Michu1 Opublikowano Czwartek o 23:48 Udostępnij Opublikowano Czwartek o 23:48 Cześć, szukam roweru który by mi się sprawdził zarówno w lesie, żeby korzenie, piasek, nierówny teren czy lekkie błoto nie stanowiło problemu, jak i w mieście żeby można było komfortowo pojeździć po chodnikach i drogach. Jeżdżę rekreacyjnie max 2-3 razy w tygodniu, przeważnie krótkie trasy do 20km, czasami zdarzy mi się zrobić dłuższą traske. Mam 168cm wzrostu wiec niektóre rowery takie jak Indiana 6.9 nie wchodzą w grę. Od roweru oczekuje w miarę wygodnej i wydajnej jazdy, żeby się nie rozleciał zbyt szybko i żeby wyglądał całkiem przywozicie. Jeśli będzie trzeba to mogę trochę dopłacić. Nie jeżdżę na żadne wyścigi czy też po bardzo wymagających trasach wiec cudów od roweru nie wymagam. Myślę raczej o rowerze MTB lub jeśli byłby jakiś ciekawy to crossowym. Jak na razie patrzyłem na takie rowery: Rower górski MTB Rockrider EXPL 540 - https://www.decathlon.pl/p/rower-gorski-mtb-rockrider-expl-540-29/_/R-p-329414 Romet Mustang M7/M8 - https://www.decathlon.pl/p/rower-gorski-romet-mustang-m7/_/R-p-X8971804?mc=8971804&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=pl_t-perf_ct-pmax_ts-gen_f-cv_o-roas_xx-dkt-promo-css&gad_source=1&gad_campaignid=21354331613&gclid=Cj0KCQjwzYLABhD4ARIsALySuCSHSiuv9eLkLnCXUThxW0CzR3WUT4ljFRlj96gzNJ_5LveLvzo9IWAaAq9HEALw_wcB Kroosy i Rockridery Jeśli ktoś by miał jakieś propozycje lub rady to byłbym wdzięczny. Odnośnik do komentarza
Michu1 Opublikowano Czwartek o 23:53 Autor Udostępnij Opublikowano Czwartek o 23:53 Myślałem też nad Trek Marlin 6 Gen 3 2024 - https://fabrykarowerow.com/sklep/rowery/rowery-trek/rowery-gorskie/trek-marlin-6-gen-3/?srsltid=AfmBOoqwDTq1GnjhMwjAe257iuGqo0AK4WLE3z2hmb9WVgQ5jx-IHAbS Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano Piątek o 04:27 Udostępnij Opublikowano Piątek o 04:27 Radon Jeaolous 8.0 2024 z Bike Discount. 800 Euro z groszami. Ten Marin i Romet to smiecie bez amortyzatora i hamulcow. Rockrider dobra rama, kiepski amor, atrapa hamulcow. Odnośnik do komentarza
krix Opublikowano Piątek o 05:50 Udostępnij Opublikowano Piątek o 05:50 Radon Jeaolous 8.0 2024 z Bike Discount. 800 Euro z groszami. Ten Marin i Romet to smiecie bez amortyzatora i hamulcow. Rockrider dobra rama, kiepski amor, atrapa hamulcow. . Jacek, a Merida Big Nine 600 kontra Jealous 8?Jak zapatrujesz się na możliwość lub brak przedniej zmieniarki? https://bike-alm.de/fahrraeder/mtb/merida/merida-big.nine-600-2023-schwarz-29290?number=50240.2 Merida 600 to rower z niemieckiej dystrybucji. Nie było go na Polskę. Z kolei Niemcy nie mieli Lite 300 / 500. Te ramy były produkowane do 2023. Teraz weszły ramy bardziej trailowe, bez możliwości przerzutki z przodu, np Merida 700Wynika z tego że rama Lite, znana z wcześniejszych lat, odchodzi do przeszłości Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano Piątek o 06:44 Udostępnij Opublikowano Piątek o 06:44 Te ramy sa podobne. Rama Meridy staranniej wykonana, z innego stopu alu ale cięższa. Obie mają sztywne osie. RockShox Judy Gold jest lepszym amorem niż Manitou Markhor. Hamulce BR-MT410 są gorsze niż Deore. Nie mają Servo Wave. Radon tarcze hamulcowe z gównolitu, Merida ciut lepsze. Radon napęd Deore M6000 1x12. Merida to samo tylko tylna przerzutka XT. Radon porządne koła MTB SunRingle Duroc 30 mm. Merida badziewiaki trekkingowe. Opony lepsze w Radonie. Drutowe badziewiaki w Meridzie. Finishing kit lepszy w Radonie. Z tych dwóch wolę Radona. Wystarczy dokupić klamki Deore i lepsze tarcze i powinno to jakoś hamować. Ale ludzie tu na forum piszą że te MT-410 dają radę. Miałem MT500 czyli MT400 plus klamki Deore i tarcze SLX i hamowanie było zajebiste. Co do napędów. Parę lat jeździłem na Specu Crave z napędem Shimano 2x10. Potem na Specu Chisel z napędem Shimano 2x11. Potem na kolejnym Chiselu z napędem Sram GX 1x11 Ostatnie kilka na Specu Epicu hardtailu. Najpierw na 2x11, ostatni rok na 1x11. Napęd 1x szybciej się zużywa. Koronki alu kasety zużywają się bardzo szybko. Tak naprawdę napęd Shimano 1x11 działa dobrze z kasetą 11x42. Przy 11x46 działa nędznie. W 1x12 to poprawiono. 1x z blatem 34 i kasetą 11x51 odpowiada napędowi 2x z korbą 34x24 i kasetą 11x36. Przy czym w kasecie 11x51 masz co drugą koronkę. A w kasecie 12 rzędowej Shimano 11x36 masz po kolei 11-12-1-13-14-15-17. Które jest idealne do jazdy po drogach utwardzonych. Z tego też powodu będę zmieniał już zajechany napęd 1x na 2x12 Kaseta SLX M7100 10x51 waży 534 gramy i wymaga bębenka Microspline. Koronka 10T z praktyki wiadomo że w niej długo nie pożyje. Ostatnie koronki alu też. Kaseta SLX/105 CS-HG710 waży 380 gramów i jest w pełni stalowa. Nie wymaga bębenka Microspline. Wejdzie na bębenek HG. Mamy więc 150 gramów różnicy. Zębatka korby 24 to jakieś 25 gramów. Większy pająk to pewnie kolejne 25. Więc ok. 50 gramów więcej na korbie. Przerzutka przednia SLX to 130 gramów. Pancerz to pewnie z 50 gramów. Lewa manetka to jakieś 120 gramów. Więc całość pod 2x dokłada ok. 350 gramów. Kaseta jest lżejsza 150 gramów. Więc do wagi roweru dołożymy 200 gramów a zyskamy duuużo lepszą kasetę z duuużo lepszym stopniowaniem i napęd tańszy w eksploatacji. A jak zmienimy blat z 34 na 36 lub 38 to będziemy mieli świetnego gravela z płaską kierownicą 🙂 Odnośnik do komentarza
krix Opublikowano Piątek o 08:10 Udostępnij Opublikowano Piątek o 08:10 [mention=472]jajacek[/mention] Świetne masz te wyliczenia.To w takim razie ppzostaje dalej pytanie - czy nie lepiej kupić taką Meridę, bo1. Ma gorsze komponenty2. Ale ma możliwość przedniej zmieniarki. Komponenty z czasem wymienisz, ramy nie.3. Chyba, że do ramy Radona jakoś dosztukujesz blat z przodu i da się przerobić na 2x 10 / 2 x 11. Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano Piątek o 08:53 Udostępnij Opublikowano Piątek o 08:53 Bazę roweru MTB stanowi rama i amortyzator. Tu Radon nieznacznie wygrywa. Czy można w nim założyć przednią przerzutkę? Tu trzeba dopytać producenta. Natomiast jeśli nie, to dla kogoś kto chce mieć napęd 2x, Merida może być lepszym wyborem. Dlaczego ktoś miałby kupować rower z gorszymi komponentami to nie wiem. Zwykle nie wymienia się hamulców ani przerzutek. W każdym razie nie po to się kupuje rower żeby to robić. O ile różnice pomiędzy Deore, SLX i XT nie są znaczne, to różnice w działaniach hamulców są bardzo odczuwalne. Różnice pomiędzy obręczami 23 mm i 30 mm są też znaczne. Zupełnie inaczej układa się opona i jest inny komfort. Komponentami eksploatacyjnymi są kaseta, łańcuch, blaty korby, klocki i tarcze hamulcowe. Odnośnik do komentarza
Michu1 Opublikowano Piątek o 09:33 Autor Udostępnij Opublikowano Piątek o 09:33 Jestem zielony w temacie więc rozumiem że chodziło o rower jealous Al 8.0 bo tylko taki znalazłem w cenie którą podałeś ewentualnie jealous Al 8.0 HD, czym one się różnią? Z tego co widziałem w przypadku tego pierwszego to rozmiar ramy 18 to najmniejszy obawiam się że może być dla mnie za duży, ten drugi ma ramę 16 wiec zwróciłem na niego uwagę ale z drugiej strony nie chce dopłacać 1000zl przez rozmiar. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano Piątek o 09:55 Udostępnij Opublikowano Piątek o 09:55 A ile masz wzrostu? Rama 16 cali to tak na 164-168 cm. Rama 18 to na 170-180 cm. Nie ma znaczenia czym się różni skoro i tak nie masz na to budżetu. Radon JEALOUS AL 8.0 Hardtail 29" | Bike-Discount Odnośnik do komentarza
Michu1 Opublikowano Piątek o 09:58 Autor Udostępnij Opublikowano Piątek o 09:58 168 moge jeszcze urosnąć do 170 Odnośnik do komentarza
Michu1 Opublikowano Piątek o 10:00 Autor Udostępnij Opublikowano Piątek o 10:00 Chodzi mi generalnie o to czy będzie to wygodne, jestem świadomy że najlepiej byłoby sprawdzić w sklepie ale w przypadku tej firmy to chyba mało możliwe Odnośnik do komentarza
krix Opublikowano Piątek o 10:00 Udostępnij Opublikowano Piątek o 10:00 Jestem zielony w temacie więc rozumiem że chodziło o rower jealous Al 8.0 bo tylko taki znalazłem w cenie którą podałeś ewentualnie jealous Al 8.0 HD, czym one się różnią? Z tego co widziałem w przypadku tego pierwszego to rozmiar ramy 18 to najmniejszy obawiam się że może być dla mnie za duży, ten drugi ma ramę 16 wiec zwróciłem na niego uwagę ale z drugiej strony nie chce dopłacać 1000zl przez rozmiar.Wersja HD ma dropper, hamulce Magura i widelec Gold 35. Oraz jest żółta :)Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
Michu1 Opublikowano Piątek o 10:05 Autor Udostępnij Opublikowano Piątek o 10:05 Wewnętrzna długość nogi to Ok 74cm jeśli dobrze mierzę, dla mnie zapewne rama 17 była by idealna Odnośnik do komentarza
krix Opublikowano Piątek o 10:17 Udostępnij Opublikowano Piątek o 10:17 Chodzi mi generalnie o to czy będzie to wygodne, jestem świadomy że najlepiej byłoby sprawdzić w sklepie ale w przypadku tej firmy to chyba mało możliwe HD nie jest droższy, bo ma większą rozmiarówkę. Po prostu HD jest mniej chodliwy i nie wykupiono rozmiaru 16, tak sądzę. Albo tę ramę malowano w kolorze tylko zółtym.Sprawdzisz w następujący sposób - kupujesz w bike-discount. Jeździsz wokół domu , przymierzając. Po asfalcie, żeby nie było śladów użytkowania. Oni na takie coś zgadzają się. Odsyłasz (na ich koszt, do sprawdzenia jak jest teraz) jeśli nie pasujeWysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
Michu1 Opublikowano Piątek o 12:10 Autor Udostępnij Opublikowano Piątek o 12:10 Podoba mi się ten rower jealous AL 8.0 niestety obawiam się że ta rama będzie dla mnie za duża. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi