Skocz do zawartości

Rower do 1500 propozcycja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jesteś dosyć wysoki, a i noga długa więc proponowałbym raczej coś na większych kołach. Jeśli ma to być miasto, polne drogi i ubite leśne dukty to rower crossowy - koła 28''  a jeśli chcesz MTB to na kołach 29''

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź, w tym właśnie jest problem że większość rowerów jest na 26", z tego co wyczytałem to najbardziej opłaca się brać osprzęt Shimano Alivio jest bardziej uniwersalny, a w przypadku gdy chciałbym znaleźć rower z takim osprzętem na 29" cena skacze do około 1800zł.

Opublikowano

Jeśli zdecydujesz się na crossa i jednego z królów allegro: Lazaro, Spartacus, Kands, Eries to spokojnie w okolicach 1500 idzie się zmieścić. Bardziej firmowe będą już niestety droższe. MTB też będą więcej kosztować, a będzie to jedynie wersja rekreacyjna.

Opublikowano

Czyli wychodzi na to że to szybszej jazdy po lesie wybrać MTB 29", co do osprzętu duże są różnice między alivio i acera? Czy lepiej rower crossowy i kiedyś wymienić np. amortyzator i opony?

Opublikowano

Przy czym amortyzator w rowerach za 1500zł bez względu na skok pozostawia wiele do życzenia i bardziej funkcjonuje jako uginacz, który działa głównie wtedy, kiedy naprawdę mocno się w coś wyrżnie albo jest się odpowiednio ciężkim. U mnie przy wadze 65kg MTB odczuwalnie uginał się jedynie przy zjeżdżaniu z bardzo wysokich krawężników, natomiast obecnie w crossie to już kilkakrotnie sprawdzałam, czy nie mam przypadkiem włączonej blokady skoku ;)

Opublikowano

Jest 3x9 ; jest alivio ; co prawda amor mógłby być lepszy ale może pod twoją wagą będzie w miarę sprawnie pracował. Do takiej jazdy jak opisałeś spokojnie wystarczy, a i po wertepach już idzie się potłuc - oczywiście bez nadmiernych szaleństw.