Skocz do zawartości

sztywniutko i wygodnie po asfalcie

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

myślę nad wymianą mojego zabytkowego, śmieciowego trekinga, z którego zostało już w sumie niewiele i chyba już pora dać mu spokój.

Potrzebuję porady co wybrać/czego szukać, bo potrzeby są nietypowe:

1. Jazda głównie po ścieżkach i asfalcie.

2. Wygodna, bardziej wyprostowana pozycja (gravelom mówię stanowcze "może kiedyś").

3. Sztywny widelec. 

4. W miarę szybki do jazdy solo, solidny do obciążeń.

5. Posiadanie lub możliwość założenia bagażnika, sakw itd. na większe zakupy mała wyprawę.

6. Ciągnę często dzieciaki w przyczepie (dużo przełożeń + solidny hamulec).

7. JA: 186cm, 84 km.

8. Budżet do ko 4k.

Interesują mnie rowery nowe lub polecenia czemu się przyglądnąć w używkach. 

Czy ktoś z szanownego grona ma jakieś pomysły / propozycje lub może sam przerabiał podobny temat ?

pzdr!

10 godzin temu, Greg29 napisał(a):

Ale Ty "Gościu" nie jesteś autorem wątku więc co się wypowiadasz za autora wątku? Może jemu te rowery podpasują? Spełniają 100% jego wymagań a on o błotnikach nic nie pisał

Źle interpretujesz moje wpisy.

To, że nic nie napisał o błotnikach, to nic nie znaczy. Może zapomniał? Ma być bagażnik, sakwy i przyczepka. Chciałbyś je mieć upi...ne?

Dla mnie jest to istotny element, więc podpowiadam.

14 godzin temu, Greg29 napisał(a):

Kands Pure, Cube Nulane, Marin DSX 1 lub 2, Specialized Sirrus X 3.0

o, to, to! Gravel z prostą kierownicą ma nieco inną geometrię niż klasyczny gravel? chodzi mi o coś na czy będę bardziej wyprostowany niż na klasycznym gravelu.

15 godzin temu, Locomotiv21 napisał(a):

Dziękuję, ale nie szukam szosy. już to w życiu przerabiałem. Nie moja bajka 🙂

Z z modeli, które w tym budżecie można dostać jako używane?

10 godzin temu, przyneta napisał(a):

Gravel z prostą kierownicą ma nieco inną geometrię niż klasyczny gravel? chodzi mi o coś na czy będę bardziej wyprostowany niż na klasycznym gravelu.

Tak, będziesz bardziej wyprostowany. Chociaż i tutaj są modele bardziej i mniej sportowe czy bardziej i mniej rekreacyjne. Mam Cube SL Road, poprzednika Cube Nulane i pozycja jest dużo bardziej wyprostowana niż na grawelu i mtb, które też mam i mogę porównać. Te co wymieniłem są dość rekreacyjne. Kupiłbym na początek tego Kandsa bo jest tani i zobaczysz czy Ci pasuje. Ma też dość elastyczny i uniwersalny napęd 3x, do tego hamulce hydrauliczne. Jest to naprawdę niezła propozycja