Vehr Opublikowano 23 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2021 Cześć, jaki rower polecacie do jazdy 40% po górach 60% po asfalcie, zastanawiałem się nad poniższymi modelami z naciskiem na meride, czy jest coś w tej cenie lepszego czy to najlepsze wybory?: 1. https://www.merida-bikes.com/pl-pl/bike/2004/bignine-100-2x 2. https://kross.eu/pl/rowery/gorskie/mtb/hexagon-8-0-grafitowy-srebrny-czarny-polysk Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 23 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2021 Ta Merida to wyjątkowy chłam. Rower z atrapą amortyzatora, atrapą hamulców i atrapą napędu. Ten Kross ma w miarę znośny amortyzator, nie ma hamulców i ma napęd taki do parku i po bułki do sklepu. Rower do niespiesznej, rekreacyjnej jazdy. Niestety, kategoria rowerów "przyzwoity mtb", w związku z podwyżkami cen komponentów o 50%, zaczyna się od ok. 4k. Najlepsze rowery w okolicy tej ceny to Indiana Storm X7 i Indiana X-Pulser 5.9 i 6.9 z Media Expert i Avans. Odnośnik do komentarza
Vehr Opublikowano 23 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2021 jeszcze jakieś propozycję ? fajnie jakby był czarny mat ? coś w stylu tej meridy bo mi się podoba układ kierownicy, ale tak jak @jajacek piszę wyżej jego komponenty są słabe Odnośnik do komentarza
Vehr Opublikowano 23 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2021 a ten rower ? https://www.giant-bicycles.com/pl/talon-1-ge Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 23 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2021 Amor olejowo-sprężynowy, tani w serwisie. Wymieniamy olej raz na kilka lat. Do wagi do 99 kg w pełnym rynsztunku. Dopasowanie do wagi w zakresie 10kg za pomocą wymiany sprężyny o odpowiedniej twardości. Praca amora liniowa. Dobry do zastosowań typu rekreacja plus. Przyzwoity napęd. Brak hamulców. Wymiana tych spowalniaczy, badziewnych tarcz i klocków na hamulce 600-700 zł. Koła Gianta na piastach Gianta. Pożyją do 2 lat intensywnej eksploatacji. Ale raczej rok bym im dawał. Odnośnik do komentarza
Vehr Opublikowano 23 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2021 są jeszcze jakieś inne propozycję w tej cenie czy odpuścić kupno rowera w tym sezonie Odnośnik do komentarza
Vehr Opublikowano 24 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2021 @jajacek a co powiecie o tym rowerze ? a który z tych rowerów indiana jest najlepszy ? Indiana Storm X7 i Indiana X-Pulser 5.9 i 6.9 nigdy nie słyszałem o tej marce, cały czas się słyszy tylko o giant, merida kross Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 24 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2021 Są to przyzwoite rowery w przyzwoitych cenach. Sprzedawane w sieci marketów Media Expert i Avans. Co za tym idzie z kiepską obsługą gwarancyjną i posprzedażną. Ale rower to nie jakaś zaawansowana technologia. Wielokrotnie zachęcałem do ich zakupu. Storm X7 ma wyśmienity stosunek jakości do ceny. Znajdziesz tu wątki w których @Oskarr opisuje ten rower, bo ma go jego brat. Odnośnik do komentarza
Vehr Opublikowano 24 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2021 sprzedawca polecił mi jeszcze ten rower: https://www.sklepbiker.pl/produkt/ktm-ultra-fun-29-2021/ jak on się ma vs ta merida big nine 100 2x Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 24 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2021 Rower dramat. Ze 2 lata temu nikt by nie dał za niego więcej niż 2000 zł Odnośnik do komentarza
serbi Opublikowano 24 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2021 Widziales ile waży ten KTM... ? Mialem kiedys KTM w czasach 26" i moze i rama była pancerna, ale ważyła 2,5 kg (hardtail) - sprzedalem chyba po 1 sezonie. Poza tym osprzet to najnizsza półka, szkoda gadac, że coś takiego jest w rowerze za ponad 3 tys zł. Dołóż 500 zł i albo te w/w Indiany albo XC100 z Decathlonu - te rowery biją na głowe "renomowane i znane" (tylko u nas:) marki. A sprzedawcy w sklepach to Ci bedą polecali, to co mają na sklepie akurat. Odnośnik do komentarza
Vehr Opublikowano 24 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2021 @serbi a jest coś designowo tak ładny jak ten ktm? Odnośnik do komentarza
serbi Opublikowano 25 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2021 Nie mam pojecia ? Ale kupujesz rower do mtb, ktory zawsze bedzie mniej albo bardziej uwalony błotem. Tez mam rower, ktory mi sie wizualnie średnio podoba, ale jeździ sie na nim kosmicznie. Czasami warto isc na kompromis - z zawodu jestem akurat designerem i tez jestem wyczulony na estetyke, ale co zrobic - jest to co jest. A to co mi się podoba, to ma ceny 5-cio cyfrowe. Naklejki na ramie nie jeżdżą - ważne co do tej ramy jest przykręcone. Jeden wyjazd w góry i grubsza jazda w błocie i Ci sie połowa napędu wysypie, o hamulcach nie wspomne - ciekawe, co zrobbisz, jak przestaną nagle działać na jakiś kamerdolcach w dół... Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 25 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2021 Przemalować zawsze można jak ktoś ma kilkaset zł na zbyciu :) Odnośnik do komentarza
Vehr Opublikowano 28 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2021 a jeszcze mam takie pytanie, czy możecie mi napisać na jakie rzeczy trzeba zwracać podczas zakupu rowera mtb?, wiem że np na to żeby amortyzatory były powietrzne Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi