Igorrro Opublikowano Czwartek o 21:15 Udostępnij Opublikowano Czwartek o 21:15 Czy ktoś może się podzielić doświadczeniem z tym rowerem? Ciągnie mnie w dwie strony z jednej ten gravel ridley adventure a z drugiej Romet huragan disc. Przesiadam się z retro miejskiego Condora na którym robię około 100km 600-800 m przewyższeń za jeden dzień wyprawy. Jest ciężki, stalowa rama ma swoje zalety i wady. Właśnie szukam czegoś lekkiego co pozwoli mi zwiedzać okolice małopolski, czasem bardzo górzysty teren i to bardzo lubię. planuje jeździć w dłuższe wyprawy i czasem się zdarza przejechać szutrem, czy drogą polną. Z drugiej strony 90% trasy to asfaltowe drogi. czy ktoś doświadczony może doradzić co do wyboru spośród wymienionych opcji? Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano Czwartek o 22:03 Udostępnij Opublikowano Czwartek o 22:03 Trzeba się zdecydować czy chce się Nissana Patrol czy Skodę Octavię. Odnośnik do komentarza
Greg29 Opublikowano 20 godzin temu Udostępnij Opublikowano 20 godzin temu Huragan jest rowerem typowo szosowym z oponami o szerokości podejrzewam, że maksymalnie 28c i żadnym łącznikiem szutrowym nim nie przejedziesz. Kupiłem sobie na próbę jakieś dwa miesiące temu szosę i rower tego typu bardzo ogranicza możliwe trasy. Musisz planować generalnie tylko asfalty bo co prawda po szutrze da się powoli przejechać ale szosowe slicki pływają jak na lodzie i łatwo się wyglebić. Z drugiej strony ten Kenzo z prześwitem na opony 50c to takie trochę przegięcie w drugą stronę. Na Twoim miejscu, przy trasach 90% asfalt kupił bym jakiegoś Road+ na oponach 35c. Też jeżdziłem (i dalej jeżdżę) w takim samym stylu, czyli 90% asfalt i ewentualnie jakieś lepsze szutry jako łączniki od trochę ponad dwóch lat na szybkich oponach 32-35c na rowerze w stylu Road+ i nie potrzebowałem niczego szerszego. Wiosną kupiłem "prawdziwego" grawela i mam tu opony 40c (chociaż chciałem Road+ na napędzie szosowym) i wiem, że opona 35-40c przydaje się generalnie czasem, jak Ci się nagle asfalt skończy i musisz dojechać do następnego asfaltu bo inną alternatywą jest wracać i próbować objechać dookoła. Szczerze mówiąc trochę żałuję, że nie zdecydowałem się jednak na Road+ bo grawel jest trochę "zbyt terenowy" dla mnie (w teren mam mtb) Odnośnik do komentarza
Igorrro Opublikowano 11 godzin temu Autor Udostępnij Opublikowano 11 godzin temu Dzięki za podzielenie się swoimi doświadczeniami, właśnie tego potrzebowałem Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi