Skocz do zawartości

Elektryk dla żony, tylko jaki wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Zaczynam rozglądać się za jakimś dobrym elektrykiem dla żony i tu proszę o pomoc kogoś kto ma większe pojęcie niż ja 🙂. Wiem tylko że chce aby bateria była umieszczona w ramie a nie na bagażniku, proszę doradzić jaki silnik będzie lepszym wyborem, ten w piaście czy może silnik centralny?  Obecnie żona ma rower miejski (Pegasus) i jak kilka razy pojeździła moim rowerem to stwierdziła że mój jedzie prawie sam a na swoim się męczy i musi cały czas pedałować 😁. Doradźcie jakiś rower aby po jego zakupie to ja miałbym problem dotrzymać tępa żonie, bo obecnie tak to wygląda i nie dosyć że żona nie ma najlepszej kondycji to jeszcze często ma pasażera w przednim koszyku 🙂 (piesek, maltańczyk) no i do tego rower, który ma problemy z toczeniem. 

Taki rower rower wstępnie wpadł mi w oko: 

https://m.olx.pl/d/oferta/rower-elektryczny-specialized-turbo-vado-3-0-nuvinc-na-pasek-czarny-rama-50-cm-CID767-ID1bEL6u.html?search_reason=search|organic  

Typ roweru nie jest jeszcze ustalony tak samo jak jego stan (nowy/używany) i cena, ale nie chce jakiegoś taniego z którego później żona nie będzie zadowolona. 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Podpowie ktoś jaki napęd będzie najmniej problematyczny i który będzie lepszym wyborem? (tylna oś czy może centralny) absolutnie nie mialem z tym do czynienia i chciałbym poradzić się kogoś kto ma większe rozeznanie. Chciałem się też dopytać czy napęd na pasek ma jakieś wady/zalety? 

Opublikowano

Pasek - mam - zalety: praktycznie bezobsługowy, cichy, czysty, trwały. Wady - wysoki koszt zakupu, ciut wyższe opory (sprawność przy małych obciążeniach jest niższa, ale przy dużych mocach wyższa niż łańcucha, do tego sprawność przekładni w piaście jest niższa niż zwykłych przerzutek, ale przy elektryku to nie ma znaczenia). 

Silnik - te w piaście nie obciążają łańcucha - uważam, że są lepsze do rowerów użytkowych, szczególnie na w miarę płaskie tereny. Wrażenia z jazdy słabe - sztuczne, nawet w modelach z czujnikiem momentu. Czyli rozwiązanie dla kuriera. 
Silniki centralne zwykle dają bardziej naturalne wrażenia, wyższy koszt i z jednej strony przerzutka pomaga silnikowi, z drugiej sprawia to, że łańcuch i zębatki żyją krócej. Praktycznie wszystkie fajne rowery mają centralny.

Rodzaj roweru - pasujący do terenu, w którym razem jeździcie. Jaki Ty masz rower? Ja używacie rowerów?

Jak moja żona kupiła sobie elektryka, to kilka miesięcy później ja kupiłem taki sam. W górskich warunkach trudno nadążyć za elektrykiem. Natomiast na nizinach nadal jeździmy na analogowych, bo na płaskim bardzo łatwo legalnego elektryka przegonić (silnik wspomaga do 25km/h a potem trzeba samemu ciągnąć ciężkiego grata).  

Opublikowano

Wyższy koszt zakupu to masz na myśli sam pasek czy rower? Ogólnie ile Km taki pasek potrafi wytrzymać i czy jest jakaś potrzeba jego wymiany czy czeka się aż się "skończy". Ogólnie to chciałbym rower coś pokroju "górskiego" choć nie jeżdżę po ostrych wzniesieniach, teren to leśne i polne ścieżki, trochę ścieżek, ogólnie nic ekstremalnego. Żona upodobała sobie mój rower, bo mówi że jedzie się nim dużo lżej niż jej Pegasusem i chciałbym też aby miał ciut grubsze opony, no i można też później zamontować odpinany koszyk na kierownice (pies-turysta) 

Ogólnie czy ten rower z linka jest coś warty zakupu? 

Opublikowano

I pasek i rower dodają ceny - rama musi mieć specjalną konstrukcję - skuteczne napinanie, sztywne widełki i możliwość rozdzielenia widełek w celu założenia paska (łańcuch się rozpina a pasek nie). Wytrzymałość zależy trochę od modelu (Gates robi kilka klas pasków) ale jak ktoś nie jedzie dookoła świata tylko do sklepu albo 50km w weekend jak ładna pogoda to pasek jest praktycznie wieczny (do 30.000 km) - szybciej się zębatki zetrą. Pasek i zębatki to ok 100euro za każdą z tych 3 części. Główna zaleta - nie rdzewieje - można jeździć zimą, jak solą i dlatego ja mam pasek w jednym (analogowym) rowerze.

Co do tego roweru - to luksus w zaskakującej cenie (producent sprzedawał za 20.000). Rozmiar jest dziwnie podany, ale jak to podsiodłowa rura 50cm, to model jest dla osób od 185cm wzrostu w górę (to rozmiar XL według danych specialized) = trzeba się przymierzyć albo uzyskać info o rozmiarze producenta - raczej nie wysokość, ale długość może być problemem. 

Jak nie ma gwarancji, to napęd Brose nie jest słynny z niezawodności, a piasta Nuvinci choć ponoć wytrzymała wymaga specjalizowanego serwisu. 

Sugeruję żonie rower typu SUV (pod warunkiem, że może z nim wjechać do garażu, a nie taskać po piętrach). Coś jak moja szwagierka, która jest zadowolona wielce. W porównaniu do specialized to dacia przy maserati - ale dacia ma swoje zalety. Coś w tym stylu - https://www.centrumrowerowe.pl/rower-elektryczny-husqvarna-pather-2-pd46865/?v_Id=260427 ale najlepiej kupione w okolicy, tak, by mieć zapewniony serwis. Nie ma co brać typowego MTB na płaskie, bo będzie niewygodna pozycja. 

P.S. od znajomego bym tego specializeda kupił - ale to twoje ryzyko, bo nie model zły, ale nieznane pochodzenie i brak gwarancji przy nietypowej technice.