zonkinho Opublikowano 6 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2015 Mam problem ze skrzypieniem sztycy w moim rowerze. Druga sprawa to fakt, że do w pełni komfortowej jazdy muszę ją wysunąć poza zalecany poziom (wtedy też skrzypi najbardziej). Zastanawiam się nad czymś w stylu http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5597133890 Moja obecna go jakiś noname zamontowana przez sprzedającego na allegro (w standardzie był amortyzowany Suntour) o długości ok 25cm. Polecacie coś konkretnego? Odnośnik do komentarza
pawel3373 Opublikowano 7 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2015 Aby się średnica zgadzała. Mi trzeszczała sztyca w starej szosie jak była wysunięta ponad zakres. Dokręciłem z całej siły kluczem fajkowym i przestało. Ale jak masz możliwość wymiany to lepiej zainwestuj, bo to jednak bezpieczeństwo. Odnośnik do komentarza
lukasz.przechodzen Opublikowano 8 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2015 Ja bym najpierw zaczął od wyjęcia sztycy i dokładnego wyczyszczenia jej oraz wewnętrznej powierzchni w ramie. Zacisk też koniecznie trzeba przeczyścić. I do tego odrobinka smaru na sztycę, najlepiej przeciwko zapiekaniu, ale zwykły też może być. To tak doraźnie, ale jeżeli wysuwasz sztycę ponad normę, to koniecznie wymień na dłuższą. Odnośnik do komentarza
zonkinho Opublikowano 8 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2015 Nowa sztyca już dotarła, kupiłem tę Kellys z linku. Wygląda solidnie. Następna rzecz do zakupu to bagażnik i sakwy. Odnośnik do komentarza
Shiki Opublikowano 8 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2015 W moim poprzednim rowerze również miałem problem ze skrzypiącą sztycą, albo nawet bardziej strzelającą, a nie była wysunięta poza normę ani nic takiego. Żadne regularne czyszczenia, smarowania nie pomagały i przez kilka lat tak jeździłem. Czasami nasilało się to do tego stopnia, że z odległości ok. 50m było już słychać, że jadę :lol: Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi