Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ja bym tego nie kupił bo łamią się zbyt często. Ale jak ktoś musi to taki model, który nie ma pancerzy puszczonych przez łożysko sterowe, które zaprojektował chyba jakiś debil. U siebie na FB zamieszczałem to jako przykład jednego z najgorszych projektów w MTB jakie widziałem w historii.

Mój post:
Sądzę że sposób w jakim zaprojektowano wejście pancerzy do ramy w rowerze Orbea Oiz należy nominować do antynagrody na najgorsze projekty branży rowerowej. Widziałem już różne kiepskie projekty ale ten ten jest jednym z najgorszych. Na dodatek ktoś kto składał ten rower nie miał pojęcia co zrobić z tym fantem i puścił te pancerze nad kierownicą zamiast pod nią.

Brak dostępnego opisu zdjęcia.

Brak dostępnego opisu zdjęcia.

@michsmm

2022 : https://allegro.pl/oferta/rower-orbea-oiz-h30-orange-black-2022r-m-16614995644?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=supercena&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_uzsd_sport_rowery_pla_ss_sc&ev_adgr=rowery_ss_sc&ev_campaign_id=22201456927&gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMIrraV24LYjAMVwVORBR23dwBOEAQYAyABEgIiAfD_BwE

2024 : https://www.greenbike.pl/rower-gorski-orbea-mtb-oiz-h30-29-w-100-gotowy-gratis-p-7199.html?gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMIrraV24LYjAMVwVORBR23dwBOEAQYAiABEgKcOfD_BwE

Widać, ze 2024 ma inną ramą. Brałbym 2024. Nie podoba mi sie kaseta na 11s i koła. Ale zaznaczam, że nie jezdziłem na żadnym i nie wiem jak to sie prowadzi.

W obu nie podoba mi się system zawieszenia, to jakiś wymysł z rowerów karbonowych. Tam brakuje łożyska przy tylym kole i widełki będą się wyginały wskutek pracy. Aluminium nie lubi narażania na takie odkszatałcanie i to skróci żywot widełek trójkąta. To nawet nie jest jednozawias.

@jajacek a czemu nie od razu 940s ltd, będzie od razu gotowe do startu w pucharze świata XCO, ewentualnie do jeżdzenia po szyszkach w lesie 😄 Naprawde, nie mam pojęcia czemu od razu tak wysoki model. Tak samo jak nie wiem co to ten Last Ceos i Nicolai Saturn. I czemu Rockrider 500s jest podstawowym bieda-fullem. Jezdziłeś na nim? Ten rower świetnie jezdzi, daje mega dużo funu z jazdy. Do pucharu świata się nie nadaje, fakt.

Trochę modele mi się pomyliły. Sądziłem że chodzi o Orbeę wyścigową i generalnie rower do ścigania.
Na Rockrider 500s nie jeździłem. Czemu to jest bieda-full? Bo ma aluminiowy tylny trójkąt z którego to rozwiązania prawie wszyscy producenci zrezygnowali, bo pękały zmęczeniowo  to raz. Dwa ma amor przeznaczony do hardtaila a nie do fulla.
Natomiast Decathlon ma tę zaletę że można tam rower wypożyczyć i do tego namawiam. Możliwe że okaże się w pełni wystarczający do potrzeb.

aluminiowe trójkąty tak samo jak aluminiowe ramy maja się swietnie i sa masowo wykorzystywane w rowerach gdzie sa wielokrotnie większe przeciążenia niż w rowerach downcountry. W rowerze downcountry, który dalej jest lekki ale jezdzi się na nim nieco ambitniejsze rzeczy jak dla mnie aluminium pasuje idealnie. Lekki karbon byłby bardzo podatny na uderzenia. No, moze poza tym Orbeą Oiz H30 gdzie aluminopwa rama jest zaprojektowana tak by się wyginała przy skoku zawieszenia. No ale moze to jakaś tajemna technologa i to długowieczne. 

O amortyzator do hardtaila to nie wiem o co chodzi zupełnie. 

Już nie mogę dodać do odpowiedzi, więc napiszę nową. Nie kupił bym ani Orbei Oiz H30 ani rockridera xc500s. 

Orbea z powodów jakie wypisałem powyżej.

Rockrider xc500s z kilku powodów. Po pierwsze cena: jest zbyt wysoko wyceniony. Po drugie brak drugiego mocowania na bidon: to mocno doskwiera na dłuższych trasach. Po trzecie plątanina kabli: razem z 2 kablami do blokad amortyzatorów i kablem do myk-myka jest tego za dużo i nie ma jak uporządkować, co mi wizualnie przeszkadza. Po czwarte, brak myk-myka który trzeba dokładać akcesoryjnie. Po piąte, zawieszenie jest skręcone na śmiesznie małe nm a aluminiowe śruby mają duże rozmiary i małe otwory na gwiazdkowe imbusy - potrafi się czasem porozkrecac od dużych drgań, trzeba kontrolować i potencjalnie łatwo rozwalić śrubę podczas serwisu. Po szóste, jest to model schodzacy, którego następca ma choćby 2 mocowania na bidon i rozwiązane inne bolączki. Poza tym no na prawdę dobrze jeżdżący rower że świetnie działającym zawieszeniem. To nie jest taka oczywista sprawa.

8 godzin temu, Veriv napisał(a):

Już nie mogę dodać do odpowiedzi, więc napiszę nową. Nie kupił bym ani Orbei Oiz H30 ani rockridera xc500s. 

Orbea z powodów jakie wypisałem powyżej.

Rockrider xc500s z kilku powodów. Po pierwsze cena: jest zbyt wysoko wyceniony. Po drugie brak drugiego mocowania na bidon: to mocno doskwiera na dłuższych trasach. Po trzecie plątanina kabli: razem z 2 kablami do blokad amortyzatorów i kablem do myk-myka jest tego za dużo i nie ma jak uporządkować, co mi wizualnie przeszkadza. Po czwarte, brak myk-myka który trzeba dokładać akcesoryjnie. Po piąte, zawieszenie jest skręcone na śmiesznie małe nm a aluminiowe śruby mają duże rozmiary i małe otwory na gwiazdkowe imbusy - potrafi się czasem porozkrecac od dużych drgań, trzeba kontrolować i potencjalnie łatwo rozwalić śrubę podczas serwisu. Po szóste, jest to model schodzacy, którego następca ma choćby 2 mocowania na bidon i rozwiązane inne bolączki. Poza tym no na prawdę dobrze jeżdżący rower że świetnie działającym zawieszeniem. To nie jest taka oczywista sprawa.

to w końcu jakie modele ? do 10 tys bo tu już mowa o rowerach w cenie dobrego auta )