takiego: Specialized S-WORKS Tricross Warszawa Wola • OLX.pl Odnośnik do komentarza
APZ Opublikowano Wtorek o 11:58 Autor Udostępnij Opublikowano Wtorek o 11:58 @jajacek Moja kobieta wyklucza baranka. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano Wtorek o 12:03 Udostępnij Opublikowano Wtorek o 12:03 A nie lepiej jakiś Spec Sirrus czy Spec Source? Odnośnik do komentarza
APZ Opublikowano Wtorek o 12:15 Autor Udostępnij Opublikowano Wtorek o 12:15 Sirrus X 1.0 Step-Through Gdyby był singlespeed i na cienkich oponach... Ale do rozważenia. Ciekawa propozycja. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano Wtorek o 12:38 Udostępnij Opublikowano Wtorek o 12:38 Ja po mieście jeżdżę na przełajówce na oponach 42 mm. A wcześniej na fittnessie na oponach 38 mm. Sirrusa też miałem. Do miasta był bardzo dobry, Odnośnik do komentarza
APZ Opublikowano Wtorek o 13:10 Autor Udostępnij Opublikowano Wtorek o 13:10 Prawie idealny? Tylko rama miała być damska... Rozumiem, że "ostre koło" można łatwo zmienić singlespeed wolnobieg, przestawiając koło. Rower ostre koło Creme Vinyl LTD White S • RoweryStylowe.pl Rower miejski Elops Speed 500 ELOPS | Decathlon Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano Wtorek o 13:27 Udostępnij Opublikowano Wtorek o 13:27 Na tych single speedach to się nie znam. Tam są jakieś piasty flip flop czy jakieś takie stosowane. Musisz rozkminić. Odnośnik do komentarza
APZ Opublikowano Wtorek o 13:36 Autor Udostępnij Opublikowano Wtorek o 13:36 16 minut temu, jajacek napisał(a): Musisz rozkminić. Koło przestawia się na drugą stronę. Z jednej jest wolnobieg, z drugiej ostre koło. Dawno temu trochę jeździłem na ostrym kole i nawet, bez jakichkolwiek hamulców, nauczyłem się hamować, przeciwdziałając się samymi nogami sile kręcącej się korby (przenosisz ciężar ciała na przód i w pozycji poziomej pedałów naciskasz do tyłu, paląc gumę). Można popsuć kolana. Albo się zabić przy szybkiej jeździe, bez niczego, nota bene niezgodnie z przepisami. Zrezygnowałem z tego typu treningów. A niektórzy kurierzy wielkomiejscy kultowo katują się na ostrych kołach. Rowery minimalistyczne, czego nie ma, nie psuje się. Niektóre są warte kilka stówek więc i nie szkoda, gdy ukradną. Fajne te rowery z powyższych linków, nawet lekkie, z Deca tani, tylko muszę co do ramy, przeprowadzić u rowerzystki "akcję marketingową". 🙂 Ale szukajmy dalej, babska rama, V-brake, singlespeed. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano Wtorek o 13:46 Udostępnij Opublikowano Wtorek o 13:46 Mój młody na ostrym jeździ często bo takie są w rowerach torowych. Ale ja nigdy nie próbowałem. Rower do miasta musi mieć porządne hamulce i trochę szerszą oponę IMO. V-brake czy mini v-brake hamują znakomicie. Ostatnio za jedną dziewczyna jechałem to nieźle poginała na takim single speedzie co na oko miał zz 50 lat. Ale z barankiem. Odnośnik do komentarza
APZ Opublikowano Wtorek o 13:49 Autor Udostępnij Opublikowano Wtorek o 13:49 1 minutę temu, jajacek napisał(a): nieźle poginała na takim single speedzie co na oko miał zz 50 lat Moja "na oko" też ma z 50 lat. 😉 Ale za to rower ma być nowy! Albo odwrotnie, już nie wiem... Odnośnik do komentarza
APZ Opublikowano Wtorek o 14:08 Autor Udostępnij Opublikowano Wtorek o 14:08 Tani, ale ciężki, manetka 6 biegów: Rower trekkingowy Riverside 100 RIVERSIDE | Decathlon Odnośnik do komentarza
APZ Opublikowano Wtorek o 14:14 Autor Udostępnij Opublikowano Wtorek o 14:14 O! Jest nawet kobieca rama: Second Life - Rower trekkingowy Riverside 120 LF niska rama - Stan Dobry RIVERSIDE | Decathlon Odnośnik do komentarza
APZ Opublikowano Wtorek o 14:44 Autor Udostępnij Opublikowano Wtorek o 14:44 A tu może nawet by złożyli pod wytyczne?: Antymateria Ona Rower Antymateria Miasto ONA XL Czarny 1S Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi