marcin2981 Opublikowano 5 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2018 Dzień Dobry Planuje zakup roweru MTB do 4 tys.rower będzie użytkowany do jazdy rekreacyjnej (ścieżki rowerowe,lasy,ścieżki polne ,asfalt czasami szlakiem Green Velo) głównie na Podlasiu ? Czy będzie to koło 27,5 czy 29 jest mi obojętne bardziej zależy mi na wygodnej pozycji trwałym osprzęcie.Znalazłem 3 typy i teraz proszę o rade który wybrać : Dziękuję za cenne wskazówki 1. Rower KELLYS Thorx 90 koło 27,5 https://www.kellysbike.com/pl/mtb-xc-c527/thorx-90-p48492 2. https://www.dobrerowery.pl/trek-x-caliber-8-2019-2?from=listing koło 29 3 . Cayon znalazłem w przedziale cenowym koło 29 Odnośnik do komentarza
unavailable Opublikowano 5 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2018 A wzrostu masz ile? Bo mniej więcej od 175cm koło 27,5" przestaje mieć sens. Jak to gdzieś ostatnio wyczytałam, za 4k to już nie da się kupić złego roweru, co najwyżej nieodpowiedni do potrzeb ? Odnośnik do komentarza
marcin2981 Opublikowano 5 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2018 Zapomniałem napisać 175 cm 84 kg wewnętrzna długość nogi 84-85 cm. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 5 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2018 Rower na kołach 29 cali jest dramatycznie bardziej wygodny niż na 27.5 Do jazdy rekreacyjne nada się niemal każdy rower mający amortyzator olejowo-sprężynowy porządnej firmy albo powietrzny. Osprzęt dający frajdę z jazdy zaczyna się gdzieś od poziomu Shimano Deore. Każdy Trek X-Caliber od modelu 8 będzie dobry. Kellys Gate od modelu 50, Cube Attention czy Attention SL. Northtec bardzo się wyrobił. Kiedyś to była bida z nędzą. Jednak nie kupiłbym roweru serii Cayon. Ja już patrzysz w stronę lepszych rowerów to możesz obejrzeć Merida Big Nine Limited którą można kupić za 4500. Ale nie wiem czy do rekreacyjnej jazdy potrzebujesz rower najniższej klasy wyścigowej. A takim jest Merida. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 5 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2018 Mam takie same parametry wzrost/noga. Jeżdżę na ramach 17,5 cala. Odnośnik do komentarza
marcin2981 Opublikowano 5 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2018 A jeżeli chodzi geometrię ? Bardziej wygodna pozycja do jazdy Merida Big Nine Limited czy Trek X-Caliber. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 5 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2018 Raczej X-Caliber z charakteru. To rower z otworami pod błotniki i bagażnik, zaprojektowany do rekreacji Odnośnik do komentarza
marcin2981 Opublikowano 5 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2018 Trek brak sztywnych osi ale pozycja bardziej wygodna .Natomiast Merida i Kellys Gate50 sztywne osie są i weź tu człowieku bądź mądry i wybierz dobrze ;-);-) Odnośnik do komentarza
unavailable Opublikowano 5 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2018 Ja bym wzięła Treka. Do rekreacji te sztywne osie nie są aż tak ważne, szczególnie, że 84kg to całkiem w porządku waga. Fakt, przy częstym ściąganiu kół, jest więcej pitoletnia z ustawieniem tarcz, ale nie jest to jakieś nie do ogarnięcia. Poza tym ile tak naprawdę zamierzasz te koła zdejmować i zakładać? Natomiast dziury na bagażnik czy w ogóle pozycja to według mnie rzecz nie do przecenienia. Ale to według mnie, a ja jestem z sekty geometriofilów ? Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 5 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2018 Trek to fajny rower z dożywotnią gwarancją. Raczej wszyscy go chwalą. Koła ma podobno beznadziejne ale większość w tej cenie ma takie. Ja osobiście wole sztywne osie i sportową pozycję. Ale ja mam ramę z maksymalnie uciętą rurą sterową i mostkiem 110 mm równoległym do ziemi i typowo sportową pozycją. Odległość od nosa siodełka do kierownicy wynosi u mnie 55 cm. Dla większości nie byłaby to komfortowa pozycja. Odnośnik do komentarza
unavailable Opublikowano 5 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2018 No i też Twoje jeżdżenie trudno nazwać rekreacyjnym. To takie rekreacyjne pro jest ? Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 5 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2018 Teraz to rekreacja plus ? Ale w miarę regularnie 50-60 km na mtb jeżdżę. Gdyby nie choroba to miałbym w tym roku upragnione 10 tys km. Ale niestety już nie zdążę. Mam niecałe 9k Odnośnik do komentarza
dawidm Opublikowano 5 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2018 9k to i tak konkretny wynik ? ja w tym roku pierwszy raz liczę km i osiągnę 5,5k, z tego 5k to jazda do roboty ? Odnośnik do komentarza
unavailable Opublikowano 6 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2018 Ech, ja chciałam dobić do tradycyjnych 3k, ale przez poszukiwania roweru, które zajęły niemal całą pierwszą połowę sezonu, mam raptem 2,6kkm ? Gdyby to było lato, to jeszcze w te trzy tygodnie dałoby radę dociągnąć 400. No ale nie ze świętami, zimnem i krótkim dniem, za którymi nie przepadam. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 6 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2018 Ja dziś wyjechałem rowerem do sklepu i wróciłem z flaszką whisky. Na razie się dogrzewam ? Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi