4ecobike Opublikowano 28 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2016 Cześć mam pytanie czy możliwe żeby łańcuch shimano zużył się w ciągu pół roku czyli po prostu się rozciągnął dodam że jeżdżę na rowerze dość dużo km , jeśli chodzi o wymianę mogę wymienić sam łańcuch bez wolnobiegu czy też muszę wymienić całość bo tak każdy sprzedawca doradza Odnośnik do komentarza
LeserGD Opublikowano 28 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2016 Czas nie ma znaczenia. Ważna jest ilość kilometrów jakie przyjechałeś/aś. Jaki to model łańcucha? Ile kilometrów służył? Odnośnik do komentarza
lukasz.przechodzen Opublikowano 28 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2016 Mógł się wyciągnąć, tak jak pisze Leser, zależy od ilości kilometrów i warunków. Jak najszybciej wymień łańcuch, tak aby nie niszczył wolnobiegu. Wolnobieg powinien jeszcze posłużyć, przynajmniej przez jeszcze jeden łańcuch. Odnośnik do komentarza
4ecobike Opublikowano 28 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2016 Dziękuję za post dodam że łańcuch był kupiony w zestawie z wolnobiegiem na allegro shimano chyba ug 41 czy coś koło tego jego efekt jest taki że przy pedałowaniu na nawet lekkim wzniesieniu przeskakuje na korbie Odnośnik do komentarza
lukasz.przechodzen Opublikowano 28 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2016 Jeżeli przeskakuje na korbie, to ewidentny znak, że łańcuch jest do wymiany. Odnośnik do komentarza
4ecobike Opublikowano 29 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 Więc przymierzę się do wymiany łańcucha , a co do korby mam pytanie obecnie posiadam shimano fc 70 i służy mi chyba już 7 rok 42-32-22 ale chyba powoli zaczynają się zęby wyłamywać , jaka jest różnica między korbą 42 a 48 czy do jazd wycieczkowych 48 jest zalecana lepiej się jeździ czy lepiej zostać przy 42 Odnośnik do komentarza
lukasz.przechodzen Opublikowano 1 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 Różnica jest taka, że przy takim samym tempie pedałowania, na zębatce 48 pojedziesz szybciej. Ale podkreślę - przy takim samym tempie pedałowania. Wymieniając korbę pamiętaj, że trzeba sprawdzić czy przednia przerzutka obsłuży większą ilość zębów. I wymienić łańcuch, bo będzie potrzebny dłuższy. Odnośnik do komentarza
4ecobike Opublikowano 6 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2016 Dziś oddałem rower na wymianę łańcucha oraz przesmarowania ośki tylnego koła gdyż w zimie trochę jeździłem plucha śnieg , deszcz więc trochę syfu na pewno się dostało a przy wymianie łańcucha sprzedawca powiedział że jeżeli nowy łańcuch będzie przeskakiwał na zębatce starej to może być jeszcze gorzej i większe koszta i jak to jest z tym naprawdę powiedzcie Odnośnik do komentarza
lukasz.przechodzen Opublikowano 7 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2016 Jeżeli nowy łańcuch będzie przeskakiwał po kasecie, to znaczy, że kaseta też jest do wymiany. Dzieje się tak, gdy za długo jeździmy na wyciągniętym łańcuchu. Wyciągnięty łańcuch szybciej wyciera zębatki. Gdy założysz nowy, nierozciągnięty łańcuch, nagle okaże się, że po prostu ślizga się po wytartych zębatkach i nie może się na nich ułożyć. Warto kupić sobie miarkę do sprawdzania wyciągnięcia łańcucha: http://www.ceneo.pl/Rowery_i_akcesoria;szukaj-mierzenia+%C5%82a%C5%84cucha;0192;0112-0.htm#crid=62710&pid=7269 Nie jest drogi, a w szybki sposób można sprawdzać czy łańcuch potrzebuje już wymiany. Jeżeli będziesz wymieniał łańcuch w odpowiednim czasie, to i kaseta dłużej pożyje. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi