Marekk Opublikowano 31 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2017 Panowie, szybkie pytanie; co daje zastosowanie dwóch różnych rodzajów opon? Sam jeżdżę na typowych semi slickach schwalbe sammy slick, ale one na teren się nie nadają. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 31 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2017 W MTB bardzo często jeździ się na innej oponie z przodu a innej z tyłu. Przednia opona ma za zadanie mieć dobrą przyczepność w zakrętach i dobrze wgryzać się w podłoże. Dlatego stosuje się tu wyższe klocki i inny bieżnik niż z tyłu. Tylna opona jest oponą napędową. Może być węższa niż przednia, nigdy szersza i ma zwykle niższe klocki i mniej agresywny bieżnik.Znawcy tematu, posiadający różne opony dostosowują je do warunków. Inne na błoto, inne na suche warunki.inne na zimę, inne na lato. W crossie miałem kiedyś jakieś semi slicki z przodu i z tyłu. Po tym jak nie dałem rady na nich wyhamować na ścieżce wzdłuż Dunajca, zacząłem kombinować z oponami. Zostawiłem semi-slick z tyłu a z przodu założyłem oponę przełajową. Ostatnio jak jeździłem crossem w lekkim terenie miałem oponę 1,8 z niskimi klockami z tyłu i 2.0 z ciut wyższymi z przodu. Była to bardzo dobra kombinacja na szutry i pożarówki Gór Świętokrzyskich. Ale nie do każdego crossa wejdą tak szerokie. Odnośnik do komentarza
mariusz Opublikowano 1 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2017 Vittoria/Geax Saguaro na przód, Mezcal na tył i nie zedrzesz tego zestawu przez dwa sezony. Wysłane z mojego ASUS_Z00ED przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 1 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2017 Vittoria/Geax Saguaro na przód, Mezcal na tył i nie zedrzesz tego zestawu przez dwa sezony. Wysłane z mojego ASUS_Z00ED przy użyciu Tapatalka Tak, to bardzo dobre opony. Mam w jednym z rowerów Saguaro przód/tył. Mezcal podobno też bardzo dobry. Nie jeździłem Odnośnik do komentarza
Pablito Opublikowano 2 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 Cześć ! Zastanawiam się nad zakupem jakiś opon do mojego MTB 29er'a ponieważ aktualne które posiadam mają na tyle wysokie opory toczenia że trochę ciężko jeździ mi się w nich po asfalcie. Oprócz wypadów do lasu chciałbym pośmigać też po asfalcie i zastanawiam się na którymś z tych opon: Schwalbe Hurricane, Schwalbe Smart Sam. Jak chodzi o lasy, poruszam się bo ubitych ścieżkach, właściwie tylko tam gdzie poruszają się samochody. Zaglądając do katalogu Schwalbe punktacja tych opon jest bardzo podobna i sugerując się katalogiem bardziej bym się kierował za modelem Smart Sam, chociaż jak się przyglądam bieżnikowi wybrał bym Hurricane :P Udało mi się znaleźć nagranie na którym rowerzysta śmiga na Hurricane i patrząc na te warunki jakie widzę, opony dają radę https://www.youtube.com/watch?v=fYSPJ9sS1yY. Może ktoś z was miał do czynienia z tymi oponami, lub macie jakieś inne propozycje ? Kwota za oponę raczej do 100zł, aczkolwiek jeżeli warto byłoby jeszcze więcej dopłacić, zastanowiłbym się czy nie dołożyć. Witam Od ponad pół roku jeżdżę na WTB Nano Raptor. Jeździłem na nich po asfalcie, śniegu, szutrze, piasku i trawie. Polecam, bo są bardziej uniwersalne niż Smart Samy, na których jeździłem przez prawie 2 lata i Kendy Small Block Eight. Jak napompujesz do 3,8 bara (max to 4,5 bara), to po asfalcie płyniesz. Dają radę też w terenie. Jak na opony zwijane (w miarę lekkie), to nie są drogie. Poziom zużycia - niewidoczny, chociaż jeżdżę niemało. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza
JohnyG Opublikowano 4 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2017 Dzięki za sugestie, jak Specialized nie zda egzaminu zainteresuje się twoją oponką. Odnośnik do komentarza
snowboarder Opublikowano 4 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2017 Racing Ralph SnakeSkin EVO jajacek brzmi powoli jak fanatyk jednej marki... przegiecie jak dla mnie. Moje Schwalbe zdaja egzamin i na asfalcie i w lesie. Nie zamienie na nic innego. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 4 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2017 Mogę się tylko wypowiedzieć na temat opon jakie miałem. Niedługo mam mieć Racing Ralphy i Rocket Rony to się wypowiem. Mam też Vittoria Saguaro i polecam. Mam dobre ceny w Specu i to mam ich wiele produktów bo zwykle płacę nie drożej niż za produkty konkurencji. Odnośnik do komentarza
Marek Opublikowano 5 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2017 Na Warszawkę mam na przód Maxxis Ardent, na tył kończącego się Hansa Dampfa, w góry na przód Onza Ibex na tył Nobby Nic evo. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi