brachu Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Witajcie. Mam na imię Bartek. Jestem z poznania. To mój pierwszy post. Przywędrowałem tu przez korbę w rowerze koleżanki. Nie bardzo wiem czy jej zużycie kwalifikuję zębatkę do wymiany. Oceńcie proszę. Link do zdjęcia: https://goo.gl/photos/eAfhuL2qyZv3vNW79 Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza
krzysiekw Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2016 A coś się dzieje podczas jazdy?Czy wymiana tak na wszelki przypadek? Odnośnik do komentarza
brachu Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Łańcuch był rozciągnięty powyżej 1%, więc przyszedł nowy. Na kasecie przerzucał, więc i ona została zastąpiona nową. Z przodu nic się nie dzieje, ale wiadomo, że przez lekko wyżłobione zęby na korbie łańcuch będzie się szybciej wyciągał, stąd moje wątpliwości. Odnośnik do komentarza
krzysiekw Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Na moje oko wygląda dobrze,więc jak nic się nie dzieje to jeździć.Łańcuch i kasetę wymienia się częściej,korba powinna przyjąć 2 a nawet 3 takie wymiany. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Jest przyrząd który mierzy wyciągnięcie łańcucha. Jak wyciągnie się o jedno ogniwo to jest do wymiany. Często stara kaseta i blaty korby obsłużą stary łańcuch. Ale bywa że nie wtedy wymieniamy również kasetę. Może się zdarzyć że blaty są tak wyjechane że nowy łańcuch będzie na nich przeskakiwał przy dużym obciążeniu. Wtedy trzeba wymienić blaty jest są rozbieralne lub całą korbę jeśli nie są. Generalnie jak działa i nie przeskakuje to nie wymieniać. Odnośnik do komentarza
brachu Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Z tego co słyszałem jak blat jest nadgryziony to będzie wyciągał nowy łańcuch, nawet jeśli nic nie przeskakuje. Mocno zjechany nie jest, ale nie mam doświadczenia i nie wiem czy nie byłoby lepiej zmienić. Odnośnik do komentarza
Miron Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Po naciśnięciu na pedał łańcuch powinien dokładnie przylegać do zębów koła łańcuchowego i nie dać się odciągnąć więcej niż o 3 mm. Brak właściwego przylegania może świadczyć również o zużyciu koła zębatego. Na zdjęciu zębatka mało zużyta i nie wymieniałbym jej. Odnośnik do komentarza
brachu Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Dzięki. W takim razie zostaje. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi