helnajt Opublikowano 6 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2023 Cześć, Planuje wymienić clarisowa korbę na coś lepszego. Korba musi być 2 rzędowa, jazda w terenie różnorakim. Tiagra będzie ok czy może coś wyżej jeśli da radę? Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 6 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2023 Tiagra jest ok. Kolega co jeździ 15k km rocznie nie ma z nią problemów. Ze 105 też ich nie ma. Dopiero z Ultegrą i DuraAce są problemy. A tak swoją drogą mam prawie nową Tiagrę 50/34 na zbyciu jakby co. Odnośnik do komentarza
helnajt Opublikowano 6 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2023 Między tiagra a 105 jest duża różnica? Znajomy kolarz mówi, że poniżej 105 to nie sprzęt ? Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 6 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2023 W sensie jakości działania są zbliżone. Trochę lepsze klamki w 105. Tiagrę można upgradować do 105 poprzez zmianę klamki na 105, kasety i łańcucha na 11 rzędów. Przerzutki i korba są kompatybilne. W teście w ciemno działania byś nie odróżnił. Mam jeden rower na Tigarze i wszystko działa poprawnie. Miałem kiedyś rower na 10-rzędowej Ultegrze. Działał ciut lepiej ale klamki były kiepskie. Mam też dwa rowery na 11-rzędowym Campagnolo i tam działa ciut lepiej ale system zmiany biegów jest trochę inny i nie wszyscy go lubią. Generalnie 105 ma chyba najlepszy stosunek jakości do ceny. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi