Michal130 Opublikowano 7 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2016 Witam jak w temacie poszukuje roweru trekkingowego do 2500zł. Dlaczego trekking? Otóż znudziła mi się jazda w stolicy samochodem i komunikacją miejską.. Poszukuje czegoś na dojazdy do pracy więc bagażnik potrzebny i przede wszystkim dobre oświetlenie ze względu na jazdę w późnych jak i wczesnych porach dnia. Trasa dzienna ok 25km w jedna stronę 85% drogi to asfalt i ścieżki rowerowe a 15% to droga piaszczysta/las. Aktualnie jeździłem od czasu do czasu Kellysem Quartz niby ok ale czegoś brak. Coś o mnie ok 100kg masy i wzrost ok 190cm. Interesują mnie aktualnie dwa modele aktualnym faworytem był: Kross Trans Artica http://www.kross.pl/pl/2016/trekking/trans-arctica ale przez blog zainteresował mnie także: Unibike Expedition GTS http://www.unibike.pl/expeditiongts.html Jakie są najważniejsze różnice? Który posiada lepsze oświetlenie? A może coś innego możecie polecić? Hamulce tarczowe nie są priorytetem, kross mi się bardziej podoba tylko wiadomo ma to spełniać oczekiwania wygląd na ostatnim miejscu :) Cenny katalogowe są większe niż mój budżet ale są obniżki i chyba dobry okres na zakup. Nie jest to zakup na już chciałbym wcześniej zasiąść za kierownicą i porównać dlatego jak macie inne propozycje to mile widziane ;) A i nie chce wydawać więcej rower będzie zostawiany przed budynkiem szkoda by było jakby komuś się spodobał i zmieniłby właściciela.. Odnośnik do komentarza
krzysiekw Opublikowano 7 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2016 Unibike ma napęd 9-rzędowy a Kross 8-śmio,to największa różnica.Poza tym w sumie podobne.A dobre zapięcie i tak będziesz musiał kupić - nowy rower przyciąga wzrok. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 7 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2016 Jeśli chodzi o zapięcie to w grę wchodzi tylko u-lock. Każde inne, może oprócz 5-kilowego łańcucha jest otwierane migiem. Odnośnik do komentarza
krzysiekw Opublikowano 7 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2016 Łańcuch jest dobry jeśli można zostawić go na miejscu przypinania roweru,odpada nam wtedy potrzeba wożenia zapięcia ze sobą.W innym przypadku tak jak pisze Jacek, tylko U-lock. Odnośnik do komentarza
Michal130 Opublikowano 8 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2016 Ok więc rowerki mam rozumieć że bardzo zbliżone i kwestia na którym będzie mi się wygodniej siedziało? Co do zapięć mam świadomość ze musi być dobre i U-lock ale one tez maja różne ceny i słyszałem ze najbardziej warte uwagi są Kryptonite ok 150zł ? Odnośnik do komentarza
krzysiekw Opublikowano 8 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2016 Podobne z lekką przewagą Unibika(jednak ten napęd).Co do zapięcia przeczytaj ten wątek https://roweroweporady.pl/f/topic/594-jaki-u-lock-do-100-zl/ Odnośnik do komentarza
Michal130 Opublikowano 8 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2016 Dzięki wielkie za porady ;) Jak będę miał okazje dosiądę oba ale prawdopodobnie jednak Unibike ze względu na napęd i zastanawia mnie ta kierownica może się sprawdzić ;) z podobną miałem do czynienia tylko na siłowni na tomahowkach Odnośnik do komentarza
RemarSport Opublikowano 20 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2016 Jeżeli bardziej podoba Ci się Kross pod względem wizualnym to wg mnie spokojnie możesz również o nim pomyśleć. Na plus dla Unibike jednak mimo wszystko kaseta 9 rzędowa, warto przymierzyć się do każdego z tych modeli osobno i ocenić wygodę już na żywo. Odnośnik do komentarza
Michal130 Opublikowano 27 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2016 A model Africa czym dokładnie się rożni? Ten kasetę 9 rzędową ma? Bo jest chyba w fajnej cenie niecałe 2200zł.. Odnośnik do komentarza
krzysiekw Opublikowano 27 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2016 Tak Africa ma 9 rzedów z tyłu.Druga różnica to sztywny widelec, Arctica ma amortyzator. Odnośnik do komentarza
Michal130 Opublikowano 27 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2016 Dzieki B) Na amortyzator nie zwróciłem uwagi :angry: Odnośnik do komentarza
FormickiBike Opublikowano 23 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2016 Unibike Expedition GTS wypada bardziej korzystanie ze względu na napęd, a jeżeli zastanawia Cie sama kierownica, to proponuje przymierzyć się do tego modelu na żywo co da Ci zdecydowanie najlepszy obraz. Poza tym będziemy też czekać na Twoją odpowiedź co do tego na jaki model ostatecznie padł wybór, napisz z czystej ciekawości :) Odnośnik do komentarza
Michal130 Opublikowano 23 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2016 Hej byłem na urlopie :) przed urlopie byłem w sklepie mieli Trans Artica nowy model z kartonu dla mnie wyciągnęli i wziąłem w ratach niestety nie miałem okazji jeszcze na dłuższą przejażdżkę chodź pierwsze wrażenia mega :) Nowy model po rabacie z oprocentowaniem za raty wyszedł równo 2500zł :) Odnośnik do komentarza
marcino285 Opublikowano 25 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 Zatem gratulacje i szerokości. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi