patrykk76 Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2017 A jak to rozróżnić? Czy ma taperowaną główkę? Jestem jeszcze trochę zielony w tych sprawach, non stop się uczę. Odnośnik do komentarza
patrykk76 Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Miałem plany tuningować mój obecny rower ale uznałem to za bezsensowne z powodu słabej ramy i kół 26' Odnośnik do komentarza
magicbike Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Tak w skrócie. Taperowana jest zawężana od dołu do góry. Jej dolne, bardziej obciążone łożysko ma większą średnicę niż górne. Odnośnik do komentarza
patrykk76 Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Ok, dzięki. Mam jeszcze pytanie korba z Shimano Deore będzie pasowała do osprzętu Sram? Odnośnik do komentarza
patrykk76 Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Przeanalizowałem napędy Sram 2x10, cena w okolicach 1300 z promocjami jest za duża... A jaka jest różnica pomiędzy napędem 3x9 a 2x10? Słyszałem że 2x10 jest elastyczniejsza w terenie. Odnośnik do komentarza
magicbike Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Jak będziesz śmigał tylko w terenie, myślisz o zawodach, to faktycznie wygodniejsze 2x10. Możesz tez myśleć o 1x10, 1x11, 1x12 Zastanawiałem się tez na 2x10. Ostatecznie mam 3x10 i jestem zadowolony. Wybór był całkowicie świadomy. W terenie korzystam z przodu z 2 blatów. Największy w terenie "odpoczywa", ale na szosie jest mega przydatny. Mam jeden rower i chciałem żeby był w miarę możliwości uniwersalny. Lubię dłuższe wyjazdy i zwyczajnie brakowałoby mi elastyczności przełożeń. Przynajmniej takie mam wrażenie. Ostatnio rozmawiałem z zawodnikiem XC. Miał do tej pory 2 blaty. Zmienił napęd - z przodu zostawił sobie jeden blat, no ale on startuje od lat regularnie, a MTB używa tylko w terenie i ciężkim terenie. Odnośnik do komentarza
patrykk76 Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Właśnie się zastanawiałem, nastawiałem się na 2x10 ale tak jak ty mam tylko jeden rower, no to w przyszłości będę szukał napędu 3x10 :) Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi