k3lt Opublikowano 7 Stycznia Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia Kierownik 182 cm przekrok 85 z racji że nie ma się gdzie do nich przymierzyć co myślicie raczej 18 czy 20 cali ich kalkulator po przekroku sugeruje 19" geometria wygląda tak: 18" 20" Odnośnik do komentarza
Five Opublikowano 7 Stycznia Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia Zdecydowanie reach = 446 Twój problem to tzw."przymierzalnia" 😜 Jeżeli preferujesz rozciągniętą sylwetkę a pewnie tak jest to minimum 20". Oczywiście trzeba pochylić się nad myk mykiem, żeby nie było wtopy. Powiem tak (dla przykładu) : mój syn ma 190 cm i śmiga na Dartmoorze Bluebirdzie 29 w "L", która jest dla niego z mała (ale to świadomy wybór z uwagi na zabawy w powietrzu). Ten rower ma 460 reach i eTT 612mm.....ja jestem typową "M"ką a na tej jego eLce, czuję się doskonale. Pod mój wzrost 174/5 w sztywniakach KTM Aera Pro i Canyonie Grand używam o rozmiar wyżej (czyli L) i jest spoko. Tak że Ty ze swoim wzrostem spokojnie kwalifikujesz się w 20" - nooo...chyba,że rower ma być stricte zabawowy....ALE nawet ja, niski gość, nie szedłbym w reach 428mm. Odnośnik do komentarza
k3lt Opublikowano 7 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia Tzn. tak rower zdecydowanie do spokojnego bujania się bez żadnych szaleństw czy agresywnej jazdy, taka powiedzmy turystyka. Dzięki za odpowiedź. Odnośnik do komentarza
Szwedacz Opublikowano 7 Stycznia Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 183/83 przy Ape Index 1.01 i jeździe turystycznej, ale wszędzie - reach 455 (mostek 45), stack 633 (wg producenta i tak minimalnie za mały rozmiar). Odnośnik do komentarza
Five Opublikowano 7 Stycznia Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia Wywodzę się ze "starej szkoły", w której uczono, że łatwiej jest skrócić za dużą/długą ramę niż wydłużyć za krótką. A są na to niedrogie i nie czasochłonne patenty. Najlepiej się wstrzelić w wymiar, to jasne ale nie zawsze jest tak różowo. W 22" bym już nie szedł! Ale zawsze można ciut zmienić rozmiar długości mostka na któtszy/dłuższy by było wygodniej i z dociążeniem przedniego koła i/lub komfortu nadgarstków. W swoich rowerach sztywnych ( na Rebach 100 i 120) używam mostków ujemnych (-17) i jeździ mi się dobrze. Używam też korb o długości ramienia 170. Ten parametr uważam za ważny. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 7 Stycznia Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia Pomierz się na kalkulatorze Wrench Science i przenieś ich zalecenia na geometrię. Ja mając 175 wzrostu, przekrok 85, rozstaw rąk 182 jeżdżę na 19 cali. Poprzednio miałem 17,5 ale musiałem mieć sztycę wyciągniętą poza zakres i mostek 100 mm. Mój hardtail MTB 19 cali, Specialized Epic ma reach 441 i stack 622 Więc ten 18 cali będzie zdecydowanie za krótki. Odnośnik do komentarza
kamil000 Opublikowano 7 Stycznia Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia Jeśli kalkulator sugeruje 19 cali, a geometria wygląda na bardziej komfortową w 18 calach, to najlepiej postawić na rower 18-calowy. Może to zapewnić lepszą kontrolę i komfort jazdy, szczególnie jeśli nie masz gdzie dokładnie przymierzyć roweru. 20 cali może być nieco za duże, szczególnie jeśli zależy Ci na lepszej manewrowości. Ostateczny wybór zależy też od tego, jak planujesz jeździć - jeśli to głównie miejska jazda, 18 cali powinno być ok Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi