solution90 Opublikowano 5 godzin temu Udostępnij Opublikowano 5 godzin temu Cześć! Szukam roweru do codziennej jazdy po mieście i okazjonalnych wypadów na twardsze szutry. Po wstępnym researchu uznałem, że rower crossowy będzie najlepszym wyborem. Mam 186 cm wzrostu i ważę 92 kg - docelowo, za około 3 miesiące, planuję zejść do 86 kg. Jestem po dwóch rekonstrukcjach więzadeł, a obecnie mam ponownie zerwane ACL. Prawa kość piszczelowa - odchylenie szpotawe (12,6 stopnia), czekam na osteotomię korekcyjną, a następnie kolejną rekonstrukcję. Lekarz zalecił mi jak najczęstszą jazdę na rowerze, więc chciałbym dobrać model odpowiedni do mojej sytuacji. Druga sprawa - uszkodzenie i zerwanie więzadła łódeczkowato-księżycowatego lewego nadgarstka. Fajnie gdyby była możliwie sensowna amortyzacja. Tutaj również czekam na zabieg i rehabilitację Budżet - 2000-3000 PLN. Chciałbym, żeby rower miał dobre parametry, ale nie chcę inwestować zbyt dużo, bo nie wiem, jak szybko po operacjach będę w stanie na niego wsiąść. Albo czy w ogóle mi się to uda 😐 Z drugiej strony zdaje sobie sprawę, że na zdrowiu nie ma co oszczędzać, więc potrzebny mi rower, który będzie miał 'niezbędne minimum'. Będę wdzięczny za wszelkie propozycje i wskazówki, dzięki! Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 5 godzin temu Udostępnij Opublikowano 5 godzin temu Trochę maławy budżet na rower z dobrą amortyzacją. Jedyne dobrze pracujące amortyzatory w rowerach typu cross to RockShox Paragon Gold (ten jest najlepszy) i powietrzny Suntour który jest gorszy. Możesz kupić tańszy rower i kupić do niego Paragona w Niemczech za 150 Euro. Jeśli chodzi o nadgarstki to najlepszą amortyzację stanowią amor, szeroka opona na niskim ciśnieniu, ergonomiczne gripy typu Ergon. Konkretnego roweru nie doradzę bo nie interesują mnie rowery typu cross więc ich nie śledzę. Odnośnik do komentarza
solution90 Opublikowano 4 godziny temu Autor Udostępnij Opublikowano 4 godziny temu Dzięki wielkie!. A myślisz, że wspomniany przez Ciebie w temacie niżej Rockrider Expl 500 lub 520 to dobre pomysły na moje potrzeby? To są z kolei rowery, które na ten moment wpadły mi w oko: https://aventurasport.pl/pl/p/ROWER-CROSSOWY-MERIDA-CROSSWAY-100-XL59-GLOSSY-BLACKMATT-SILVER/89935 https://www.greenbike.pl/rower-crossowy-meski-kross-evado-50-hydraulic-gratis-p-5662.html ewentualnie Decathlon Second Life oferuje ten: https://www.decathlon.pl/p/mp/riverside/second-life-rower-trekkingowy-riverside-920-stan-dobry/_/R-p-cdbba0a6-d898-426e-9389-28dd4b9144cf Czy któryś z nich wyraźnie odstaje na +? Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 29 minut temu Udostępnij Opublikowano 29 minut temu Ten Riverside lepszy o kawał. Tamte dwa to szroty. Najtańszy MTB, który się nada to EXPL 540 z Decathlonu albo Orbea z powietrznym amorem, co ją teraz przecenili na 2999. Nie pamiętam nazwy modelu. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi