kuzyn007 Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Obecnie staram się wskrzesić mój bardzo stary rower Author Memphis, aby móc jeździć nim do pracy. Problemem jest tylni hamulec, mimo wymiany kostek hamulcowych na nowe to nadal on prawie nie hamuje. Specjalnie odtłuściłem obręcz ale to też nie pomogło. Nie ważne jak mocno zacisnę klamkę to i tak koło się ślizga. Hamulce starego typu na żyłce ( żyłka tworzy literę V). Na pewno poprawnie założyłem nowe klocki. Proszę o radę co zrobić? Obecnie tylko przedni hamulec mi hamuje :) Jeśli coś słabo wyjaśniłem to mogę dodać zdjęcia. Odnośnik do komentarza
unavailable Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2018 A jak się przedstawia stan samej linki? Reszta, co mi przychodzi to głowy, to same klocki: ich jakość oraz ustawienie. Odnośnik do komentarza
kuzyn007 Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Ustawienie klocków jest dobre :) Próbowałem na wiele sposobów je układać. Kosztowały 10 zł to może dlatego tak słabo wychodzi. Stan samej link, co przez to mam rozumieć? Wiem tyle, że jest linka i działa :) Odnośnik do komentarza
slawros Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Klamki i linka maja chodzić płynnie, bez zaciec, chrobotow itp., łatwo i plynnie odbijać. 10 zł to raczej jakiś badziew. W sklepach stacjonarnych klocek w miarę ok zaczyna się od 20-25 plm/szt. Brać markowe, np, Jagwire, Shimano. Możesz poprosić o bardziej miękkie, krócej pożyją ale zwykle będą skuteczniejsze, szczególnie na mokrym. SR Odnośnik do komentarza
unavailable Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Bardziej para niż sztuka ;) Ja używam do VB klocków za 25-30zł/para i bardzo sobie chwalę. Natomiast faktycznie za dychę nie dziwota, że hamulec "nie dycha". Co do linek, to jeśli są równie stare, jak były klocki, to znaczy, że też mogą prosić się o wymianę. Ponadto ich jakość również ma przełożenie na siłę hamowania. Odnośnik do komentarza
kuzyn007 Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Dziękuje wszystkim za pomoc w moim temacie :)Skończyło się na kupnie v-break shimano. Przy okazji wymienię też linki z moich starych hamulców. Jak to wszystko nie pomoże to już tylko manetki moga być badziewne :) Odnośnik do komentarza
slawros Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Wymień linki razem z pancerzami, naprawdę warto, szczególnie jeśli są stare. Współczesne maja wkładkę teflonowa. Co prawda to podwoi koszty, ale nadal będzie to 20 pln/koło ;) Ja kilka dni temu za tył dałem w sklepie równo 19 pln. Jest różnica w pracy. Tylko trzeba odpowiednio dociąć pancerze, żeby linki nie darły. I kupić taki pizdryki na końcówki linek, żeby się szczotka nie robiła z czasem bo slabonto wyglada. Odnośnik do komentarza
kuzyn007 Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Hamulce/linki/itd wymienione i działają super ;) Pancerz kupiony tylko na przód bo na tył był dobry. Rower do pracy może dalej jeździć :) Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi