arckadius Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Witam.Biorąc udział w lokalnym konkursie wygrałem rower Kands Nexus dc 26 http://kands.pl/portfolio_page/26-kands-nexus-dc-3v/ Złożony jest już niemal całkowicie. Pozostało mi tylko założenie przedniego koła. Po włożeniu koła między widełki na przeszkodzie w przykręceniu stają tarcze od przedniego hamulca,by koło przeszło dalej . W jaki prawidłowy sposób przykręcić to koło. Czy należy na moment zdemontować przedni hamulec? Przepraszam jeśli to zbyt błahe pytanie,ale nie jestem "specem" w tyj dziedzinie. Dzięki z góry za odpowiedź. Odnośnik do komentarza
Gruchenfuhrer Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Nie, tarcza powinna wejść gładko do wnętrza hamulca. Możliwe są trzy przyczyny: 1. Tarcza została przekrzywiona w transporcie (mało możliwe, chyba, ze jest niedokręcona, albo sama w sobie skrzywiona) 2. Hamulec jest źle przykręcony / niedokręcony - wówczas zapewne wystarczy go poluzować, wsunąć koło z tarczą, dokręcić koło a następnie szczęki hamulca 3. Między tarczami siedzi sobie nadal blokada i blokuje tarczę... Albo nie daj boże, tłoczki się wysunęły i trzeba będzie ręcznie je wciskać... Wówczas współczuję... Errr... Chyba, źle zrozumiałem - jeśli faktycznie nie da się żadnym kluczem dokręcić koła bo kamulec przeszkadza no to pewnie trzeba będzie zdjąć... Chociaż, w to to aż się wierzyć nie chce by było tak zaprojektowane... Odnośnik do komentarza
LeserGD Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Według linka którego podałeś, ten rower nie ma z przodu hamulca tarczowego, tylko zwykle V-ki. Najlepiej wrzuć zdjęcie o co Ci chodzi. Odnośnik do komentarza
wikrap1 Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Faktycznie chyba bez zdjęcia się nie obejdzie, bo nie kumam o co może chodzić. Może odwrotnie przykręciłeś adapter od hamulca? Może rozmiar tarczy niewłaściwy do tego adaptera? Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi