kryptoszosowiec Opublikowano 3 Lutego Udostępnij Opublikowano 3 Lutego Hej, Chciałbym zbudować sobie budżetowego Gravela z części które mam. Jestem zainteresowany framesetem Accent Falcon. Najlepszy byłby rozmiar S, ale sklep w którym chce kupić zestaw, ma tylko XS i M. Czy mając 173 cm wzrostu i 81 cm przekroku, warto brać pod uwagę rozmiar M, czy nie ma to sensu? Kiedyś miałem szosę Accent Apex w rozmiarze 520 i byłem z niej bardzo zadowolony. Geometria Falcona: Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 3 Lutego Udostępnij Opublikowano 3 Lutego To zależy 🙂 Ja mając 175 wzrostu mam gravela 56. Czyli nie pod mój rozmiar. Dlaczego? Bo mam prawie 85 przekroku i w M/54 mam często sztycę poza zakres to raz. Dwa że mam zasięg rąk 182 cm czyli +7 w stosunku do wzrostu. A trzy że jest to rower, który jest dla mnie rekreacyjnym, do jazdy po bułki i nad jeziorko. I czasem jako zimowy dla przerywnika od MTB. Więc chciałem żeby miał wysoko kokpit co daje bardziej wyprostowaną pozycję. Mostek mam 80 mm. Więc te czynniki należy wziąć po uwagę. Odnośnik do komentarza
kryptoszosowiec Opublikowano 3 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego Długość mnie nie martwi, bo będzie raptem 5 mm dłuższy niż wspomniany Apex, a miałem tam mostek 100 mm. Bardziej mnie martwi wysokość ramy. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 3 Lutego Udostępnij Opublikowano 3 Lutego Stack jest niemal identyczny. Różni się 2 mm. Generalnie różnica między tymi ramami jest w długości. Odnośnik do komentarza
kryptoszosowiec Opublikowano 4 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego Jak na szybko policzyłem, sztyca z siodełkiem wystawałaby na 17 cm. Trochę mało. Z drugiej strony, przy ramie S byłyby to "zaledwie" 2 cm mniej. Odnośnik do komentarza
kryptoszosowiec Opublikowano 4 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego Patrzę też na geometrię Kross Esker 4.0 ( rozmiar 53) który miałem i wychodzi mi na to, że równie dobrze mógłbym wziąć nawet rozmiar XS Falcona. Realne różnice to Reach w Falcon o 1 mm większy, Baza Kół krótsza o 15 mm i Stack niższy o 30 mm ( tego akurat oczekuję). https://www.centrumrowerowe.pl/rower-gravel-kross-esker-4-0-pd33349/?srsltid=AfmBOorxnLPbfCy_nt42TvzHU_75-3yQWZVYv1I779W3AgnU68ENep6l Bardzo dziwna jest ta geometria Falcona. Mam nadzieję że to nie jest błąd w tabelce, że od rozmiaru XS do M rośnie tylko długość. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi