TomekP Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Witam. Temat co prawda już omawiany nie jeden raz. Budżet to 3000 PLN. I tu pojawia się to najważniejsze pytanie : co kupić mtb, crossa czy może gravel (strasznie mi się podobają) . Tylko teraz czy w tym budżecie jest coś na sramie. To shimano to już mi zbrzydło, a inna sprawa, że sram w poprzednim rowerze mi się super sprawdzał (ale to było dawno bo jeszcze pod nazwą Sachs). Przez chwilę chodziło mi po głowie zakupienie btwin rockrider 560, chyba niezła specyfikacja, lub 520 i dołożenie mu baranka . Tak śmiesznie sobie wymyśliłem. Co wy na to? Pomóżcie. Dodam że większość tego, gdzie będę jeździł to asfalt, ale nie chciałbym sobie zamykać drogi w "teren" Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza
thalcave Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Jeśli raczej asfalt, drobny teren czasami to weź rower grawelowy. Rockrider 560 + baranek nie zrobi z niego grawela. Mało tego to wymiana manetek i klamek hamulcowych na takie do baranka może dość mocno zwiększyć koszt roweru. Odnośnik do komentarza
pepe Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Masz jeszcze taki z Decatlonu : https://www.decathlon.pl/rower-szosowy-triban-rc-500-id_8502354.html Jest to rower szosowy, ale można założyć opony 36 mm, co umożliwi jazdę w lekkim terenie (szutry, ubite leśne ścieżki, itp.) . Jeżeli jazda będzie głównie po asfalcie, a teren tylko sporadycznie, to mtb nie ma za bardzo sensu. Niezłym wyborem może też być rower crossowy, np. https://www.kross.pl/pl/2019/cross/evado-6-0 . Będzie trochę bardziej uniwersalny (szersze opony, amortyzator) i prawdopodobnie wygodniejszy dla początkującego (bardziej wyprostowana pozycja, szersza kierownica, lepsza widoczność i łatwiejsze manewrowanie). Za to na asfalcie będzie wolniejszy. Sorry, zapomniałem, że miał być osprzęt Sram, z graveli w tym budżecie to może być ciężko, w crossach też jest mało popularny, ja bym się na tym nie skupiał. Odnośnik do komentarza
thalcave Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2019 W tańszych rowerach jednak Shimano przeważa i to nie jest słaby sprzęt. Nie skupiałbym się na SRAMie. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi