Skocz do zawartości

Wysunięcie sztycy podsiodlowj

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie może ktoś się orientuje w temacie kupiłem nowy rower Trek procaliber8 chodzi mi dokładnie jak bezpiecznie można wysunąć sztyce to jest sztyca bontrager 310 mm skok 100 mm mam 171 wzrostu ustawiłem siodełko na 70 cm i okazuje się  że kreska oznaczająca maksymalne wysunieci sztycy chowa się w ramę około 1 cm 8 cm schodzi w głąb rury i dokładnie wypada na połowie spawu Trek w swojej specyfikacji podaje że rama M jest od 165 do 177  i przekrój nogi 79 83 cm wiec moje pytanie czy ten 1 cm powyżej kreski max jest bezpieczny dla ramy może ktoś się z tym spotkał w sklepie powiedzieli mi że jak nie widać kreski max nad obejmą to wszystko ok można jeździć bez obaw 

Opublikowano

Jesli to sztyca fabryczna w tym rowerze to formalnie znacznik max wysunięcia ma być schowany (nie ważne ile) w rurze podsiodłowej. Osobiście ze względu na rózne doświadczenia uważam, że sztyca powinna opierać się w rurze podsiodłowej co najmniej kilka cm poniżej węzła (w alu spawu) rury górnej/"poziomej" i podsiodłowej.

Opublikowano

Tak to sztyca fabryczna od tego roweru nowy rower w sklepie powidzeli mi że jak nie wystaje poza obejmę to jest dobrze tylko myślę jak coś pęknie to powiedzą że była sztyca za wysoko dzięki za podpowiedź też tak myślałem że musi opierać did poniżej węzła 

Opublikowano

Przyjmuje się że ok. 8 cm sztycy w ramie jest w pełni bezpieczne.
We wszystkich rowerach mam sztyce poza zakres. Kumpel z którym jeżdżę też. Ale też zmienialismy czasem na dłuższe.

Opublikowano
8 godzin temu, Krzysuek71 napisał(a):

Tak to sztyca fabryczna od tego roweru nowy rower w sklepie powidzeli mi że jak nie wystaje poza obejmę to jest dobrze tylko myślę jak coś pęknie to powiedzą że była sztyca za wysoko dzięki za podpowiedź też tak myślałem że musi opierać did poniżej węzła 

Będzie widać po sztycy jesli bylo jeżdżone z wyciagniętą poza zakres.

Rura podsiodłowa w miejscu łączenia z rurą górną jest bardzo osłabiona zarówno w przypadku węgla jak i alu. Tylko stalowe ramy robione dawna technika (lutowanie mosiądzem zamiast spawania) nie mają tej słabości. Jesli sztyca nie przechodzi przez ten węzeł niżej to na to połączenia działa masa ciała z dużą dźwignia.

Opublikowano

Tak to ja wiem kreska na sztycy chowa się w ramę około 1 cm jest na  wysokości dolnego poziomu obejmy nie widać jej nad obejmą i orzech dk zgryzienia co zrobić nowe sztyce sza drogie w treku i w sklepie twierdzą że ta w ty dość którą ustawiłem jest dobrze i umywają ręce tylko jak ktoś o wysokości 177 i  przekroku  83 jak ustawi sobie siodełko gdzie ja mam171 i przekrok 81  i co Powidza żeby  sobie kupił większy rozmiar ramy  trek trochę odleciał z tymi wymiarami nowy rower 5 dni zamawiany według ich rozmiarów szkoda gadać 

Opublikowano

Kreska maksymalnego wysunięcia jest schowana 1 cm od górnej krawędzi obejmy nad obejmą jej nie widać więc jażdze dopóki nic nie pęknie a potem jak coś gwarancją dzięki za podpowiedź