kocur Opublikowano 27 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2020 Witam, Co sądzicie o kupnie roweru Cube Acid z 2020? Czy waszym zdaniem jest to konstrukcja warta dołożenia około 300 zł więcej w porównaniu do Cube Attention SL? Dzięki i pozdrawiam! Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 27 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2020 Rama ta sama, amor ten sam. Kwestia czy wolisz napęd 1x12 i lepsze hamulce czy 2x11 i podłe heble wymagające wymiany. W obu kiepskie koła, w Acid na lepszych piastach Wymienisz je za 300 zł na MT-501. 1x12 to raczej na góry, na płaskim nie za bardzo się sprawdza. A jakie to są ceny za które możesz kupic? Odnośnik do komentarza
kocur Opublikowano 28 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2020 Dzięki jajacek! Rower ma być przeznaczony do jazdy mieszanej tak więc pewnie 2x11 będzie lepszym rozwiązaniem patrząc na post powyżej. Starałem się coś znaleźć na temat wymiany hamulców na MT-501 (dźwignia, zacisk) ale troszkę poległem i miałem problemy z zmieszczeniem się w 300zł. Czy mógłbyś napisać coś więcej, zwłaszcza odnośnie części które należało by wymienić? Acid: 3.6k, Attention SL: 3.2k Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 28 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2020 Za 3500-3700 kupisz znacznie lepszy Kellys Gate 50 2109. Hamulce wymienia się całe (klamki, zaciski, przewody, klocki). 2 tygodnie temu MT 501 chodziły po 300. Teraz ich nie widzę w tej cenie. Może problem z dostawami z Azji.https://allegro.pl/oferta/shimano-hamulce-hydrauliczne-deore-bl-mt501-p-t-8559589502 Trochę lepsze Deore M6000 400 zł:https://allegro.pl/oferta/shimano-deore-br-t6000-hamulce-tarczowe-komplet-8538163020 Odnośnik do komentarza
kocur Opublikowano 28 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2020 Dzięki za linki do aukcji! Tarcze mogą zostać czy też powinny być wymienione? Kellys bardzo fajny! ...ale ich największa rama (L) będzie chyba na mnie minimalnie za mała. Postaram się przymierzyć jak spotkam by móc rozważyć przy zakupie kolejnego roweru! ? Dziękuję! Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 30 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2020 L w Kellys to jest chyba XL normalnie Odnośnik do komentarza
314ter Opublikowano 31 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2020 Tak, rozmiarówka Kellysa jest zdecydowanie +size w stosunku do innych producentów ? Odnośnik do komentarza
Stiopa Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2020 To i ja się podłączę do pytania, bo zastanawiałem się nad Acidem 2019. Szukam czegoś na 27.5, 50/50 las/miasto, i ten Acid wyglądał w sumie nieźle, chociaż nie byłem pewien rozmiarówki (186/noga 81), tym bardziej że czytam że Cube ma zawyżoną. W Kellysie widzę sztywne osie, ceny są w sumie podobne - są jakieś znaczące różnice na które warto zwrócić uwagę? Hamulce? Geometria? Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Acid to ta sama rama co Analog i Attention. Taniutka, rekreacyjna, ciężka, bez sztywnych osi. RockShox Recon w swojej najtańszej wersji Silver TK ale w pełni wystarczający. Napęd NX Eagle 1x12, jak dla mnie bardzo słabo nadający się do jazdy poza górami. Hamulce osiągające granicę przyzwoitości. Kiepskie koła z przyzwoitymi piastami. Nie rozumiem fascynacji kołami 27,5 do jazdy po asfalcie i po lasach. A już tym bardziej u kogoś wysokiego. W każdej sytuacji oprócz zakrętu o 180 stopni, są one gorsze. Do wskazanego zastosowania tylko rower na kołach 29 z napędem 2x. Jeśli sztywne osie i rozwojowy rower to Kellys Gate, Kross Level 7/8. Jeśli rekreacja i taniej to Indiana X-Pulser 5.9, 6.9, Cube Attention, Attention SL, Rose Count Solo. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi