Blik Opublikowano 29 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2017 Witam, potrzebuję porady odnośnie kasety i tylnej piasty w rowerze. Tutaj jest zdjęcie kasety https://ibb.co/gXU1Lv I zdjęcie piasty https://ibb.co/ceukfv Tam może i słabo ale widać że na końcu te wypustki na piaście są objechane. Odnośnik do komentarza
lukasz.przechodzen Opublikowano 30 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2017 Kaseta nie wygląda na jakoś szczególnie zużytą. Zresztą po założeniu niewyciągniętego łańcucha będzie słychać czy się jeszcze nadaje czy nie. Natomiast na prowadnicach bębenka faktycznie jakieś dziwne ubytki się pojawiły... Odnośnik do komentarza
aza Opublikowano 30 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2017 Tak "wyszczerbiony" bębenek może być przyczyną niedokręconej kasety, wtedy ostatnia zębatka robi zniszczenia. Co do kasety to wygląda na jakieś 1500-2000 tys. km. I tak jak Admin zauważył nowy łańcuch szybko ją zweryfikuje :-) Odnośnik do komentarza
NoOnesThere Opublikowano 30 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2017 Tak "wyszczerbiony" bębenek może być przyczyną niedokręconej kasety[...] To raczej niedokręcona kaseta może być przyczyną wyszczerbionego bębenka. "Czeski błąd" :) Co do kasety to wygląda na jakieś 1500-2000 tys. km. Rozumiem, że chodzi o: 1500-2000km albo 1,5-2tys.km (to co napisałeś to 1,5-2mln km). Przepraszam, że się czepiam ;) Odnośnik do komentarza
Blik Opublikowano 30 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2017 Gdy wszystko rozkręcałem to faktycznie kaseta okazała się być niedokręcone. Problem z nią taki że nie idzie jej dokręcić. Nakrętka dochodzi do końca, i z powrotem da się ją palcami odkręcić. Mam nowy łańcuch i przy silniejszym pedałowaniu potrafi przeskoczyć na niektórych zębatkach. Odnośnik do komentarza
NoOnesThere Opublikowano 31 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2017 A może musisz założyć podkładkę na bębenek? Coś takiego jak na zdjęciu (już założona na bębenek): http://3.bp.blogspot.com/-i7dXjJwyiak/VBHxqGQhMAI/AAAAAAAAX-E/Umc76kStEfo/s1600/DSC01668.JPG Np. ja muszę stosować taką podkładkę, gdyż mój bębenek tego wymaga, żeby obsługiwać kasetę 10-cio rzędową. Odnośnik do komentarza
aza Opublikowano 1 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2017 To raczej niedokręcona kaseta może być przyczyną wyszczerbionego bębenka. "Czeski błąd" :) Rozumiem, że chodzi o: 1500-2000km albo 1,5-2tys.km (to co napisałeś to 1,5-2mln km). Przepraszam, że się czepiam ;) Dzięki za sprostowanie, czytam i się śmieję co napisałem :-) Wracając do tematu, sprawdź nakrętkę kasety czy nie ma zerwanego gwintu i sprawdź gwint w bębenku. Może ktoś, kiedyś przesadził z dokręceniem kasety. Jeżeli łańcuch Ci przeskakuje na zębatkach to niestety czeka Cię wymiana kasety na nową - oby gwint w bębenku nie był zerwany. Odnośnik do komentarza
Blik Opublikowano 1 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2017 Bębenki i kasety Shimano są kompatybilne? Nie będzie tak że coś nie będzie pasować? Wiem że mam szukać bębenka pod 9rz kasetę. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi