Gość cza5cza Opublikowano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2019 Witam wszystkich. Mam pytanie. Mam rower ktory b.mi odpowiada ale brakuje mi biegow kiedy jade pod gorke. Rower stary 5 biegowy. Nie wiem czy to kaseta czy wolnobieg. Czy moge wymienic cale tylnie kolo 5-cio rzedowe na 6-cio ? Bede wdzieczna za odp. Odnośnik do komentarza
IgorK Opublikowano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2019 Dzień dobry, możesz to zrobić. Pamiętaj że zakres zmian będzie zależny od aktualnego osprzętu. Jeżeli prawa manetka nie jest indeksowana to sprawa modyfikacji raczej ograniczy się do zmiany wolnobiegu/kasety (nie musisz zmieniać całego koła) i wyregulowania przerzutki. Manetka bez indeksacji to taka bez wyraźnych kilku pozycji (tyle ile jest zębatek z tyłu) zakresu pracy. Jeżeli masz 5 zębatek z tyłu to pewnie jest to wolnobieg. Jeżeli masz manetkę z indeksacją (nigdy nie widziałem 5-cio biegowej) to do wymiany jest: manetka + wielotryb. Łańcuch nie i przerzutka raczej też nie. A tak w ogóle to bez konkretnych informacji z Twojej strony czy zdjęć to trochę wróżenie z fusów. Odnośnik do komentarza
Gość cza5cza Opublikowano 8 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2019 Sprawdziłam rower i wychodzi że to wolnobieg. Najwieksza zebatka ma 28 zębów. Manetka jest indeksowana. Co to jest wieloryb? Odnośnik do komentarza
rowerowy365 Opublikowano 8 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2019 11 minut temu, cza5cza napisał: Co to jest wieloryb? To taka ryba. Nie! To ssak ale żyje w wodzie więc prawie ryba ? Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi