Skocz do zawartości

Orbea ALMA H* warto/opinie?

Rekomendowane odpowiedzi

Jednak wrzuciłem amortyzator o większym skoku. No nic, natury nie oszukam. Ciągle chodzą mi po głowie trailówki, choć na chwilę obecną nie mam czasu by jeździć w góry na single:)) No nic Alma prawdziwym rowerem trailowym nie będzie ale doszedłem jednak do wniosku, że nie będę się jej pozbywał i włożyłem znowu amor o skoku 120 mm, tym razem jest to Recon Gold z goleniami z amelinium:))

Alma RS Gold.webp

• 5 miesięcy temu...

Minęło już ponad pół roku z Almą, więc też mogę już coś o tym rowerze powiedzieć.

Kupiłem H20, jednak sporo zmieniłem, żeby rower naprawdę mi pasował. Po tych zmianach rower jest naprawdę super i sięgam po niego bardzo często, bo pasuje mi praktycznie wszędzie.

Modyfikacje:
Hamulce SLX M7100 - te mt200 działają, ale jak ktoś pojeździ na czymś lepszym to naprawdę trudno je zaakceptować. Ogólnie w rowerach tej klasy nie powinni dawać czegoś takiego.

Korba SLX z zębatką 34T - 32 zęby to dla mnie trochę za mało (tyle było w oryginalnej korbie). Wydaje mi się, że 36T też by weszło, ale pewności nie mam, a 34T już mi wystarczyło.

Amortyzator Reba RL 29" Solo Air 100 - Judy to jednak bardzo podstawowy amortyzator. Nie chciałem zmieniać geometrii, więc zostałem przy 100mm. Rebę znam i lubię i tutaj też natychmiast poczułem różnicę.

Sztyca V3 120mm skoku - tego też mi brakowało w górach.

Siodełko - wiadomo, że tu każdy ma swój typ 🙂 Ja wymieniłem na Bontrager Montrose

Rower kupiłem z myślą o wypadach rodzinnych, jednak po tych zmianach rowerem spokojnie mogłem wyskoczyć w góry, pośmigać po lasach, a nawet na asfalcie potrafiłem utrzymać całkiem fajną średnią. Miałem też lepsze koła, ale wiadomo, że to już i spory wydatek, a też nie każdemu na tym zależy. Coś, co wymieniłbym natychmiast to hamulce. W tych mt200 najgorsze są te klamki, bo sama siła hamowania jest w porządku. SLXy są już nieco bardziej zaawansowanymi hamulcami i wymagają też wymiany przewodów, ale już te klamki z serii 500 powinny działać znacznie lepiej.

Czy warto kupić Almę? Zdecydowanie tak. Rower bazowo (poza hamulcami) jest ok i daje duże możliwości modyfikacji. No i co najważniejsze... rower wizualnie jest naprawdę bardzo ładny 🙂

Orbea1.jpg

Orbea2.jpg

Fajnie że napisałeś. 
MT200 w rowerze MTB typu sportowego powinny być zakazane 🙂
Klamki MT500 to w rzeczywistości klamki Deore bez napisu Deore.
Natomiast zaciski MT200 mają tłoczki o mniejszej średnicy no i zwykle są pożenione z najtańszymi tarczami z gównolitu.
Reba to Reba. Nie jest może mega komfortowa ale jest sztywna i niedroga w serwisie. Ja się zniechęciłem jak mojemu młodemu dwa razy wywaliło uszczelki po najechaniu na coś większego. No i wolne tłumienie było nędzne. Nie wybierał w ogóle małych nierówności. Zmieniłem na Foxa, którego wyrwałem w podobnej cenie i nie żałuję. Czulszy i lżejszy.