Veriv Opublikowano 17 Lutego Udostępnij Opublikowano 17 Lutego Cześć i czołem:) spacerując po okolicach Świeradowa wpadłem na pomysł, by porównać ze sobą rowery, które mam teraz pod ręką. Są to 1. Triban lady; Triban RC500, Rockrider XC500S, Specialized Chisel, Marin Alpine Trail. Mam dwa narzędzia pomiarowe w postaci wahoo kickr core. Nie wiem jak porównać za jego pomocą rowery. Czy ktoś ma jakieś pomysł jak to zaplanować? Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 17 Lutego Udostępnij Opublikowano 17 Lutego Pętla testowa, pomiar mocy w pedałach, jazda z tą samą mocą, te same koła, te same opony. Odnośnik do komentarza
Veriv Opublikowano 17 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego I w ten sposób bym sprawdził jak ja szybko przejeżdżam tą samą pętle tak? To dobry trop by sprawdzić samego siebie. Trochę za dużo zmiennych. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 17 Lutego Udostępnij Opublikowano 17 Lutego No trochę dużo tych zmiennych. Nie jest łatwo wyizolować. Ja tak na oko jak jeździłem To Chisel był wolniejszy o ok. 5% na tej samej trasie mającej ok. 50 km. Natomiast testowane rowery to karbonowy Epic na Rebie i Chisel na Rebie. Natomiast nie pamiętam jak to było jeśli chodzi o koła. Ale bez pomiaru mocy, test na oko to umówmy się że ma dokładność 50% 🙂 Odnośnik do komentarza
Veriv Opublikowano 17 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego dzieki za trop. Mogę zmierzyć swoją wydolność na zwifcie używając ramp test. By zmniejszyć wpływ własnej dyspozycji, test mogę powtórzyć NP : 1. dnia robię ramp test na rowerze A, potem na rowerze B 2. dnia robię ramp test na rowerze B, potem na rowerze A Obliczam średnią z dwóch testów roweru A oraz dwóch testów roweru B. Różnica pomiędzy średnimi będzie w przybliżeniu stratą wynikającą z innej ramy. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 17 Lutego Udostępnij Opublikowano 17 Lutego No ale to przecież nie pokaże strat energii podczas przejeżdżaniu przez przeszkody. Masz na myśli test na trenażerze? On jest bez sensu. Rower MTB musi być testowany w środowisku terenowym. Odnośnik do komentarza
Veriv Opublikowano 17 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego Pokaże straty energii przy pedałowaniu. Nie chcę testować sprawnosci zawieszenia i chcę wykluczyć jego wpływ. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi