AdrianoPL Opublikowano Niedziela o 16:27 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 16:27 Jeśli Ci to pomoże to napiszę coś od siebie. Kupiłem Giant TCR w rozmiarze ML, mam 183 wzrostu i 87 przekrok. Nie jestem za bardzo rozciągnięty, mam swoje problemy z kręgosłupem i jeśli teraz miałbym wybierać rozmiar to wziąłbym M. Dlaczego? Do klamek wydaje mi się że mam trochę za daleko i stąd najprawdopodobniej moje problemy opisane niżej. Moje pierwsze jazdy co prawda, pewnie z czasem ciało trochę się przyzwyczai, zrzucę nadmiar tluszczu po zimie ale mam problemy z bólem nad łopatkami od wyciągnięcia, do przeżycia i zaakceptowania( mam nadzieję że z czasem ból minie przy regularnej jeździe) ale większym problemem są bolące lędźwie. Nieraz po około 80 minutach mam taki ból że odechciewa się jechać, aż muszę się zatrzymać ( przy okazji coś wszamie) , irytujące to jest. Mostek w ML jest 110 o ile dobrze pamiętam i będę musiał zmienić na 90. W przerobionym crossie mialem podobny problem I skrocenie mostka o 2 cm pomoglo znacznie zmniejszyć te bole i mogłem przejechać 100 km( więcej nie sprawdzałem ). Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano Poniedziałek o 07:35 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 07:35 Rower dostosowany do potrzeb do pierwsza sprawa. A druga rower skonfigurowany do potrzeb. Ból pleców w czasie jazdy na rowerze jest niedopuszczalny. Więc albo rower jest nieodpowiedni do potrzeb albo pozycja. TCR to sztywna szosa wyścigowa. I jak ktoś się nie ściga lub nie jeździ w szybkich ustawkach to lepszym wyborem jest Giant Defy. A tym bardziej dla kogoś kto ma problemy z kręgosłupem. Mam kolegę co waży stówę i uparł się na szosę wyścigową. W krótkim czasie dorobił się niedowładu, który leczył potem pół roku. Z moich doświadczeń to przy średniej 30 km/h nie ma kompletnie znaczenia czy jedzie się na szosie race czy endurance. Szybciej na race się za bardzo nie pojedzie. Różnica między nimi zaczyna mieć znaczenie od przynajmniej 35 km/h. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi