paulinka126 Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Hej, szukam roweru MTB dla siebie do kwoty 3000 zł, przy czym to juz jest dużo. Szukam roweru do jazdy rekreacyjnej w lesie. Problem w doborze ramy polega na tym, że nie mogę znależć sobie odpowiedniego rozmiaru. Merida w rozm. L jest za mała, przymierzałam się również do Gianta i Scotta i też mało... Mam 174 cm wzrostu, i tzw. długość nogi wewnętrznej to 84 cm. Proszę doradzcie prosze czy znajdę coś? Czego konkretnie szukać... nie ukrywam, zdecydowanie wolałabym ramę giętą ? Pozdrawiam Paulina Odnośnik do komentarza
thalcave Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2019 W dniu 17.04.2019 o 12:56, paulinka126 napisał(a): zdecydowanie wolałabym ramę giętą Rozwiń czyli ramę damską? Teraz ramy MTB dla kobiet mają tylko trochę niżej ramę górną niż te dla facetów. Możesz się pochwalić jakie rowery dokładnie dosiadałaś? Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Rama 17- 17,5 cala (jeśli chodzi o rozmiar męski). Nie ma znaczenia czy damska czy nie, czy gięta czy nie. Damska geometria to ściema. Propozycje: Cube Attention Ghost Kato 5.9 2018 Jakiś Romet i Kross pewnie też się znajdą w tym budżecie. Koło 29 cali do jazdy długodystansowej, 27,5 jeśli nie czujesz się pewnie na rowerze. Merida L 19 cali za mała? Kompletna bzdura.https://www.merida-bikes.com/en/p/service/find-your-frame-size-225.html Odnośnik do komentarza
paulinka126 Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Dzięki za wiadomości ? dosiadałam Meride Juliet 7.15, Scott Contessa 720 i 730, i Gianta, ale nie pamiętam konkretnie modelu ? i Romet Jolene. Mój problem nie polega na wzroście, co na tym iż mam poprostu długie konczyny, noga wewnętrzna to 84 cm ? Według rozmiarów Meridy- wsiadam na Meride Big nine mojego faceta i pasuje ? Jestem na powiedzmy początku moich poszukiwań i obstaję jednak przy damskiej ramie... widze natomiast, ze ewentualnie do Ghosta Cube mogłabym sie przymierzyć, bo rama jest lekko opadająca w dół, jednak taka opcja odpowiada mi bardziej, czuję sie dużo bardziej komfortowo. Odnośnik do komentarza
thalcave Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Możliwe, że nie pozostanie Ci nic innego jak przekonać się do męskich rowerów albo może zmiana sztycy i mostka wystarczy? Dobry sprzedawca (ewentualnie jakieś konsultacje z bke fittingu) powinien pomóc. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi