Skocz do zawartości

Cross / MTB do 5000

Rekomendowane odpowiedzi

Hej , prosze o pomoc w wyborze wygodnego rowera. Jestem zupelnym laikiem , troche czytalem na forach i nie wiem czy lepiej wybrac crossa czy mtb.

Zalezy mi na wygodzie , jezdze wszedzie i po lasach , szutrach drogach. Budzet jaki mam to 5 tysiecy ( im mniej tym lepiej) chociaz nie wiem czy przy moim uzytkowaniu odczuje roznice w rowerze za 3 a 5 tysiecy. Trasy jakie bede pokonywal to mysle 20 - 30 km co 2 -3 dni. 50 - 60 kilometrow mysle ze raz na jakis czas tez zrobie.

Mam 178 cm wzrostu i 97 kilogramow ale dobrze jakby rower mial zapas jakbym wazyl nawet 110.

Przy dużej wadze rowerzysty i różnym terenie jazdy pewnie lepszy będzie rower mtb. Popatrz na ofertę z Decathlonu np: Rockrider Explore 540. On ma turystyczną geometrię, itp. Decathlon ma też propozycję roweru mtb "turystycznego", nie pamiętam symbolu, ale z rodziny Rockrider. W Decathlonie masz dobre warunki gwarancyjne i dostępność części. Usługi serwisowe nie są najwyższych lotów, ale sam zakup- polecam. 

3 godziny temu, APZ napisał(a):

Wersja damska (bordo) ma taką samą ramę jak męska (ciemny niebieski). Ciut inne siodełko i chyba węższa kierownica. Kolor ładniejszy (bordo z czarnym). Czasami pożyczam od żony właśnie taki rower i w praktyce różnice nie mają znaczenia. Gdyby po dotarciu hamulce były nadal zbyt słabe dla Ciebie - można je wymienić na lepsze za drobną kasę. 
Rower ma sztywne osie i inne zalety, np. inserty pod bagażnik, dwa mocowania na bidony...

Dzieki za propozyje , tylko sie zastanawiam czy nie za malo ma przerzutek ? 

Myslalem jeszcze nad takim rowerem https://www.pepper.pl/promocje/rower-gorski-mtb-scott-scale-965-green-naped-1x12-slxdeore-rockshox-judy-silver-tk-solo-air-100mm-958558 , albo Radon jealous 6 ewentualnie wyzsza werjsa 8 albo 9 tylko maksmalna wage ma dosc niska.

Zastanawiam sie czy w takiej amatorskiej , rekreacyjnej jezdzie odczuje roznice w rowerze za 3 lub 5 tys ? 

Sądzę, że przy Twojej wadze dobrze jest, aby rower miał obie sztywne osie. One również istotnie ułatwiają montaż kół, co ma znaczenie, gdy rower demontujesz do transportu autem lub naprawy opony. Rower z Twojej propozycji ma chyba ośkę QR. Co do liczby przełożeń: moim zdaniem spokonie wystarczy 1x10, do jazdy rekreacyjnej, turystycznej. Ewentualnie w przyszłości wymienisz przednią zębatkę na większą. A po zajechaniu fabrycznych opon, zmienisz je na mniej terenowe, na szybsze i cichsze, gdybyś większość tras robił po twardych i równych trasach.