IgorK Opublikowano 19 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2017 Witam, dziś zauważyłem niewielki luz mechanizmu korbowego Sora (napęd 3x9). Przebieg ok 1000km, jeździłem tylko po asfalcie i gdy było sucho. Jeszcze nie rozbierałem mechanizmu. Co może być uszkodzone/zużyte? Jeżeli się nie mylę to tam nie ma żadnej możliwości regulacji łożysk. Nie wiem w jakim stanie jest oś w miejscach osadzenia łożysk. Jeżeli to nie usterka typu poluzowana miska to łożyska do wymiany? Odnośnik do komentarza
ArturB Opublikowano 19 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2017 Możliwości powstania luzu mogą być różne. Padły łożyska, poluzowana lewa korba, poluzowana miska, pęknięta podkładka dystansowa kod którąś z misek łożyskowych i najgorsze co może być to luz na połączeniu prawej korby z osią. Odnośnik do komentarza
IgorK Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Możliwości powstania luzu mogą być różne. Padły łożyska, poluzowana lewa korba, poluzowana miska, pęknięta podkładka dystansowa kod którąś z misek łożyskowych i najgorsze co może być to luz na połączeniu prawej korby z osią. Ok, dam znać gdy będę już wiedział. Odnośnik do komentarza
IgorK Opublikowano 9 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2017 Już wiem co się stało: lewa miska zamykana jest tulejką z kołnierzem (dokładnie to samo łożysko jest osłaniane). Fragment tej tulejki wchodzi między oś korby a powierzchnię bieżni łożyska na całym obwodzie wałka korby. No i ten fragment jakimś cudem został uszkodzony. Pytanie: czy taką tulejkę można dokupić, czy ew. można kupić kompletną miskę? Odnośnik do komentarza
IgorK Opublikowano 1 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2017 W rowerze MTB założyłem korbę Deore FC M-590. Zamówiłem ją w Decathlon. Mufa ma szerokość 68mm. W komplecie były 2 podkładki (łączna szerokość 5mm) nie było wkręcanej zatyczki lewej korby oraz trzeciej podkładki. Czy te elementy są niezbędne? Odnośnik do komentarza
NoOnesThere Opublikowano 1 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2017 No to masz niekompletny zestaw. Śruba plastikowa jest potrzebna, żeby dociągnąć przed skręceniem lewe ramię. Przy mufie 68mm potrzebne są 3 podkładki, dwie po stronie napędowej i jedna po nienapędowej. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi