michsmm Opublikowano 19 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2023 Jakie polecacie siodełka do MTB xc aby było lekkie i wygodne Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 19 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2023 Lekkie to nie wiem. Wygodne to używam Specialized Phenom Comp. Używałem też Henge Comp i też było wygodne. Internety mówią że mega wygodne jest Bridge Comp. Nawet kupiłem ale jeszcze nie używałem. Wszystkie z nich ważą po 250-300 gramów. Wagą bym się nie przejmował. Odnośnik do komentarza
michsmm Opublikowano 19 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2023 Jest Bridge Comp i sport jak odróżnić czy to jest to samo siodełko ? Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 19 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2023 Comp ma taką fakturkę z kropeczkami. W którymś sklepie widziałem nowe za ok. 200 zł U Speca bezpośrednio widzę za 190 ale tylko rozmiar 155: https://www.specialized.com/pl/pl/bridge-comp/p/184167?color=292040-184167&searchText=27120-4205&gclid=CjwKCAjw5dqgBhBNEiwA7PryaAhiU-7oeLn0PZhB7yn7cJrdApr2WmGIkfikThtDuBEA-6Rzk9DlNRoCN2IQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds Tu 143: https://bikemia.com/siodlo-specialized-bridge-comp-64-siodl-000-3923-b Odnośnik do komentarza
michsmm Opublikowano 19 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2023 Te kropeczki to sport też ma jak patrzę na fotki ) Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 19 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2023 No ma. Wybierz z któregoś z podanych linków i po sprawie. Odnośnik do komentarza
Wierzba Opublikowano 20 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2023 14 godzin temu, michsmm napisał(a): Jakie polecacie siodełka do MTB xc aby było lekkie i wygodne Żadne, musisz usiąść pojeździć i zobaczyć czy Ci pasuje. Siodełko to jest ten element którego według mnie nie powinno się polecać bo jest to sprawa wybitnie subiektywna i indywidualna. Odnośnik do komentarza
BrudnyHenryk Opublikowano 20 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2023 dokładnie, każdy lubi inne siodła.częsty błąd to branie za szerokich siodeł. Nie pomaga, a powoduje odparzenia. lepiej zmierzyć rozstaw kości kulszowych - instrukcje na YouTube Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 20 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2023 Ja mimo wszystko polecam bo przemieliłem w życiu z 50 różnych siodełek. Widzę też które ludzie wymieniają i na które narzekają. Ciężko jest się wpasować na czuja a bikefitting czy dobranie siodła na macie sensorycznej tanie nie jest. Jestem wyjątkowo wybredny jeśli chodzi o siodła i komfort i te które wskazałem używa też paru znajomych co ważą ze stówę i nie słyszałem żeby ktoś pisał że mu nie pasuje i chce zmienić. Natomiast producentów siodeł jest do diabła i trochę i robią coraz lepsze produkty. Nawet Decathlon za nieduże pieniądze ma dobre siodła. Wszystko wychodzi w praniu i na dłuższych dystansach. Dużo zależy też od tego jak bardzo jest się pochylonym i w jakim stopniu naciska się kroczem na nos siodła. Ja mam od lat lekką przepuklinę pachwinową i były siodełka, które miały taki kształt nos i taką ilość wyściółki które ją aktywowały. Teraz 4 dni z rzędu jeździłem na MTB, robiąc w sumie 200 km po korzeniach w lesie i zero problemu. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi