Skocz do zawartości

Rockrider EXPL 540 - rozmiar

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,
Chcę kupić rower Rockrider EXPL 540. Siedziałem i jeździłem na rozmiarze M oraz L. M-ka jest bardziej zwrotna. L-ka wydaje się ciut bardziej komfortowa, ale gorzej mi się nią skręca i ogólnie mam wrażenie, że ta wersja jest znacznie dłuższa. Co wybrać? Mój wzrost to 176cm, przekrok ok. 80cm w butach.

Z góry dziękuję za pomoc!

Przy takich parametrach mój kolega co ma 176 wzrostu, przekrok ok. 80 i krótki zasięg rąk, chyba ok. 176 jeździ trochę innym hardtailem na M i jeszcze musieliśmy mu skrócić mostek. Jak masz krótki zasięg rąk to M, jak długi to być może L będzie lepszy. Po asfaltach i po szutrach rower z dłuższym mostkiem będzie bardziej stabilny. Ale większa rama jest cięższa i dłuższa. W terenie M będzie zwrotniejszy pod warunkiem że mostek nie będzie dłuższy niż 70 mm.
Ja przy 175, przekroku 84,5 i zasięgu rok 182 jeżdżę na L z mostkiem 70 mm. Ale dlatego że na M miałem sztycę wysuniętą poza zakres i mostek 100 ze względu na długie ręce.

Dziękuję za szybką i wyczerpującą odpowiedź! Zasięg rąk sprawdziłem i 178, więc bardzo podobnie do kolegi 🙂 Chyba lepiej mi będzie więc na M-ce (w oryginale Decathlon montuje mostek 40mm). Z racji posiadania mniejszego roweru jestem przyzwyczajony do tej zwrotności. A i dodam, że rama w tym EXPL jest taka, że czy L, czy M, to jest ona i tak blisko klejnotów nawet w dolnej części. Mimo wszystko dobrze się czuję na tym rowerze, ma fajną pozycję (prawie kupiłem w promocji Racer 700 za 2999, jednak wolę mniej sportowo siedzieć) i chyba to będzie dobra baza na przyszłe mody.

Też mam ape index 1.01, w moim przypadku do doboru rozmiaru hardtaila najlepiej sprawdził się najprostszy wzór: reach [mm] = 2.5 * wzrost [cm]. Przy mostku 45mm i jego minimalnym wzniosie oraz równie minimalnym gięciu kierownicy (po 6 stopni, 15mm rise, zostawione 800mm) jest mi bardzo wygodnie. (Tak, pozycja jest względnie wyprostowana pod kątem dłuższych jazd)

Biorąc pod uwagę dłuższy, fabryczny mostek w EXPL, podobnie u ciebie by wychodziła M'ka.

6 minut temu, Szwedacz napisał(a):

Też mam ape index 1.01, w moim przypadku do doboru rozmiaru hardtaila najlepiej sprawdził się najprostszy wzór: reach [mm] = 2.5 * wzrost [cm]. Przy mostku 45mm i jego minimalnym wzniosie oraz równie minimalnym gięciu kierownicy (po 6 stopni, 15mm rise, zostawione 800mm) jest mi bardzo wygodnie. (Tak, pozycja jest względnie wyprostowana pod kątem dłuższych jazd)

Biorąc pod uwagę dłuższy, fabryczny mostek w EXPL, podobnie u ciebie by wychodziła M'ka.

dziękuję za dodatkowe informacje! 🙂

Przy 65 stopniach kąta główki problemów z unoszeniem się koła nie stwierdzono, ale może mam za słabą nogę, żeby próbować naprawdę strome ścianki podjeżdżać 😉 Kierownicę do tych 74-76 cm bym mógł swobodnie skrócić, tylko bym musiał znaleźć jakieś pasujące mi gripy o szerokości 10-11 cm, żeby nie tracić miejsca na kierownicy.

Wracając do hamulców, u niemców z bike-discount pojawiły się spore przeceny na zestawy Shimano.