corleone Opublikowano 14 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2017 Cześć posiadam licznik Echo-7 jednak nie jestem pewny czy prawidłowo skonfigurowałem parametry koła. Otóż posiadam koło 28", na oponie są następujące informacje: 40-622 (28x1,50-700x38c) Zgodnie z instrukcją dostępną tutaj: https://drive.google.com/open?id=0B5X-Zj7POvc5MkNlaEZXUUtSRk0 ustawiłem kod 2234 dla 28 pollici (700b) czy w Waszej ocenie jest OK czy też powinien ustawić kod 2281 dla 28,6 pollici? Z góry dzięki za odpowiedź Odnośnik do komentarza
nctrns Opublikowano 15 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2017 Jak już 2174 dla 700x38C. Dokładnie to co masz na oponie. A najlepiej to zrób jak na obrazku nad tabelą: napompuj dobrze koło, poproś kogoś o pomoc, ustawcie taśmę mierniczą ("metr", przynajmniej 3 metrową, a najlepiej 5 lub więcej) na ziemi. Ustaw koło przednie wentylem nad początkiem taśmy, obok niej, siądź na rower, a druga osoba niech cię przytrzyma i przepchnie wzdłuż taśmy. Jak koło zrobi pełny obrót, taśma powinna wskazywać około 2 metry, 17 cm, np 2m17cm2mm czyli 2172mm - dokładny obwód koła czyli to co wpisujesz do licznika. Jak masz taśmę 5 metrów zrób dwa obroty a wynik podziel przez dwa. Przy 8 metrowej zrób 3 obroty i wynik podziel przez 3. To jest najdokładniejsza metoda. Odnośnik do komentarza
corleone Opublikowano 15 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2017 Dzięki za info również się zastanawiałem nad 2174 dla 700x38C jednak wydawało mi się, że dotyczy to rozmiaru 27" gdyż parametr ten znajduje się pomiędzy 27", a 27,5". Odnośnik do komentarza
krzysiekw Opublikowano 15 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2017 Kolega ''nctrns'' podał najpewniejszą metodę, te wszystkie gotowe tabelki najlepiej traktować z przymrużeniem oka. Wystarczy inne ciśnienie w kole i wynik będzie już inny. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi