Skocz do zawartości

MTB z niższej półki, maksymalnie 2500zł.

Rekomendowane odpowiedzi

Posta piszę w imieniu brata, który nie ma tutaj konta, a chciałbym pomóc mu zdecydować co kupić, bo wydaje mi się, że udaje mi się go powoli wkręcać w rowerową przygodę 🙂

Wzrost 173cm, waga 78-80 kilo i spada, budżet totalne maksimum 2500zł. (Wiem, że nie da mi się go namówić na choćby trochę więcej, ma ciężką sytuację materialną, więc nie będę naciskał). Na 99% musi to być MTB, mieszkamy w centrum Mazowsza, drogi to wiejskie szutry, dziurawe asfalty, jakieś lasy też się pewnie trafią. Brat głównie biega, więc nie będą to jakieś ogromne dystanse, ale wycieczki po 50km fajnie by było zrobić. Jakichś konkretnych wymagań raczej brak, każdy nowy rower będzie ogromnym skokiem technologicznym, w porównaniu do starego składaka 🙂 Używane chyba niestety odpadają, rower będzie brany prawdopodobnie na raty.

Będę wdzięczny za jakieś podpowiedzi, bo sam nie mam pojęcia czego szukać w takim budżecie. Od razu pomyślałem o Decathlonie, bo sam mam XC120, wpadł mi w oko EXPL 500 https://www.decathlon.pl/p/rower-gorski-mtb-turystyczny-rockrider-expl-500-29/_/R-p-330628

Z góry dziękuję i pozdrawiam 😉 

Zobacz to:

https://www.centrumrowerowe.pl/rower-mtb-rock-machine-torrent-30-29-pd23017/?v_Id=176228

Podstawowy ale powietrzny amor, hamulce hydrauliczne Shimano MT200 - podstaeowe ale na płaskie Mazowsze też wystarczą, napęd 2x9 Alivio z korbą na HT2. Oczywiście osie QR co jest standardem w tej cenie. Rockrider ma sprężynowy widelec i napęd 1x9 z korbą na kwadrat z tarczą 30T (kompatybilne z 32T) a więc może brakować prędkości na płaskim

@Greg29 dzięki za odpowiedź. Co do napędu, o prędkość bym się raczej nie obawiał, bo będzie to typowa rekreacja, a 2x9 to dodatkowy osprzęt, a zależałoby mu raczej na bezawaryjności i możliwie na jak najbardziej bezobsługowym rowerze. Amor faktycznie na plus.  Podesłałem mu, powiedziałem o różnicach, jak coś wybierze to dam znać 🙂