OMs Opublikowano 17 Lipca Udostępnij Opublikowano 17 Lipca Witam, szukam dla siebie nowego roweru, którym będę jeździł zarówno po asfalcie jak i po drogach leśnych, w większości po ubitych, szutrowych ścieżkach - 50/50. Nie przewiduje wybierać się w ciężki teren. Trasy to ok 50km. Jako że chce wrócić do jazdy, chciałbym doradzić się kogoś doświadczonego w tej kwestii: Czy lepiej dopłacić i mieć spokój i komfort? Po przejrzeniu Internetu i poczytaniu różności i przy aktualnych cenach rozważam: Rower górski MTB Rockrider EXPL 540 29" ( 3199 ) https://www.decathlon.pl/p/rower-gorski-mtb-rockrider-expl-540-29/_/R-p-329414 v Focus WHISTLER 3.9 ( 2749 ) https://www.focus-bikes.com/pl_en/whistler-3-9?color_combo=138472&frame_shape=126346&frame_size= v oraz bardzo budżetowo: Focus WHISTLER 3.7 ( 1749 ) https://www.focus-bikes.com/pl_en/whistler-3-7?color_combo=138478&frame_shape=126346&frame_size= Będę wdzięczny za wszelkie opinie bardziej doświadczonych kolegów i naprowadzenie na sensowny wybór. Odnośnik do komentarza
przyneta Opublikowano 19 Lipca Udostępnij Opublikowano 19 Lipca Mam Rockridera EXPL. To rower w teren. Jeżeli nie zamierzasz jeździć poza "szlakiem" to poszukaj roweru crossowego. Będziesz miał większą przyjemność z jazdy. Na Rockriderze 50 km po asfalcie to wątpliwa przyjemność 😉 Ja Rockriderem jeżdżę po lesie, krzakach i polnych drogach, jazdę po ścieżkach robię jako ostateczność. Na ścieżki i asfalt mam stery rower trekkingowy. Odnośnik do komentarza
Oskarr Opublikowano 19 Lipca Udostępnij Opublikowano 19 Lipca Expl 540 może być bardzo spoko na każde warunki, wystarczy go trochę dopasować. Fabryczne opony są wolne na asfalcie. Wrzucenie race Kingów to +1 km/h, jeśli brakuje nam przełożeń, to za 25 zł możemy kupić na aliexpress zębatkę 34 albo 36t. Męskie wersję mają dłuższy mostek, można więc zmienić na mostek z wersji kobiecej - dostajemy wtedy wygodniejszą, bardziej crossową pozycje. Na szybkich oponach, najlepiej zalanych mlekiem i większej zębatce różnica w prędkości w stosunku do crossowego wyniesie mniej niż 0,5 km/h, a tym rowerem później możemy zjechać 50km/h po leśnej ścieżce między drzewami. Ma też otwory na bagaznik rowerowy i błotniki. Mega uniwersalny rower. Odnośnik do komentarza
DEFTONES Opublikowano 19 Lipca Udostępnij Opublikowano 19 Lipca @przyneta Nie zgodzę się. Jest to rower z turystyczną geo i doskonale nadaje się na jazdę po asfalcie, ścieżkach czy po lasach. W maju walnęliśmy w trzy dni trasę R10 (430 km), z czego kolega na świeżo zakupionym EXPL 540 (z bagażnikiem i sakwami) i był zachwycony. Na pewno to nie jest rower do wyścigów, ale do spokojnej turystyki bardzo dobry. Odnośnik do komentarza
OMs Opublikowano 22 Lipca Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca Dziękuje za inna perspektywa i za pomoc. Już wiem co biorę, do zobaczenia na trasie 😄 Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi